Kan jag bli av med hudbristningar?

Kan jag bli av med hudbristningar?

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

När sträckningen av huden blir för intensiv kan det resultera i uppkomsten av fläckar, linjer eller ränder, vanligtvis i rosa eller lila färg – det kan vara svårt att bli av med hudbristningar.

När hudbristningar visar sig för första gången börjar de med en ganska intensiv färg som bleknar med tiden. Men strukturen och karaktärsdragen hos hudbristningarna bleknar inte på egen hand. Bristningar visar sig ofta på muskler, skinkor, armar (vanligtvis runt armhålorna), magen och brösten.

Du kan dock vara lugn; hudbristningar är ofarliga och kräver inte läkarvård. Men om du stör dig på dem kanske du undrar om det finns ett sätt att bli av med hudbristningar? Fortsätt läsa för att ta reda på detta.

Orsaker

Innan du försöker behandla dina hudbristningar är det första steget att avgöra vad som orsakar dem:

  • Graviditet
  • Snabb viktökning eller viktminskning
  • Långvarig användning av kortikosteroider
  • Perioder av snabb tillväxt, särskilt under tonåren
  • Ökning av muskelmassa, speciellt i armar och ben
  • Genetiska sjukdomar, såsom Marfans syndrom eller Ehlers-Danlos syndrom
  • Långvarig användning av steroider

Behandling för att bli av med hudbristningar

Låt oss ta en titt på de sätt på vilka du kan bli av med hudbristningar. Relativt nya bristningar kan behandlas med tretinoinkräm som hjälper till att återuppbygga kollagen och hålla huden frisk. Denna kräm kan dock endast användas under de första sex veckorna efter att dina hudbristningar har utvecklats. Om du är gravid ska du inte använda det här alternativet eftersom effekterna av tretinoin på fostret fortfarande är okända.

Hudbristningar på lår

Pulslaserbehandling främjar tillväxt av kollagen och elastin och kan hjälpa dig att lindra hudbristningar när de fortfarande är relativt nya. Dessa med högintensitetsljus pulserande behandlingar påverkar inte det yttersta lagret av huden, utan leder snarare till avsiktliga och kontrollerade skador på kromoforerna i läderhuden.

Dessa är alternativen vid äldre hudbristningar:

Mikrodermabrasion återupplivar huden försiktigt genom sprängning med små kristaller. Detta påverkar endast det yttersta lagret av huden och främjar tillväxten av nya hudytor.

Excimerlaser främjar utvecklingen av melanin vid hudbristningar och bidrar till att balansera ut färgen. En typ av terapi som fungerar för gamla såväl som nya bristningar är en kemisk peeling med glykolsyra. Först kommer läkaren att rengöra området som ska behandlas och sedan används en kemisk lösning som avsiktligt skadar huden, vilket främjar dess förnyelse.

Det finns också olika krämer såsom kakaosmör, sheasmör och E-vitamin som kan användas hemma. Krämerna kommer att hålla huden smord och kan också påskynda färgförändringar. Vissa hävdar att de får de bästa resultaten från dessa medan andra ser liten eller ingen förbättring. Andra vanliga utvärtes behandlingar inkluderar ricinolja, olivolja, fruktsyror, tång-wraps och andra medicinalväxter.

Du kan minska hudbristningar med krämer och med hjälp av andra hjälpmedel. Du kan även komma mycket nära ett fullständigt avlägsnande genom kirurgi. Tyvärr finns det ingen behandling som hjälper dig att bli av med hudbristningar helt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.