Övervinn Wendy-syndromet: Behovet att göra andra nöjda
Wendy-syndromet har sina rötter i populärpsykologi.
Trots att det inte erkänns som en åkomma i diagnostiska psykologimanualer består det av vissa aspekter som kan översättas till kliniska dimensioner som kräver behandling.
Att fokusera sin existens på att ta hand om en annan person, som en modersfigur, leder långsamt till självförstörelse. Förlusten av självkänsla eller extrem fysisk och mental utmattning kan lätt leda till depression.
Klassisk litteratur har gett oss flera, till och med autentiska, arketyper som hjälper till att beskriva detta väldigt verkliga beteende.
“Wendy-syndromet”, “Peter Pan-syndromet”, “Othello-syndromet” eller “Alice i Underlandet-syndromet” beskriver alla åkommor, problem och beteenden där fantasi blir verklighet.
Nu kan man säga att ämnet för den här artikeln är det vanligaste syndromet av dem alla.
På vissa sätt internaliserar många kvinnor det, inte för att de tvingas, utan för att det är vad de har sett i generationer och för att det är vad de känner.
Personen som vårdar och tar hand om en annan älskar. Att ge upp sig själv verkar vara ett exceptionellt sätt att älska. Ibland är det dock lätt att glömma något: den som ger förtjänar även att få.
Det är där problemen börjar, med känslomässig dissonans och sorg.
Wendy-syndromet – progressiv förnekelse av en själv
Även om syndromet har sina rötter i populärpsykologi, som vi nämnde ovan, är symtomen väldigt tydliga:
Du tror att kärlek framförallt är att tjäna en annan person.
- Under lång tid kan dessa typer av förhållanden kännas bra. Det är hur du förstår kärlek.
- Du är (inledningsvis) inte oroad över om andra tar hand om dig i gengäld. Du vet bara att din partner känner kärlek för dig och är lycklig. Det är så du mår bra.
- Du gör det så att de omkring dig inte blir arga eller upprörda. Du kämpar för den externa balansen samtidigt som du glömmer din egen.
- Gradvis uppfattar du dock att andra ser varje ansträngning du gör som “normalt”. Det kan nå en punkt när de blir tyranniska och krävande.
Förstå att kärlek inte är uppoffring: Kärlek är att ge och FÅ
Många uppfostrades med idén att man för att älska måste ge upp vissa saker för att cementera förhållandet. Om du vill ha någon måste du “stå ut med” många saker.
Du har även blivit ledd att tro att du måste säga “ja” när du vill säga “nej”. Du börjar prioritera andra över dig själv, vilket är den andra personens mål.
Om du har integrerat dessa idéer i ditt sätt att tänka börjar du kollapsa under vikten av nya:
- Kärlek är inte att ge upp. Om du ger upp kommer du bara falla offer för dig själv.
- Ett älskande förhållande måste vara moget och medvetet. Båda parter måste ge, utan tvekan, men det är lika viktigt att få.
- Kärlek handlar om att bilda ett lag som koordinerar sina styrkor, intressen och behov.
- I ett förhållande med Wendy-syndromet finns det alltid en person som ger och en som får. En vinner och den andra förlorar gradvis.
- Det verkliga problemet är att den andra personen inte ens inser det. Vid förhållandets början känner du dig glad över att ta hand om personen, oroa sig över denne och ta hand om varje detalj för att maximera dennes välmående.
- Efter månader eller år märker du dock att något är fel. I slutänden tas allt du är för givet – det uppskattas inte och du får till och med ännu större krav.
Du kan inte låta dig falla ner i denna svåra och olyckliga fälla.
Hur man fokuserar på andra typer av känslomässiga förhållanden
Vårt första och viktigaste råd: var alltid dig själv, oavsett hur mycket du älskar den andra personen. Annars kommer frustration, obehag och olycklighet förr eller senare visa sig.
Se även: Låt inte kärleken förändra den du är
Att ta hand om, skydda, ge, förneka dig själv vissa saker… Visst, men din partner måste även ta hand om dig, ge dig saker och förneka sig själv saker för din skull. Oavsett bör sådan självförnekelse endast ske om det är för ett gemensamt gott.
- Be inte om ursäkt för något som inte är ditt ansvar.
- Den största rädslan de med Wendy-syndromet har är att bli övergivna. För att se till att det inte händer är du villig att göra vad som helst, men låt det aldrig gå till sådana här extrema nivåer.
- Du måste lära dig att vara lycklig på egen hand. Njut av ditt eget sällskap till den grad att när du plötsligt blir ensam är det inte världens undergång.
- Lär dig även att korrigera dina egna tankemönster, speciellt sådana som åsamkar dig lidande. Det hjälper dig att skapa nya känslor som gör dig starkare.
- Bryt dig loss från idéer såsom: “Om jag bryr mig om honom mer kommer han älska mig mer” eller “Det är bättre att jag offrar det här så att hon ser hur mycket jag älskar henne.”
- Sluta projicera alla din hopp, drömmar och energi på en annan person. Gör det bara på ett rättvist sätt. Du förtjänar min kärlek och jag förtjänar din respekt.
Kom ihåg att vi måste ha värdighet i kärlek. Acceptera aldrig något mindre: lär dig att motta och kämpa för din personliga integritet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Quadrio, C. (1982). The peter pan and wendy syndrome: A marital dynamic. Australasian Psychiatry. https://doi.org/10.3109/00048678209161187
-
Dalla, R. L., Marchetti, A. M., Sechrest, E. A., & White, J. L. (2010). “All the Men Here Have the Peter Pan Syndrome- They Don’t Want to Grow Up”: Navajo Adolescent Mothers’ Intimate Partner Relationships-A 15-Year Perspective. Violence Against Women. https://doi.org/10.1177/1077801210374866
-
Monod, E., & Boland, R. J. (2007). Special issue on philosophy and epistemology: A “Peter Pan syndrome”? Information Systems Journal. https://doi.org/10.1111/j.1365-2575.2007.00231.x