Borrelia och de många riskerna med denna sjukdom

De allvarligaste utbrotten av borrelia må ha inträffat i nordöstra och mellanöstra USA, men fall har även inträffat på andra kontinenter.
Borrelia och de många riskerna med denna sjukdom

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

På sommaren drar många nytta av det bra vädret för att njuta av naturen, kanske i form av en campingresa, vandring eller picknicks på gräsmattan med familj och vänner. Dessa roliga aktiviteter minskar stress och låter dig njuta av tid med nära och kära, men du löper även risken att drabbas av borrelia – en infektion som sprids av fästingar.

Hälsoexperter har i åratal varnat om riskerna med fästingar, inklusive de komplikationer som associeras med borrelia. Det är därför viktigt att känna till denna sjukdom och göra allt man kan för att minska riskerna.

Vad är borrelia?

Borrelia är en smittsam sjukdom som orsakas av en bacill vid namn spiroket som vanligtvis hittas i ixodes scapularis (de kallas på engelska “deer ticks”) och svarta fästingar i nordöstra och mellanöstra USA.

Eftersom de bär på denna bakterie utgör fästingar en risk för både människor och djur, och det krävs bara ett bett för att sprida sjukdomen. Det kan sedan leda till en rad symtom med allvarliga påföljder.

De flesta fall av borrelia inträffar i fästingens hemområde i nordöstra och mellanöstra USA, men sjukdomen har även påträffats i andra delar av USA, Europa, Asien och Australien.

Symtom

Borrelia

En av de första indikatorerna för borrelia är ett utslag på huden som vanligtvis dyker upp 3-30 dagar efter det inledande fästingbettet. Vanligtvis startar utslaget vid bettet i form av en röd fläck som gradvis växer och sprider sig över huden.

Andra symtom för borrelia inkluderar:

Borrelia kan även sprida sig till hjärtat och det centrala nervsystemet, men det inträffar bara i ett fåtal av fallen. Om detta sker kan den drabbade uppleva symtom såsom långsam och ojämn puls, Bells pares, avdomning i armar och ben samt svullnad av membranen som omger hjärnan.

Vad händer när borrelia avancerar?

Om du ignorerar de tidiga tecknen och inte söker behandling kan bakterien sprida sig till andra delar av kroppen och med tiden förvärra dina symtom.

Ledsmärta

I de senare stadierna kan en person som lider av borrelia börja uppleva artrit (smärtsamma, svullna leder) och problem med sitt centrala nervsystem. Artrit påverkar vanligtvis knäna och skadar sällan andra leder.

Det är ovanligt att denna sjukdom avancerar till de senare stadierna, men när den gör det kan du även märka av följa symtom:

Vem riskerar att få borrelia?

Personer som spenderar mycket tid utomhus, speciellt där det finns djur, löper större risk att få borrelia eftersom det vanligtvis finns större koncentrationer av fästingar i dessa områden. Fästingar föredrar att bo på grässtrån och i låga buskar eftersom människor och djur ofta kommer i kontakt med dem.

Fästing

Ofta kryper fästingen in under kläderna innan den sätter sig fast i huden. Vidare kan de vara svåra att upptäcka efter att de bitit dig eftersom de inte orsakar obehag – det är därför en fästing kan förbli oupptäckt under lång tid.

Alla fästingar bär inte på borrelia, men de utgör alla en risk. Det är därför viktigt att du håller dem borta från ditt hem, din trädgård eller andra utomhusområden så gott du kan.

Hur behandlas borrelia?

Om du har diagnostiserats med denna sjukdom måste du påbörja en antibiotikakur som pågår i 2-4 veckor. Om den ännu inte befinner sig i ett avancerat stadie verkar antibiotikan fort för att eliminera symtomen.

När sjukdomen har kommit långt måste du dock fortsätta din behandling och motta antibiotika intravenöst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.