Så kan du behandla förstoppning utan laxermedel
Att behandla förstoppning utan laxermedel är möjligt, men det innebär att lägga till ett stort antal hälsosamma vanor i din dagliga rutin. Många som upplever förstoppning har vanligtvis besvärats av dessa problem sedan ung ålder. Dessa människor har alltid haft svårt att gå på toaletten och behöver lång tid på sig för att tarmrörelserna ska göra sitt.
Förstoppning innebär emellertid också ett antal andra problem, som att man känner sig uppblåst, har problem med gaser och känner ett obehag av att inte helt fått tömma tarmen. Ibland får personer med förstoppning också hemorrojder på grund av den hårda avföringen.
Träning hjälper verkligen
För att behandla förstoppning utan laxermedel behöver man börja utföra mer regelbunden träning. Det kanske låter konstigt, men träning förbättrar tarmtransporten. När man tränar, arbetar musklerna som finns i området som förflyttar avföring, och hjälper avföringen att röra sig genom tarmen. Många personer med förstoppning tenderar att ha problem med de peristaltiska rörelserna.
Träning är också bra för att det gör att man dricker vatten. Många som besväras av förstoppning dricker inte tillräckligt med vatten, vilket gör att deras avföring blir ännu hårdare. När man tränar blir man törstigare, och det gör att man automatiskt dricker mer vatten.
Har du någonsin märkt att du behöver du gå på toaletten efter träning? Detta faktum kan vara mycket förvånande för personer som lider av förstoppning. De kommer att upptäcka att de efter träning plötsligt kan gå på toaletten. Träning är en mycket effektiv metod för att behandla förstoppning utan laxermedel.
Gör kostförändringar för att behandla förstoppning utan laxermedel
Äter du tillräckligt med fiber? Innehåller din kost ordentligt med frukt och grönsaker? Eller äter du mycket bearbetade livsmedel? Kostvalen gör stor skillnad. Om du lider av förstoppning, har du säkert märkt att när du äter mycket skräpmat gör det att du går på toa mycket mer sällan.
Därför bör du regelbundet äta mycket mer frukt och grönsaker, vilket förbättrar tarmrörelserna och hjälper dig att gå på toa oftare. Du kommer att märka skillnad så fort du gör denna ändring. Du bör också vara uppmärksam på de mediciner du eventuellt tar för andra sjukdomar. Till exempel medicin för sköldkörteln eller diabetes. Ibland kan vissa mediciner orsaka förstoppning.
Följ en bestämd rutin
Detta är en mycket effektiv metod för att behandla förstoppning utan laxermedel. Du kanske tänker: “Men om jag inte behöver gå, då?” Det spelar ingen roll, gå vid den tid du har bestämt och ta den tid du behöver.
Att följa en rutin fungerar inte riktigt för personer som lider av förstoppning. Vanligtvis måste de vänta en stund innan de kan gå på toaletten. Ibland kan de behöva tvinga fram det. Därför är det en bra idé att sätta sig ner på toan och ta tid på sig, även om man kanske inte känner ett behov av att gå.
Men det bästa är att alltid gå samma tid så att kroppen vänjer sig vid det. Det kan exempelvis vara före eller efter frukost, före träning, eller innan du lägger dig. Du väljer!
Tänk på hållningen
Den moderna, västerländska toaletten är rätt dålig för hållningen när det kommer till att gynna tarmrörelserna. Du kan dock göra saker lite enklare för dig. Du kan till exempel placera en pall under fötterna eller stödja dig på tårna.
På detta vis får du en mer hukande hållning, vilket är den bästa hållningen för tarmrörelserna. Vad beror detta på? Det beror på att denna ställning hjälper till att skapa ett abdominalt tryck som gynnar tarmrörelserna.
Vilken metod är bra för dig för att behandla förstoppning? Fungerar någon av dessa metoder bättre än de andra? Vi rekommenderar speciellt träning som metod för att motverka förstoppning. Men det är också mycket viktigt att vara noga med vad man äter. Som du ser finns det flera olika metoder som kan hjälpa dig att behandla förstoppning utan laxermedel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Liu, L. W. C. (2011). Chronic constipation: Current treatment options. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2011/360463
- Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203
- Leung, L., Riutta, T., Kotecha, J., & Rosser, W. (2011). Chronic Constipation: An Evidence-Based Review. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.04.100272
- Biggs, W. S., & Dery, W. H. (2006). Evaluation and treatment of constipation in infants and children. American Family Physician. https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000233159.97667.c3
- James W Anderson, Pat Baird, Richard H Davis, Jr, Stefanie Ferreri, Mary Knudtson, Ashraf Koraym, Valerie Waters, Christine L Williams, Health benefits of dietary fiber, Nutrition Reviews, Volume 67, Issue 4, 1 April 2009, Pages 188–205, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x