Behandla menorragi: riklig menstruation
För att definiera hur man bäst kan behandla menorragi försöker vårdpersonal upptäcka orsaken bakom problemet. Detta tillstånd orsakar kraftig och långvarig menstruationsblödning. Vanligtvis är det förknippat med onormal blödning i livmodern eller metrorragi. I det här fallet är dess exakta namn menometrorragi. Sammantaget beror behandlingen på både orsaken och symtomen.
I den här artikeln ska vi titta närmare på detta tillstånd och några av de möjliga behandlingarna för det.
Metrorragi och dess orsaker
En kvinna lider av metrorragi när hon förlorar mer än 80 milliliter blod vid menstruation. Det är den tekniska gränsen för att fastställa patologin. Det finns dock en vetenskaplig debatt om under hur många dagar som detta måste inträffa för att det ska anses som långvarigt. Som en allmän regel anser nästan alla globala diagnosprotokoll att mer än en vecka av blödningar är onormalt.
Här är de möjliga orsakerna till störningen:
- Hormonell obalans. Det är många hormoner som spelar en roll i menstruationscykeln. Således är en obalans i något av dem tillräcklig för att orsaka blödningar av mer eller mindre volym. Sammantaget kan detta vara ett sköldkörtel-, östrogen-, progesteron- eller prolaktinproblem.
- Myom. Förekomsten av fibrom i livmodern är en orsak till metrorragi. Fibrom är godartade glattmuskulära tumörer i livmodern. De deformerar endometriumytan och får den att blöda mer.
- Antikoagulation. Kvinnor med koagulationsstörningar, eller kvinnor som tar antikoagulantia för att behandla ett annat tillstånd, kan drabbas av mycket kraftig blödning. De riskerar således anemi på grund av järnbrist.
- Perimenopaus. När en kvinna är i övergångsperioden till klimakteriet och sin sista menstruation, är det normalt att hennes menscykel förändras. Detta leder sedan till förändringar i varje månads blodvolym. Allt från stadier av amenorré till svåra blödningar som inte koagulerar ordentligt är vanligt. För många är detta ett tecken på klimakteriet.
Fortsätt läsa för att lära dig mer: Menorragi: symtom, orsaker och behandling
Hur du kan behandla menorragi naturligt
Innan vi går igenom de medicinska metoderna för att behandla menorragi, bör vi nämna att det finns naturliga alternativ för milda fall. Patienten bör alltid konsultera vårdpersonal för att säkerställa huruvida det är tillrådligt att använda dessa metoder. I de flesta fall ordineras de tillsammans med andra medicinska behandlingar.
Återfuktning
Menorragi leder till uttorkning, eftersom den kraftiga blödningen orsakar vätskeförlust. Kvinnor som lider av denna sjukdom bör dricka mer vatten, särskilt dagarna före menstruationen.
Det är bäst om de också dricker isotoniska drycker. En isotonisk dryck är en som innehåller en lika stor koncentration av elektrolyter som blodet. På detta sätt kan patienten undvika uttorkning på grund av dålig vätskepåfyllning.
Kost för anemi
Anemi är en annan komplikation som ofta uppstår i samband med menorragi. Järnförlust som uppstår på grund av riklig blödning kan leda till järnbrist och färre röda blodkroppar. Det leder i sin tur till kroniskt trötthetssyndrom, utmattning, håravfall, snabb hjärtfrekvens eller takykardi och blek hud.
Därför rekommenderar många läkare att man behandlar menorragi med en kost rik på järn och vitamin C. Båda komponenterna hjälper till att ersätta de förluster den rika blödningen orsakar. För detta är citrusfrukter, broccoli, rött kött och spenat bra alternativ.
Det är viktigt att man genomgår strikt medicinsk övervakning om man får diagnosen anemi. Detta tillstånd måste korrigeras, antingen med mat eller med hjälp av kosttillskott så att man kan nå normala hemoglobinnivåer.
Behandla menorragi med läkemedel
När läkare har utvärderat orsakerna till menorragi överväger de olika behandlingsalternativ. De kan sedan ordinera preventivmedel, eftersom dessa kan reglera menstruationscykeln. De kan också ordinera vissa smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel med en speciell verkan på det kvinnliga reproduktionssystemet.
Sammantaget är här några sätt att behandla menorragi:
- Preventivmedel. De hormoner som preventivmedel innehåller har förmågan att reglera menstruationscykeln. Detta kan hjälpa kvinnor med menorragi, eftersom det minskar mängden blod de förlorar vid varje menstruation. Det spelar ingen roll vilken typ som patienten väljer. Experter har sett bra resultat med p-piller, injicerbara preventivmedel och plåster.
- Hormonell spiral. Hormonfrisättande intrauterina enheter har varit en del av ett paradigmskifte i denna preventivmetod. De är helt enkelt spiraler som innehåller hormoner som ingriper i menstruationscykeln. Dessa kan vara utmärkt hjälp för kvinnor med oregelbunden menstruationscykel.
- Mefenaminsyra. Detta icke-steroida antiinflammatoriska medel har ingen större smärtstillande effekt. Det har dock visat sig vara utmärkt vid menstruationskramper. Det är dock inget som administreras i Sverige för detta tillstånd.
Ta reda på mer här: 10 symtom på menorragi du borde veta om
När bör du besöka din läkare?
Sammantaget är symtomen på menorragi alltid igenkännliga eftersom det orsakar rikliga blödningar. Om du lider av det bör du träffa din läkare direkt, eftersom diagnosprocessen kan ta lite tid.
Om det inte blir behandlat kan det så småningom leda till anemi. Anemi kan i sin tur påverka patientens livskvalitet på grund av smärta eller den brist på energi som sjukdomen orsakar. Efter att ha använt kompletterande metoder kommer läkaren att ordinera det bästa alternativet för att reglera kvinnans menstruationscykel och korrigera tillhörande komplikationer, såsom anemi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
- Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
- Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
- Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
- Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
- Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
- Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
- Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
- González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.