Behandlingar för vanliga munbesvär
Trast, gingivit, håligheter, tandsten, försvagade tänder… Om du har munbesvär kan det påverka livskvaliteten ganska rejält och bli ett ordentligt huvudbry, såväl som en stor kostnad när du går till tandläkaren.
Vi kommer här berätta om de främsta orsakerna till munbesvär, samt ge dig tips på några enkla naturliga behandlingar.
Möjliga orsaker till munbesvär
- Kost: Detta är den största orsaken till munbesvär, eftersom matsmältningssystemet påverkar hälsan i munnen. När det inte fungerar ordentligt produceras mer syra än vanligt, och även om vi kanske inte märker det direkt stör denna surhet munnens pH-värde och orsakar munsår, samt underlättar uppkomsten av karies och tandsten. Den bästa behandlingen är att börja äta en mer balanserad kost som är rik på frukter och färska grönsaker, torra frukter och baljväxter, mm.
- Vitt socker: Det är även värt att nämna det vita sockret, då det verkligen är ett gift för våra tänder och vår allmänna hälsa. Vi rekommenderar att du helt undviker det och att du tänker på vilka produkter som innehåller vitt socker.
- Tobak och kaffe: Tobak och kaffe smutsar ner våra tänder, ändrar pH-värdet samt orsakar plack och tandsten.
- Dålig munhygien: Munhygien är väldigt viktigt om du vill undvika munbesvär. Det är viktigt att du inte bara använder borsten, utan att du även rengör tungan (det finns speciella tungskrapor för detta) och mellan tänderna (med exempelvis tandtråd).
- Kemiska produkter: Vissa tandkrämer innehåller ingredienser som kan förvärra problemet med pH-värdet i munnen och bidra till gingivit eller trast. Vi rekommenderar att du köper din tandkräm i hälsokostaffärer eller att du gör din egen.
Följande är några naturliga behandlingar som kan motverka och behandla munbesvär.
Avkok på timjan
Timjan är en medicinalväxt med antiseptiska egenskaper som sedan antiken har använts för att motverka munbesvär som trast, munsår och gingivit. Du kan dricka ett dagligt avkok, men du kan även göra sköljningar med det.
För att tillreda detta avkok kokar du en liter mineralvatten med 60 gram timjan i 5 minuter, för att sedan låta det stå och svalna i 5 minuter. När det har blivit ljummet kan du använda det för att skölja munnen. Upprepa sedan denna process flera gånger per dag tills du börjar se en förbättring.
En nypa bikarbonat
Som vi tidigare har nämnt uppkommer de flesta munbesvär p.g.a. ett överskott av syra i vår saliv, vilket kan ha flera olika orsaker. Ett sätt att motverka denna syra är att applicera små doser av bikarbonat. Vi rekommenderar att du har en liten behållare med bikarbonat som du kan ta små doser från under hela dagen. Du kan blöta fingret för att applicera lite bikarbonat på tungan.
Det är viktigt att du gör detta flera gånger om dagen i små doser så att alkaliseringen blir så naturlig som möjligt, utan att ändra munnens pH-värde. Denna naturliga kur passar bra för att motverka många typer av munbesvär, inkluderat karies.
Havsvatten för att återmineralisera tänderna
Tänderna försvagas ofta p.g.a. en låg nivå av mineraler som ofta är ett resultat av dåliga kostvanor, och det gör tänderna mer känsliga för sjukdomar och munbesvär.
För att undvika detta bör du ta kalcium, men även många andra mineraler, och vi rekommenderar därför att du dagligen sköljer tänderna med havssalt. Du hittar det på naturapotek och även i vissa livsmedelskedjor.
Om du bor nära havet kan du även försöka samla in det genom att tidigt på morgonen fylla en flaska med havssalt. Ett annat alternativ kan vara att blanda havsvatten med kranvatten.
Munsköljningar med olja
Denna antika ayurvediska behandling är perfekt för både munbesvär och matsmältningen, eftersom den hjälper till att ta bort gifter och ordentligt rengöra munnen. Vi rekommenderar att du tar den speciellt för infektioner i munnen, som tandköttsproblem, samt för plack, gingivit, mörka tänder och tandlossning.
Du behöver bara skölja munnen med kallpressad solrosolja eller sesamolja.
Bilder: fturmog och CubaGallery.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rosas, A., & López, A. (2011). Actividad Antimicrobiana de Aceite Esencial de Tomillo. Temas Selectos de Ingeniería de Alimentos. https://doi.org/10.1145/1978942.1978984
- Johansson, I., Lif Holgerson, P., Kressin, N. R., Nunn, M. E., & Tanner, A. C. (2010). Snacking habits and caries in young children. Caries Research. https://doi.org/10.1159/000318569
- Ismail, A. I., Sohn, W., Tellez, M., Willem, J. M., Betz, J., & Lepkowski, J. (2008). Risk indicators for dental caries using the International Caries Detection and Assessment System (ICDAS). Community Dentistry and Oral Epidemiology. https://doi.org/10.1111/j.1600-0528.2006.00369.x