Behandla och förebygga munblåsor
Visste du att man kan förebygga munblåsor ganska enkelt? Här förklarar vi varför de uppstår och hur du bäst undviker dem. När vi pratar om det här problemet är en av de viktigaste sakerna du behöver förstå att munblåsor är en typ av skada eller öppet sår i munnen, och de är väldigt smärtsamma.
Dessa munblåsor må ha att göra med kroppens immunförsvar, då de vanligtvis uppkommer efter att man gjort illa sig i munnen, så som att ha varit hos tandläkaren eller om man råkat bita sig i tungan eller kinden. Fortsätt läsa för att ta reda på orsakerna samt hur du kan behandla och förebygga munblåsor .
Varför får vi munblåsor?
- Känslomässig stress.
- Brist på vitaminer och vissa mineraler i din kost. Dessa inkluderar: järn, folsyra, eller vitamin B12.
- Hormonförändringar.
- Mens.
Alla kan få munblåsor, oavsett om de är män eller kvinnor, men det är mer vanligt för kvinnor och kan i vissa fall vara ärftligt.
Symtomen är…
- En röd, smärtsam fläck som senare blir ett sår.
- Såret är gulaktigt till färgen.
- Obehag och ibland feber.
Smärta orsakad av munblåsor kan hålla på mellan 7 till 10 dagar, ända upp till 3 veckor, beroende på munblåsans storlek.
Hur kan man förebygga munblåsor?
Ett sätt att förebygga munblåsor är att få i sig tillräckligt med vitaminer och järn, som du kan hitta i mat som är rikt på animaliska och vegetabiliska proteiner.
- Vitamin B2. Brist på denna vitamin orsakar sprickor i mungiporna och huden. Du kan hitta det i bröd, fullkorn, bladrika gröna grönsaker, och mjölk.
- Vitamin B3. Att äta denna vitamin hjälper oss att även förebygga munsjukdomar. Du kan hitta det i rött och vitt kött, mjölk, mjölkprodukter, och ägg, till exempel.
- Folsyra. Brist på detta associeras med munblåsor, samt blodbrist. Att äta folsyra i stora mängder kan dock vara skadligt för din hälsa, så tillskott borde vara rekommenderat av en doktor.
- Vitamin B12. För att få i dig den rätta dosen av denna vitamin rekommenderas att du äter skaldjur, kött, och mjölkprodukter.
- Vitamin C. Brist på denna vitamin kommer inte ge dig munblåsor, men det kan leda till blödande tandkött. Mat som är rikt på vitamin C inkluderar citrusfrukter och andra kategorier inom frukt och grönt.
- Det finns dessutom två typer av mat som hjälper: en av grupperna kallas probiotika och den andra gruppen inkluderar mat som innehåller omega-3. Båda har antiinflammatoriska egenskaper, och en studie från University of Kentucky bevisade att de även har antibakteriella egenskaper. Vi kan ta vara på mat som på egen hand ger oss bra näring, och undvika mat som har modifierats och ‘förbättrats’. Mat som innehåller naturlig probiotika inkluderar färsk yoghurt och fermenterade mjölkprodukter. Mat rikt på omega-3 inkluderar fisk, solrosolja, och nötter.
Kom ihåg…
Om din dagliga kost inte har tillräckligt med näring är risken större att du får munblåsor, så det är viktigt att diskutera några sätt du kan lindra smärtan eller obehaget de orsakar.
Trots att American Dental Association säger att i de flesta fall försvinner dessa munblåsor av sig själva finns det sätt du kan snabba upp det på och lindra några av symtomen.
- Vissa typer av munskölj för munblåsor finns i butiker, men mildare versioner rekommenderas.
- Använd en hemmagjord munskölj som är lätt att göra med vatten blandat med salt, eller bakpulver.
- Ett annat sätt är att blanda vatten med väteperoxid och ha det direkt på munblåsan med en bomullstuss.
Alla dessa behandlingar kan du göra hemma så ofta du känner att det behövs för att din munblåsa ska läka snabbare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.
- Chattopadhyay A, Shetty, KV. Recurrent aphthous stomatitis. Otolaryngol Clin North Am. 2011;44(1):79-88. PMID: 21093624 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093624.
- Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201
- Belenguer-Guallar, I., Jiménez-Soriano, Y., & Claramunt-Lozano, A. (2014). Treatment of recurrent aphthous stomatitis. A literature review. Journal of Clinical and Experimental Dentistry. https://doi.org/10.4317/jced.51401