8 frågor till dig själv innan du påbörjar en ny relation

Du har hört det förut: för att starta ett nytt förhållande och för att vara lycklig behöver du komma över det förflutna och framförallt älska dig själv. Lär dig mer om detta och 8 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du påbörjar en ny relation.
8 frågor till dig själv innan du påbörjar en ny relation

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att påbörja en ny relation kan vara en utmaning. Speciellt om du kan se en rad misslyckade relationer i backspegeln. Du, som så många andra, kanske känner dig besegrad och drar dig från att starta på nytt igen med någon ny. Då kan det vara bra att reflektera över dina vanor när det kommer till första dejten.

Här följer 8 frågor du bör fråga dig själv om du vill garantera en lyckligare, friskare och långvarigare relation nästa gång.

1. Är jag verkligen redo för en ny relation?

Relationer kräver tid och energi. Se till att din nuvarande livsstil tillåter dig att till 100% påbörja en ny relation. Om du precis har börjat ett nytt jobb, tagit ett beslut att följa en dröm eller om du är mitt i en familjekris så kanske det inte är den bästa idén att halvhjärtat engagera sig med någon ny.

Vänta tills när livets stormar ligger i det förflutna innan du bjuder in ett ytterligare fartyg att navigera dina vatten.

2. Har jag verkligen kommit över mitt ex?

Grubblande kvinna

För att uppriktigt kunna besvara den första frågan måste du först besvara denna. Om svaret är nej är du definitivt inte redo att påbörja ett nytt förhållande.

Rebound-relationer är inte bara ämnade att misslyckas . De skadar också din nya partners självkänsla och känslor. Ingen gillar att känna att de kommer på andra plats och ingen förtjänar det heller.

Det bästa sättet att komma över ditt ex är att arbeta med dig själv. Fundera på vad det var som inte fungerade i förhållandet. På så sätt kan du räkna ut vad du behöver ändra i ditt eget liv för att kunna inleda en ny framgångsrik relation.

3. Vad fungerade och fungerade inte i mina tidigare relationer?

Det finns många skäl till att en relation kan ha misslyckats. Det är viktigt att göra en lista över vilka saker som inte fungerade. Det kan vara saker som avstånd, förtroende och ärlighet. Det kommer att hjälpa dig att objektivt hitta lösningar. Dock är de positiva delarna av en hälsosam, funktionell relation också viktiga att tänka på.

Om det är svårt för dig att identifiera vad som varit bra i dina tidigare relationer kan du titta runt omkring dig och dra nytta av lärdomarna från andras relationer. Sedan kan du avgöra vilka aspekter det är du letar efter i en ny relation.

4. Vilken typ av förhållande söker jag?

Med andra ord, hur seriös vill du att din nästa relation ska vara? Det är en väsentlig fråga att ställa sig själv. För ditt eget välbefinnande samt för det hos din framtida partner. Vare sig du letar efter en rolig flirt eller någon att bosätta dig med bör du vara tydlig med det.

Oavsett vad din situation är behöver du prata om det med din eventuella partner innan du går in i relationen. Då kommer du inte slösa någon tid och du ser även till att ni båda vet vad som gäller.

5. Delar personen mina värderingar?

Pratande par

Bara för att någon har samma smak i filmer, böcker, mat eller aktiviteter betyder inte det att personen är perfekt för dig. Du måste gräva djupare. Delar de dina förhoppningar? Vi pratar inte bara om religion eller politik. Vi pratar dessutom om hur de behandlar människor och hur de ser på världen.

Brinner de för det de gör? Om du vill bygga ett liv med denna person, vad skulle han eller hon vilja lära sina barn? Är det samma sak som du vill ha för dina barn? Det är viktigt att tänka på dessa saker.

6. Vad vill jag få ur relationen?

Kanske söker du efter stöd, kanske letar du helt enkelt bara efter sällskap eller så längtar du efter sann kärlek. Du kanske söker efter en bästa vän eller bara efter att ”ha kul”. I vilket fall behöver du fundera ut dessa saker innan du påbörjar en ny relation.

Det är det enda sättet att avgöra om du kommer befinna dig i relationen av rätt anledning och om din nya partner kommer kunna ge dig det du verkligen vill ha eller inte.

7. Älskar jag mig själv?

Kvinna i fosterställning

Det kan låta som en klyscha men faktum är att du inte kan älska någon annan om du inte älskar dig själv När du inte känner att du förtjänar kärlek kan det vara så att du vägrar att ta emot den kärlek som någon försöker ge dig. Det kan vara en avsnäsning som, förutom att vara mycket sårande, kan bli mycket frustrerande för din partner.

8. Vill jag verkligen ha en relation igen?

Har du insett att du haft en hel del relationer eller har du kanske nått den punkt där du behöver en detox från uppbrott? Behöver du vara ensam ett tag? Om så är fallet bör du nog följa din instinkt och göra just det.

Arbeta dig igenom dessa frågor för att ta reda på om du verkligen känner dig redo. Om så är fallet, ut och leta! Allt handlar om att må bra av det just du sysslar med.

Påskynda inte ditt hjärta om det du behöver är tid att läka och tid med dig själv. Reflektera då och lär känna dig själv bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.