Bli av med din dubbelhaka utan operation!

Bli av med din dubbelhaka utan operation!
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Halsen är en del av kroppen som vi tenderar att glömma tills dess att tidens gång oundvikligen drar vår uppmärksamhet till dess numera säckiga utseende. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka uppkomsten av en dubbelhaka, men lyckligtvis finns det en hel del naturliga lösningar som successivt kan att minska dess omfattning.

I den här artikeln kommer vi ge några tips på hur du kan eliminera din dubbelhaka naturligt. Detta med några enkla övningar och livsstilsförändringar som du kan göra för att främja din hälsa och ditt välbefinnande.

Är du överviktig?

När en dubbelhaka är särskilt uttalad är det ofta resultatet av viktökning, så det första steget till att minska dess omfattning är att i första hand undvika att gå upp i vikt och, om möjligt, att gå ned några kilon. För att minska omfattningen av en hängande haka bör du äta en balanserad kost samt minska dina portioner vid middagen, som vanligtvis är den mest gödande måltiden under dagen.

Om övervikt är orsaken till din dubbelhaka kommer detta vara särskilt uppenbart när du öppnar munnen.

Vi ska här ge dig några tips som hjälper dig att gå ner i vikt utan att göra alltför många uppoffringar:

 • Ät mer fibrer: Frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, torkad frukt, frön och nötter.
 • Undvik friterad mat, socker, mejeriprodukter, bearbetad mat eller fett kött samt bakverk.
 • Ät en sallad till varje måltid.
 • Drick ett glas vatten en halvtimme innan du äter.
 • Tugga maten ordentligt och ät långsamt. Du ska hinna känna hur maten smakar. Detta kommer hjälpa dig att nå en högre mättnadskänsla.
En nyttig måltid

Är huden slapp?

Andra fall av dubbelhaka beror på slapp hud i ansiktet och på halsen, och inte fett. Detta kan orsakas av plötslig viktminskning eller åldrande. Det kan till och med ha genetiska orsaker. Oavsett omständigheterna bör du börja äta mer protein för att stärka dessa vävnader, både från animaliska källor (kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, mm.) och grönsaker (baljväxter, torkad frukt, svamp, spirulina, mm.).

Undvik drycker och starka smaktillsatser med mentol (inklusive tuggummi och tandkräm). Det kan tas i två månader åt gången. Efter att du haft ett uppehåll kan du återuppta kuren under ytterligare två månader. Du kan hitta dessa tabletter i hälsokostbutiker.

Baljväxter i säckar

Återfuktning och exfoliering

Det är viktigt att återfukta, exfoliera och tillföra näring på djupet i området för att avlägsna döda hudceller och förnya och stärka huden.

 • Exfoliering kan utföras med hjälp av naturliga produkter, som salt, socker eller bikarbonat, en gång i veckan. Gnugga försiktigt in dessa när huden är våt. Gör cirkulära rörelser med fingertopparna i minst en minut. Låt torka och återfukta.
 • Huden bör återfuktas en till två gånger dagligen med vegetabiliska oljor som är lämpliga för ändamålet: kokos, mandel, jättenattljus, jojoba, mm. Massera in oljan i huden för att stegvis eliminera din dubbelhaka. Använd tummen och pekfingret, och arbeta dig uppåt och nedåt. Sträck huden endast lite grann.
Exfoliant i form av socker

Övningar för att minska din dubbelhaka

Slutligen är det viktigt att nämna att den viktigaste komponenten för att reducera en dubbelhaka är oavsett orsak övningar. Bara 10 minuter per dag räcker, men det är viktigt att vara konsekvent.

 • Medan du sitter eller står riktar du din blick eller huvudet mot taket och höjer hakan. När du är utsträckt så långt du kan putar du ut dina läppar och behåller denna position i några sekunder. Du kommer känna hur området sträcks.
 • Vänd försiktigt huvudet åt sidan, behåll positionen under några sekunder och upprepa sedan med den andra sidan.
 • Placera en tennisboll under hakan och håll den mot bröstet. Applicera kraft och komprimera bollen. Upprepa några gånger för maximal effekt.
 • Att tugga tuggummi är en lite märklig, men enkel övning som hjälper dig att tona hakan. Undvik tuggummi med socker.

Foton av diekatrin, carme_r och debcil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.