12 sätt att undvika viktökning när du sover

Många av oss utövar antagligen några dåliga nattliga vanor som får oss att gå upp i vikt. Vill du veta hur man undviker att gå upp i vikt under tiden man sover?
12 sätt att undvika viktökning när du sover

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2019

Det är ganska vanligt att man har vissa vanor som kan få en att gå upp i vikt utan att man vet om det. Det är bra att du tar hand om dig själv och din kropp, för på så vis kan du undvika viktökning när du sover.

Läs mer för att få reda på vad du bör tänka på!

Sov mer för att undvika viktökning

Sov mer för att undvika viktökning

Att sova för lite kan få dig att gå upp i vikt. Det påverkar din metabolism, och gör att den saktar ner och du börjar gå upp i vikt. Det kommer även göra dig mer hungrig och öka mängden kortisol som din kropp producerar.

Låt oss inte glömma att om du sover för lite så kommer du antagligen att träna mindre också – du kommer ju känna dig tröttare. Det är därför viktigt att du försöker sova mellan sju och åtta timmar per natt.

Att äta tunga måltider

Att äta stora mängder mat till middagen kommer också få dig att gå upp i vikt. Problemet uppstår då man äter tung mat som dagens sista måltid. Kvällen är en tid då din matsmältningsprocess saktar ner.

Det kan även vara farligt att äta middag framför tv:n, eftersom du då inte uppmärksammar det du äter. Det är viktigt att man har kontroll över den mat man äter.

Att gå direkt till sängs efter middagen

Att gå direkt till sängs efter middagen utan att göra något annat är inte heller bra. Denna dåliga vana innebär att din kropp kommer att samla på sig mer fett. Detta är inte bra om man vill ha en bra matsmältning.

Det rekommenderas istället att du äter middag mellan 1,5 till 2 timmar innan du går till sängs för att undvika viktökning under natten.

Att äta friterad mat till middag

Friterad mat ger kalorier du inte kan förbränna när du sover

Att äta friterad mat till middag rekommenderas inte eftersom det laddar upp din kropp med kalorier som den inte kommer kunna bränna, vilket gör att du samlar på dig mer fett. Undvik detta ifall du vill ha en god natts sömn.

En bättre lösning för att undvika viktökning är att välja hälsosammare alternativ till middagen.

Att äta kryddig mat på kvällen

Det rekommenderas inte heller att man äter kryddig mat på kvällen.

Att äta något kryddigt eller något som innehåller mycket chili kan ge dig svårigheter med matsmältningen och kommer verkligen inte att hjälpa dig att sova bra.

Då du lägger dig att sova kommer du spendera många timmar utan att äta. Att äta kryddig mat kan därför orsaka magsyra. Det rekommenderas därför att du undviker denna typ av mat på kvällen. Det är bättre att äta kryddig mat på dagen istället för att undvika viktökning då du sover!

Att äta kolhydrater

Kolhydraternas huvudfunktion är att förse kroppen med energi. Detta är energi som förstås inte är nödvändig då du sover.

Kolhydrater innehåller även mycket raffinerat socker som måste brännas direkt för att det inte ska omvandlas till fett.

Var försiktig med efterrätten!

Socker och grädde kan ackumuleras i dina celler och forma fett. Det är därför inte en bra idé att man äter detta på kvällen, eftersom kalorierna inte kommer hinna brännas av kroppen.

Det är istället mycket bättre att man väljer frukt. Frukter är naturligt söta, utsökta och fulla med vitaminer. De innehåller dessutom inte något fett.

Att småäta

Ät helst frukt på kvällen

Ifall du redan har ätit middag så är det inte någon bra idé att smyga tillbaka till skafferiet. Det enda du kommer göra är att inta fler onödiga kalorier som inte kommer kunna brännas under natten.

Du skapar även extra energi som kommer hålla dig vaken. Denna hinner inte användas av kroppen vilket gör att du därför över tid går upp några kilon på grund av detta.

Att skippa middagen

Det är även viktigt att man kommer ihåg att det inte är en lösning att helt skippa middagen. Faktum är att ifall man skippar denna viktiga måltid så kommer man bara att gå upp mer eftersom man saktar ner sin metabolism.

Då det sedan är dags för din nästa måltid kommer du att vara mer hungrig. Genom att skippa middagen kommer du känna ångest och du kan komma att förlora muskler och ackumulera fett.

Att dricka alkohol och koffein

En kopp kaffe

Det är bäst att undvika både alkohol och kaffe när man ska gå och lägga sig eftersom de båda innebär en negativ påverkan på sömnen. De innehåller kalorier respektive koffein vilket kommer störa din dygnsrytm och få dig att gå upp i vikt.

Välj istället ett glas varm mjölk eller ett glas vatten. Det är ett betydligt bättre alternativ!

Använda mobiltelefonen eller datorn

Det blå ljuset och de radiovågor som sänds ut av din mobiltelefon och din datorskärm har en påverkan på din dygnsrytm. Det kan i sin tur göra det svårare att bibehålla en hälsosam vikt.

Det är bäst att man kopplar bort från dessa två beroendeframkallande enheter minst en timme innan man går till sängs. Du bör istället läsa en bok eller lyssna på avslappnande musik. Detta är betydligt bättre alternativ.

Att gå till sängs väldigt sent

Det sista rådet du bör tänka på är att ifall du har en vana att gå till sängs väldigt sent (exempelvis efter klockan 1 på natten) så kan det leda till att du går upp i vikt. Anledningen till detta är att du måste kämpa mot din kropps naturliga system för att bibehålla detta sömnmönster.

Du kommer vilja äta igen väldigt tidigt nästa morgon eftersom du har spenderat längre tid vaken då du har bränt kalorier från kvällen innan. Detta kommer i slutändan innebär att du får i dig fler kalorier än du behöver, vilket såklart kommer innebära att du går upp i vikt.

Du har antagligen gissat det enklaste sättet att undvika detta: att gå till sängs tidigare och få din vila!

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortinau L, Hoertel H, Douglas S, Leidy H. Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutrition Journal. 2014;13(1).
  • Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. 2013;21(12):2504-2512.
  • Markwald R, Melanson E, Smith M, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2013;110(14):5695-5700.
  • Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar J, Lee Y, et al. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 2013;37(4):604-611.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.