Börja springa efter ett långt uppehåll: vi har tipsen

Om man vill återgå till att börja springa igen efter att ha varit hemma länge måste man acceptera sina gränser och inte pressa sig själv för hårt. Allt handlar om att minimera risken för skador. Vi har tipsen som får dig ut i löpspåret igen!
Börja springa efter ett långt uppehåll: vi har tipsen

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2022

Den pandemi vi gått igenom senaste tiden ledde  till att många länder gick ut med behovet av att stanna hemma. Efter ett långt uppehåll kan det vara svårt att återuppta dagliga aktiviteter som man tidigare brukade hålla på med. Därför vill vi i den här artikeln ge några tips på hur du kan börja springa igen efter ett långt uppehåll.

Tiden som vi spenderade hemma är olika, beroende på vilket land man bor i. I många länder har man börjat kunna vara ute för att delta i fysisk aktivitet igen. Problemet är att det kan vara utmanande, och till och med för aggressivt för kroppen, att börja röra på sig efter att ha varit hemma och inaktiv så pass länge.

Dessutom är det många som är nybörjare och precis har startat ett löpprogram. Det beror antingen på att en del gym fortfarande är stängda, eller för att det verkar vara ett bra sätt att komma in i träningen igen. Läs vidare för våra bästa tips!

När och hur ska man börja springa efter ett långt uppehåll?

Kvinna är ute och springer i solen.
Många människor har börjat återuppta vissa dagliga aktiviteter efter en lång period av instängdhet, löpning är en av dessa.

Det viktigaste man måste ta hänsyn till är säkerhetsåtgärderna i ditt land, eftersom dem varierar mellan olika länder. Vissa länder har till exempel fastställt tider för att gå ut och träna.

Till exempel har vissa länder bestämda tider då man kan vara ute och springa, som mellan 06:00 och 10:00 och från 20:00 till 23:00. Dessutom måste man vara ute för sig själv och hålla sig på mindre än en mils avstånd från hemmet.

Tyvärr är inte infektionernas tid förbi helt och hållet, och därför måste människor fortsätta att följa förebyggande åtgärder som social distansering och användning av masker, enligt landets bestämmelser.

Du kanske också är intresserad av: Spring mot dina rädslor och övervinn dem

Användbara tips för att komma igång och börja springa efter ett långt uppehåll

Innan du tar dig ut i löpspåret måste du vara medveten om att det är normalt att inte vara i samma fysiska form som du var innan uppehållet. Av denna anledning måste du börja gradvis och inte överdriva under de första dagarna.

Många myndigheter rekommenderar fortfarande begränsat fysiskt avstånd, och därför kan vissa parker fortfarande vara stängda. Därför kan det vara bra att du planerar en rutt innan du ger dig ut och springer. Det är också viktigt att värma upp hemma i förväg för att förhindra skador.

Det är bäst att börja försiktigt, så prova på en lätt joggingtur i cirka tio minuter. Beroende på området kan du stöta på många andra, eller bara ett fåtal, på din väg. Håll ett säkert avstånd till andra människor. I allmänhet bör man hålla cirka 2 meters avstånd.

Om det dessutom är svårt att passera bredvid någon så kan du helt enkelt placera dig parallellt med den personen och, så långt som det är möjligt, försök att hålla de rekommenderade 2 metrarna.

Saker att hålla i åtanke

Kvinna är trött efter en springtur.
Det är viktigt att börja långsamt, utan att överdriva den första dagen, speciellt om du inte har varit fysiskt aktiv på ett tag.

Se till att du känner av dina gränser och håll ett hälsosamt tempo medan du lyssnar på din kropp. Den som inte är van vid att springa måste börja försiktigt utan att överdriva den första dagen. Detsamma gäller om du inte har varit fysiskt aktiv på länge.

Var framför allt försiktig och undvik risken för skador så mycket som det går. Tänk också på att löpning är en vana, inte något du gör någon gång då och då. Stretcha musklerna ordentligt hemma när du är klar.

Faktum är att de flesta länder har upphört med karantän och pandemin verkar gå mot sitt slut, men du måste vara medveten om att det ligger i dina händer att hålla dig säker och frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, M. (3 mayo 2020). Los consejos para salir a correr que no verás publicados en el BOE. Retrieved May 5, 2020, from https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/03/5ead8afdfc6c83837d8b4607.html
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk [published correction appears in J Am Coll Cardiol. 2014 Oct 7;64(14):1537]. J Am Coll Cardiol. 2014;64(5):472‐481. doi:10.1016/j.jacc.2014.04.058
  • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801‐809. doi:10.1503/cmaj.051351

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.