Bli av med loppor med diatomacéjord

Diatomacéjord är det säkraste sättet att bli av med loppor och fästingar. Den må vara dödlig för parasiter, men den är ofarlig för människor och husdjur.
Bli av med loppor med diatomacéjord
Cesar Paul González

Granskad och godkänd av Biolog Cesar Paul González.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Alla som har eller haft husdjur vet att det kan vara kämpigt att bli av med loppor. Dessa hatade djur är externa parasiter som lever på varmblodiga djur. Det är väldigt vanligt att hitta dem på både hundar och katter, och att bli av med med dem är som sagt inte det lättaste.

När en loppepidemi bryter ut i ditt hem och de främst attackerar dina djur är det ditt jobb att bli av med dem.

Det finns en oändlig mängd produkter som är väldigt effektiva. Dessvärre förlitar de sig mycket på kemikalier som kan påverka både dig och ditt djur.

 • En alternativ och väldigt effektiv metod för att bli av med loppor är diatomacéjord, eller kiselgur.
 • Det är en jordart som görs av resterna från fossiler med väldigt hårda skal.
 • Kiselgur är säker för människor och djur, men är tack vare sina vassa kanter dödlig för insekter och parasiter eftersom den torkar ut dem.

Spridning av loppor

Hundvalp med loppor

När en kvinnlig loppa letar sig in i ett djurs päls har hon i uppgift att där lägga ägg. Det är inte det enda problemet; äggen faller nämligen lätt av. De hamnar i din soffa, i dina möbler och på andra områden som djuret befinner sig på.

Där ditt husdjur går är det troligt att ägg hamnar och sedan kläcks. Därför tvingas vi också hantera gömda larver. De hittas bland kuddar, mellan soffdynorna, på stolar och till och med i sprickorna i golvet. Du måste behandla dem konstant för att bli av med dem eftersom de återigen kan infektera både ditt husdjur och ditt hus.

Om du fortfarande inte hittat en lösning för att bli av med loppor vill vi idag ge dig ett utmärkt alternativ med diatomacéjord.

Behandling med diatomacéjord för att bli av med loppor

Diatomacéjord dödar parasiter

Behandlingen bör fokusera på områden där ditt husdjur föredrar att vistas. Det kan röra sig om djurets säng, en kudde, en dyna det sover på eller till och med gräset i trädgården. Diatomacéjord hittas i järnaffärer, på plantskolor och till och med i trädgårdsbutiker. Det är väldigt viktigt att du inte köper typen som används för pooler. Det måste vara diatomacéjord av livsmedelskvalitet.

Det här är stegen du ska ta:

 • Använd handskar och en skyddsmask. Ta en liten mängd jord och strö över ditt husdjur. Gnugga in i pälsen.
 • Borsta ditt husdjur med en kam för att sprida jorden över hela pälsen.

OBS: var försiktig så att du inte får in jorden i ditt husdjurs öron.

 • Sprid ut diatomacéjorden på kudden eller i sängen där ditt husdjur sover. Det är viktigt att ditt husdjur inte är i närheten när du gör det. Håll djuret borta tills dammet lagt sig.
 • Jorden måste nå hörnen och sprickorna i väggar och golv. För kuddar är det viktigt att låta det lägga sig i några timmar, eller helst hela natten. Efteråt tar du bort dammet.

Du kan ta bort dammet genom att skaka kuddarna. Det bästa är dock att använda en dammsugare så att inte dammet påverkar ditt husdjur.

Glöm inte något område!

Hundvalp på matta
 • På platser där du vet att loppor och fästingar brukar komma in ska du göra en barriär med diatomacéjord så att de inte kommer in i ditt hus.
 • Gnugga in det i sprickor på utsidan och framförallt i trädgården. Gräset och växterna kommer generellt locka till sig loppor. Därför är det viktigt att du sprider ut jorden i din trädgård.
 • Om du har träd i trädgården är det viktigt att du strör ut jorden på deras bark. Strö även ut det på dina buskar, staket och andra områden där ditt husdjur kan få på sig dessa irriterande parasiter.
 • Om ditt husdjur varit i bilen är det en bra idé att strö ut diatomacéjord på säten, golv och dynor. Det dödar loppor och fästingar som finns kvar.

Gör samma sak som du gjorde med dynorna i huset: låt vila i några timmar och dammsug sedan.

 • Det bästa du kan göra är att upprepa processen varannan vecka för att bli av med loppor och fästingar som ditt djur kan ha tagit med in i huset.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Luz, C., Rodrigues, J., & Rocha, L. F. N. (2012). Diatomaceous earth and oil enhance effectiveness of Metarhizium anisopliae against Triatoma infestans. Acta Tropica122(1), 29–35.
 • Korunic, Z. (1998). Review Diatomaceous earths, a group of natural insecticides. Journal of Stored Products Research34(2-3), 87-97.
 • Quarles, W. (1992). Diatomaceous earth for pest control. IPM practitioner14(5/6), 1-11.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.