Lär dig att laga blomkålsgratäng med bechamelsås

Blomkål med bechamelsås är ett smarrigt sätt att få i sig en hel del näringsämnen från hälsosamma ingredienser samtidigt som man inte behöver ge upp god smak.
Lär dig att laga blomkålsgratäng med bechamelsås
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många använder aldrig denna grönsak som huvudingrediens i en rätt, och få har tänkt på att para ihop den med den klassiska lasagnesåsen bechamel. Därför har vi idag tagit oss an denna kombination. Lär dig att laga vårt recept på blomkålsgratäng med bechamelsås idag!

Ja, vi förstår. Att blanda två saker som är varandras motsatser, såsom blomkål och bechamel, är en konstig sak att göra men ge inte upp nu. Så som vi alltid säger på Steg för Hälsa; innovation segrar i gastronomi, och den här gången erbjuder vi en verklig smakupplevelse!

Idag ska vi uppmuntra dig att prova detta finurliga men läckra recept med två livsmedel som vanligtvis inte paras ihop i en rätt. Det finns dock en sak man alltid bör ha i åtanke då man lagar mat: hälsa är viktigare än favoritmat.

Varför bör man inkludera blomkål i matlagningen?

Du har såklart hört förut att “Du ska ta bättre hand om dig själv. Stress är inte bra för kroppen“. Stress kommer inte bara från de saker du gör, utan en stor del kommer också från bristen på näringsämnen och vitaminer i din kost.

Blomkål

Det här blomkålsreceptet kommer att eliminera denna oro för dig. Har du hört om folsyra? Det är en essentiell komponent som gravida kvinnor borde konsumera i högre mängd. Med tanke på det behovet, är blomkål mer än bara en ingrediens i en rätt eftersom det innehåller folsyra och kan därmed vara en jätteviktig komponent i kosten.

Oavsett om du är gravid eller om du kanske har en låg energinivå, bör du komma ihåg att du inte kan veta om du tycker om ett livsmedel innan du provat det själv.

Det är det receptprovning handlar om. Vi måste våga lite mer för att kunna hitta recept på måltider som är av god kvalitet både gällande smak och näringsinnehåll. Det är en väsentlig del av att uppnå en kosthållning som är stadig och näringsrik.

Så prova! Uppmuntra din nyfikenhet och börja utvidga din gastronomiska repertoar. Idag kan du lära dig att laga en otroligt läcker blomkålsgratäng med bechamelsås.

Föreställ dig detta: en vit sås med en gnutta sötma som kontrast till en krispig ingrediens – allt detta samtidigt som det är bra för kroppen.

Hur gör man blomkålsgratäng med bechamelsås?

Bechamelsås

Det finns många variationer av denna hälsosamma rätt. Här ger vi dig det klassiska sättet att tillreda den. Följ receptet som det är eller experimentera med olika kryddor.

 Ingredienser

 • 1 blomkålshuvud
 • 2 ½ dl mjölk
 • 200 g parmesanost
 • 60 g smör
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 matsked salt

Instruktioner

 1. Skölj först blomkålen väl. För att försäkra dig om att den är ren och har blivit av med så mycket bakterier som möjligt kan du placera den i en skål som är fylld med hälften vatten, hälften vinäger. 
 2. Lämna den i vattenblandningen i 25 till 30 minuter. Se till att vända blomkålen nu och då under tiden så att hela blomkålen täcks.
 3. När blomkålen är ren tar du upp den ur vattnet, torkar av den och lägger den åt sidan.
 4. Koka sedan upp lite vatten tillsammans med lite salt.
 5. Lägg blomkålen i det kokande vattnet och låt koka tills den mjuknar. Låt den svalna i ett par minuter och skär den sedan i mindre bitar och ställ åt sidan i en skål.
 6. Nu ska du tillreda bechamelsåsen. Tillsätt mjölk, salt och vetemjöl i en liten kastrull. Blanda med mjuka rörelser konstant.
 7. Vänta tills såsen tjocknar och tillsätt då smöret.
 8. När såsen är tjock och känns färdig kan du sänka värmen gradvis, samtidigt som du rör om, och till slut stänga av värmen helt och hållet. Kom ihåg att såsen aldrig ska koka.
 9. Riv blomkålen när den har svalnat.
 10. Täck en ugnssäker form med en del av såsen. Sprid en del av den rivna blomkålen som ett lager på såsen tills den täckts helt och hållet.
 11. Fortsätt varva bechamelsås och blomkål tills formen är full eller ingredienserna tar slut.
 12. Värm ugnen till 180 ºC. Innan du ställer in formen i ugnen toppar du med parmesanost.
 13. Baka i ugnen i 25 till 30 minuter. Njut av din hemlagade blomkålsgratäng med bechamelsås.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ahmed FA, Ali RF. Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. Biomed Res Int. 2013;2013:367819. doi:10.1155/2013/367819
 • Bechamel. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bechamel

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.