Att utbyta sex för omtanke - ett farligt utbyte
Har du någonsin bytt ut sex för omtanke? Det kan vara svårt för många att erkänna det, och svaret är därför oftast “nej”.
Du har säkert många gånger hört att män visar kvinnor omtanke för att få sex i utbyte och att kvinnor gör det motsatta.
Om det hänt dig befinner du dig i en giftig relation och det kommer sluta med att du skadar dig själv.
Hur du går in i en relation som avgör allt
Tror du att du påbörjar ett förhållande för att du är kär eller är det bara vad du vill få dig själv att tro? Vi påbörjar ibland i relationer för att vi är rädda för att vara ensamma eller för att vi är rädda att ingen kommer älska oss igen.
Problemet är att vi aldrig ifrågasätter den ursprungliga faktorn som gjorde att allt det dåliga hände.
Både rädslan för ensamhet och rädslan för att förlora den andra personen vi behöver (men inte den vi älskar) för oss till en punkt där det slutar med att vi byter ut sex för omtanke.
Hur många finns det som har sexuella relationer utan att faktiskt bry sig om sin partner? Eller hur är det med de som har legat med någon efter den första dejten för att de var rädda att den andra personen inte skulle vilja träffa dem igen om de inte gjorde det?
Som du kan se pratar vi om rädsla, en rädsla som inte har någonting att göra med kärlek.
Vår självkärlek får sig också en törn om man gör det, vilket leder till fruktansvärt lidande.
Förstörda relationer
Men vi inser inte att vi förlorar vårt värde genom att byta ut något så intimt som sex för lite omtanke.
Vad letar vi efter? Vad försöker vi fylla? Saknar vi något? Dessa är frågorna vi borde fråga oss själva och vi borde veta hur man svarar på dem för att inte falla i dessa fällor.
Folk lägger så mycket vikt vid sin partner att de “säljer” sig själva på ett sätt så att de tror att de kan få något de saknar.
Vi inser inte att vi därmed öppnar upp oss själva för att bli sårade, och det är vanligtvis också det som händer.
Vi tror att vi inte räcker till, och därför letar vi efter andra som ska fullända oss även om det innebär att man byter ut sex för omtanke.
Att utbyta sex för omtanke – kanske är det kärlek?
När vi ger sex för att få omtanke, kan vi då verkligen kalla det kärlek? Det kan vi inte, för egentligen handlar det om ett behov.
Vi letar efter något vi inte har, något som sårar oss och som vi vet inte är hälsosamt.
Det verkar som att vi alltid tittar utanför oss själva. Det kanske är lättare, men det är också mer riskfyllt. Vi glömmer bort vårt eget välmående, vår lycka.
Andra kommer aldrig kunna uppfylla våra behov.
Att blint tro att vi är förälskade när det egentligen handlar om ett behov är inte heller särskilt fördelaktigt.
Vi är inte ärliga, vi lurar oss själva och vi vet om det. Vi vill bara inte inse det. Våra rädslor kan kontrollera oss till en högre grad än en sanning.
Ett farligt utbyte
Att byta sex för omtanke är ett farligt utbyte eftersom det påverkar välmåendet. Det gör att vi lider, och det har andra konsekvenser som kan leda till ångest och depression.
Vi måste inte byta ut något, för vi behöver inte något som vi inte kan skaffa själva.
Sluta tro att andra kommer fixa saker som händer dig, och börja istället göra det själv.
Varje gång vi byter ut sex för omtanke öppnar vi ett nytt sår som kommer blöda. De kommer påverka vår självkärlek negativt.
Vi är tillräckliga, vi är älskade. Vi behöver bara titta inom oss själva.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Debrot, A., Meuwly, N., Muise, A., Impett, E. A., & Schoebi, D. (2017). More than just sex: Affection mediates the association between sexual activity and well-being. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(3), 287-299.
-
Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53(2), 271-284.
-
Fisher, H. E. (2015). Why we hook up: Searching for sex or looking for love?. In Gender, Sex, and Politics (pp. 238-250). Routledge.