5 plackborttagningar som verkligen fungerar

Din mun är den enda delen av kroppen som inte har ett naturligt sätt att rena sig själv. Detta gör att det är det perfekta stället för bakterier att samlas. Medan du läser detta ligger ca 600 arter bakterier och väntar i din mun, och många av dem hänger sig fast på ytan av dina tänder. Läs vidare för att lära dig mer om 5 plackborttagningar som verkligen fungerar.

1. Tandborsten

Det bästa skyddet mot plack är förstås din tandborste. För att förhindra att plack samlas på dina tänder behöver du borsta dem minst två gånger om dagen i två minuter med fluortandkräm och en mjuk borste, och fokusera speciellt på tändernas ytor och tungan. Borstarna borde vara korta och vertikala men borde inte lägga för mycket tryck på dig medan du borstar tänderna.

toothbrushswe

När du är klar sköljer du av tandborsten, skakar av den, och låter den torka helt. Enligt Howard Sesemann, presidenten av American Academy of Cosmetic Orthodontics, spelar det ingen roll om du använder en manuell eller elektronisk tandborste så länge som du använder rätt teknik.

2. Tandtråd

Tandtråd är ett annat otroligt bra sätt att ta bort plack. Plack brukar gömma sig mellan tänderna och även den noggrannaste människan kan inte få bort allt. Det är då tandtråd kommer i spel. Experter rekommenderar att du använder tandtråd åtminstone en gång om dagen. Använd runt 45 cm tandtråd runt dina pekfingrar för att rensa plack från alla dina tänder samt bakom dem. 

3. Munskölj

mouth-washswe

Det finns ett annat viktigt steg i din dagliga fight mot plack: antibakteriellt munskölj. Efter att du borstat och använt tandtråd kommer en bra munskölj desinfektera din mun. Vissa munskölj innehåller plackbekämpare, så som flourid, klorhexidinglukonat,  zinkcitrat, och triklosan, men receptbelagda medel är mycket starkare. Var dock medveten om att många munskölj har en hög alkoholhalt, så om du har barn är det bäst att köpa helt naturliga medel. Leta efter produkter med mintolja, tea tree olja, eller grapefruktfröextrakt.

4. En bra diet

Viss mat är självklart dålig för din hälsa. Läsk, choklad, muffins, mm. Alla vet att de orsakar problem i din kropp. Annan mat kan vara bra för kroppen men inte så bra för din mun. Mörka frukter, till exempel, kan öka plack och tandfläckar på grund av sina höga socker och syrehalter (fastän naturligt socker är mycket snällare mot kroppen än raffinerat socker). Grönsaker är dock bra för hela kroppen. De innehåller låga halter med socker och syror, vilket är anledningen till att de inte orsakar plack och fläckar, och om de är knapriga kommer ditt tuggande att borsta dina tänder och tillverka användbar saliv, vilket är kroppens naturliga plackskydd.

5. Gå till tandläkaren två gånger om året

För att du ska få ut det bästa av att borsta tänderna och använda tandtråd och munskölj behöver du gå till tandläkaren två gånger om året. Utöver att ge din mun en bra rensning kan tandläkare identifiera problem och förhindra gingivitis, karies och tandköttssjukdomar. 

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG