Att vara en god människa: vad det verkligen innebär
Ibland är det svårt att vara en god människa. Vissa tror att det får dem att se dumma eller svaga ut, men det kan inte vara längre från sanningen. Det kräver tålamod, styrka och självkontroll för att konsekvent vara en god människa. Det kan vara utmanande, men när man är en bra människa, mår man inte bra då?
Det är mycket lättare att vara lycklig – och frisk – när du alltid försöker se det bra i andra.
Att vara en god människa är inte att vara godtrogen
Att vara en god människa blandas ibland ihop med att vara godtrogen. Det leder till missförstånd, såsom att tro att du måste agera på samma sätt mot folk som behandlar dig illa.
Men det är viktigt att du alltid kommer ihåg att ta smarta beslut. Här kommer några tips för att förebygga att andra utnyttjar dig:
- Låt inte någon såras, inklusive dig själv. Om någon behandlar dig illa är din hälsa i farozonen. Att rapportera detta övergrepp gör dig inte till en dålig människa; det betyder att du är snäll och smart nog att ta hand om dig själv och dina förhållanden. Att rapportera dåligt uppförande och få hjälp är det rätta.
- Låt inte giftiga människor manipulera dig. Det är inte bra för dig att härda ut i obehagliga situationer bara för att göra andra lyckliga. Låt inte andra manipulera dig.
- Var aldrig en martyr. Du kanske tror att man genom att vara en god människa ska lida och härda ut i situationer man inte gillar; men det är inte vad det handlar om. Du måste inte bära andras problem på dina axlar. Istället ska du bara visa dem lite tålamod och vänlighet när ni är tillsammans.
Läs denna berättelse: Jag var tvungen att lämna dig för att ta tillbaka kontrollen över mitt liv
Låt inte andra såra dig för att du är vänlig mot dem. Du förtjänar respekt, kärlek och uppmärksamhet i samma utsträckning som någon annan.
Var en god människa mot dig själv
Att vara en god människa handlar inte bara om din utåtriktade attityd; du måste även tänka på dig själv och behandla dig själv väl! Du har förmodligen hört att om du vill älska någon annan måste du först älska dig själv. Det är precis vad vi menar.
Det är därför vår första punkt är så viktig. Om du vill hindra folk från att utnyttja dig och tro att du är godtrogen måste du behandla dig själv väl. Det innebär framförallt att du ska värdera och respektera dig själv; att du ska rädda dig själv innan du hjälper andra.
Det är inte en självisk handling; det är vad du förtjänar. Det har ingjutits i dig att det är negativt att tänka på dig själv. Men det är varken rätt eller bra. Över tid kommer du bli utmattad av att bli förödmjukad och ljugen för, trött av att ha blivit manipulerad och bara älskad när det var lämpligt för andra.
Alla är vi människor. Alla tröttnar vi på att bli utnyttjade.
Att vara en god människa är inte vad du tror
Ofta har vi väldigt fel i våra övertygelse om vad som är bra och rätt. Kom ihåg att misstag inte är negativa, utan positiva sätt att gå framåt. Samma sak gäller faktiskt här. Nu ska vi ta tag i några saker som kommer öppna dina ögon för verkligheten av vad det betyder att vara en god människa.
När det behövs, älska
Du kanske tror att det rätta är att inte överge personer som sårar dig. Men om du inte mår bra, om de manipulerar dig och du inte är lycklig, ska du gå.
Du har rätt att säga vad du tycker
Att säga vad andra vill höra går stick i stäv med vad du faktiskt tycker och vill säga. Ljug inte för dig själv eller dem.
Var alltid uppriktig, även om de inte tar det bra och kanske till och med såras.
Du kan säga “nej” när du vill
Att säga “nej” gör dig inte till en dålig person. Du har trots allt dina egna förpliktelser och problem. Du behöver inte offra din tid för andra om du inte kan eller helt enkelt inte vill.
Du måste inte vara perfekt
Goda människor måste inte ha rätt om allt. De begår misstag och gör fel precis som alla andra. Lär dig från allt och varken förneka eller avfärda det.
Det kommer göra dig ännu bättre!
Kom ihåg att man genom att vara god inte behöver vara ett offer eller låta andra utnyttja en. Värdera dig själv, älska dig själv och lär dig av dina misstag varje dag.
Goda människor är inte perfekta, men de är heller inte godtrogna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Antoni Martinez, “Saber decir no: claves de la asertividad”, en webpsicologíaenpositivo
- Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
- Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. 348 pp.
- «Técnicas para conductas asertivas». www.fundacioncadah.org.
- Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
- Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
- Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
- San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica, 31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
- Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes, 1, 288.