Att vara konstig är ibland en effekt av att vara exceptionell

Att vara konstig är ibland en effekt av att vara exceptionell
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Briljans är inte så vanligt i dagens värld. Detta eftersom folk framförallt saknar mod, inte färdighet. Personen som vågar vara konstig, som njuter av varje stund som de är, uppnår verklig autenticitet.

Utan tvivel känner du också någon som har en väldigt annorlunda stil. Personen bryr sig inte om de går mot trenderna – han eller hon fortsätter bara att gå, ta beslut åt sig själv, medan andra ser på deras val som galna.

Dessa personer är beundransvärda, modiga och fria. Det är faktiskt möjligt att du är en av dem. Men om du känner denna längtan inom dig utan att ha vågat följa den än föreslår vi att du försöker sätta förändringen i rörelse.

Våga vara den där konstiga personen som din själ vill vara. Våga vara exceptionell varje dag i ditt liv.

Att vara konstig i ett samhälle som vill att alla ska vara samma

Det är intressant att se att vi lever i en tidsålder som sociologer och antropologer har klassificerat som ett “kunskapssamhälle”. Våra teknologiska och vetenskapliga framsteg har gjort stora kliv och har utan tvivel förändrat många av våra livsvanor. Mänskliga värderingar och förhållanden är dock sekundära till dessa framsteg.

Grundläggande värderingar som solidaritet, respekt och tolerans kan nästan skina med sin frånvaro.

Vi är rädda för de “andra” som kommer från ett utländskt land, de som vågar höja rösten mot en ideologi, en maktstruktur eller ett vanligt sätt att tänka.

marionettdocka

Vi lever i en verklighet där sättet du klär dig värderas mer än den du är. Det har förklarats många gånger om av ett koncept framtaget av Zygmunt Bauman – en välrenommerad sociolog som definierat vårt samhälle som “flytande”.

 • De flesta domineras av känslomässig konsumism och materialism. Vi tar oss knappt tid att träffa nya människor vi kommer i kontakt med; snabba förhållanden och tillfälliga njutningar är normen.
 • Att vara konstig eller annorlunda skapar konstighet och misstanke eftersom det inte är normen och inte passar i samhällets modell, som säger att vi inte bör lämna vår komfortzon, utan istället vägledas av trender, vad andra beslutar och vad vi konsumerar.

Våga vara annorlunda och bryt banden som binder dig

Det finns många barn som sitter längst bak i klassrummet och tittar på sina klasskamrater med en blandning av sorg och oförståelse.

 • Det är möjligt att dessa exceptionella barn har blivit kallade “konstiga”. Det kan vara så att deras förmågor är så uppseendeväckande att till och med deras lärare erkänt det och tror att de bara är lata eller struliga.
 • Det har funnits många i vårt samhälle som kallats “konstiga”, som i själva verket varit eller är exceptionella.

Tänk på Steve Jobs eller Bill Gates, som inte gick klart skolan och som vågade vara sanna till sina instinkter även när andra inte förstod eller till och med kritiserade dem. Dessa komplexa och transcendenta figurer fortsätter att sätta exempel för yngre personer idag.

kvinna under jord

Meningslösa orsaker till lidande

Vi utsätts alla för trådar som flyttar runt oss på sätt som både är subtila och konstanta:

 • Sättet du uppfostrades på och vad din familj förväntar sig av dig.
 • Modeindustrin med storlekar som får dig att känna att du måste gå ned i vikt, med ideal för skönhet och beteenden som du måste passa in i för att kunna bli framgångsrik.
 • När någon anklagas för att “vara konstig” av folk omkring känner man ofta att man inte passar in, att det är något fundamentalt fel på insidan eftersom andra inte accepterar de definierade men ovanliga egenskaperna.

Dessa är meningslösa orsaker till lidande som du måste lära dig att ignorera.

 • I en värld av identiska människor kommer de sanna värderingarna från att kunna bryta mot reglerna och ha sin egen röst.
 • De som inte accepterar dina speciella egenskaper, åsikter eller livsval – eller ser på dem med förakt – förtjänar inte din uppriktiga tillgivenhet.
 • Du måste visa dem respekt, men det är alltid bättre att fly från det lidande som kommer från att känna att de inte accepterar dig.
fri kvinna

Tro det eller ej, men trots dina konstiga egenskaper, din galenskap eller ditt geni, kommer det alltid finnas någon att dela dem med som kommer känna igen sig i dem. I slutänden är vi alla vackra och exceptionella varelser, och alla måste vi vara modiga och ambitiösa.

Ta steget. Våga vara den du är varje dag i ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Blixen, C. (2010). Variaciones sobre lo raro. Cuadernos LIRICO. Revista de la red interuniversitaria de estudios sobre las literaturas rioplatenses contemporáneas en Francia, (5), 55-72.
 • Gaston, K. J. (2012). The importance of being rare. Nature, 487(7405), 46-47.
 • Rocca, A. V. (2008). Zygmunt Bauman: modernidad líquida y fragilidad humana. Nómadas. Critical Journal of Social and Juridical Sciences, 19(3).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.