Att träffa rätt person vid rätt tillfälle är magiskt

Även om vi kanske inte tror det är det vårt undermedvetna som genererar vår intuition baserat på tidigare upplevelser, och skickar signaler om att vi träffat den perfekta personen.
Att träffa rätt person vid rätt tillfälle är magiskt

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2019

Sällskaplighet och en kontinuerlig, djup önskan att träffa människor för att njuta av banden är något som alltid levt i hjärtat av den mänskliga existensen. Det är även något som krävs för att man ska kunna träffa rätt person vid rätt tillfälle. Aristoteles pratade om det redan på sin tid. Senare blev österrikarna Alfred Adler och Rudolf Dreikurs de första läkarna att ta tag i problemet med sällskaplighet på ett kraftfullt teoretiskt och empiriskt sätt.

Vi får heller inte glömma Abraham Maslows berömda behovstrappa.

Utan tvivel är sökande efter acceptans, tillgivenhet, vänskap, kärlek och tillhörande något som både definierar och också formar oss som människor. Det säkerställer också vår överlevnad. Med det sagt finns det en sak vi alla vet. Det är att det inte är lätt att träffa folk som sammankopplar med vårt väsen, våra värderingar, vår identitet, vår intressen och våra passioner.

Det är även viktigt att komma ihåg att man inte behöver matcha till 100% i alla aspekter. E n bra vänskap eller hälsosam relation kan ändå existera. Det finns något mer ogripbart, något vi inte kan definiera eller förklara, som vårdar dessa magiska band som varar genom åren.

Då och då, och nästan utan att veta hur, “klickar” vi bara med något. Alla har vi upplevt det vid något tillfälle: man träffar rätt person vid rätt tillfälle, precis när man behöver denne som mest. Om det någonsin hänt dig vill vi därför bjuda in dig att fördjupa dig i ämnet för att förstå vad som ligger bakom det fantastiska fenomenet.

Att träffa rätt person: Sammankopplingens kraft

Regnbåge på händer

Louise Hawkley är en forskare vid University of Chicago (USA) och specialiserar sig på forskning om psykosociala fenomen. Enligt henne karaktäriseras majoriteten av dessa speciella band, stabila vänskaper och starka relationer som vi inte riktigt kan definiera på att dela aspekter som bygger vad vi ofta kallar “sammankoppling”:

 • Intim sammankoppling är den första av dessa, och refererar till de mest privata aspekterna av jaget.
  • När vi träffar någon känner vi nästan omedelbart om personen harmoniserar eller sammankopplar med vårt väsen, om vi känner oss förstådda och om det finns personkemi.
  • Det är som en naturlig instinkt som är starkt kopplad till vår intuition.
 • Den andra aspekten definieras som rationell sammankoppling, och refererar till frekvensen med vilken vi kommer i kontakt med personen.
  • Ofta när vi träffar någon känner vi oss inte speciellt intresserade.
  • Men när det finns en sann sammankoppling kommer den dagliga dansen av “god morgon, hur är det?“, “jag har tänkt på…” eller “vi kan väl hitta på något” istället stärka förhållandet.
 • Avslutningsvis finns det kollektiv sammankoppling, vilket refererar till hur bekvämt personen integrerar med vår närmaste kärna (familj, vänner…).

Intuitionens makt: Ett sjätte sinne som leder oss till rätt människor

Nyckel på blomma

Att hitta rätt person vid rätt tillfälle är inte alltid lätt. Majoriteten av oss har blivit besvikna. Vi har lagt alla våra hopp och drömmar hos personer som sedan svikit oss eller helt enkelt inte var vad vi trodde.

På samma sätt kommer vi själva ha gjort andra besvikna. Vi kanske till och med har beslutat att ta avstånd från någon av olika anledningar. Det är normalt. De är en del av en period under vilken vi samlar på oss upplevelser och vishet – det magiska substrat som gör vårt sjätte sinne än mer skarpare och mer vaket.

Men något vi aldrig får glömma eller undervärdera är kraften hos vår intuitionDet är trots allt vår intuition som nästan alltid korrekt läser vem vi borde sammankoppla med och inte.

Hur fungerar intuition när vi träffar någon?

målning av kvinna och man i siluett

Vår intuition är inte övernaturlig, magisk eller övermänsklig.

 • I verkligheten är det vår hjärnas förmåga att ge oss snabba åsikter eller information baserat på vad den hittar i vårt undermedvetna.
 • Detta exceptionella, intima lager döljer essensen hos hela vårt väsen: tidigare upplevelser, känslor, identitet, dolda önskningar, behov, värderingar, minnen…
 • Vad intuitionen gör är att snabbt resa till detta lager. Den dyker ned i vårt spektakulära undermedvetna för att tala med det. Det letar snabbt för att hitta ett svar eller en förklaring.

När vi träffar någon gör vårt undermedvetna en snabb utvärdering baserat på vilka vi är och vad som definierar oss. Det skickar sedan snabbt en känsla till oss – en konstig petning eller kittling – som utgör vår intuition, eller “magkänsla”. Det är vad som säger åt oss om vi bör lita på någon. Om det är värt att träffa personen igen, om vi ska ge ut vårt telefonnummer, etc.

Det är alltid en bra idé att lyssna på din inre röst och också värdera den. Magiska sammankopplingar där vi träffar rätt person vid rätt tillfälle sker varje dag. Kom dock ihåg att du måste vara mottaglig, följa med i flödet och vara uppmärksam på din omgivning för att hitta dem.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.