7 tecken på att du inte älskar dig själv tillräckligt

Du kan inte vänta dig att andra ska värdera dig om du inte älskar dig själv först. Börja värdera den du är för att få alla omkring dig att ändra uppfattning.
7 tecken på att du inte älskar dig själv tillräckligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Livet är kort och det är slöseri med tid att oroa sig över om andra kanske tänker på dig. Om du alltid söker andras erkännande kommer det alltid sluta med att du blir en ryggradslös person som inte längre vet vem du är eller vad du vill. Om du inte älskar dig själv tillräckligt så kommer du dessutom inte kunna erbjuda den bästa versionen av dig själv till andra.

När din egen lycka börjar bli beroende av de omkring dig är det dags att ta en paus och reflektera över ditt liv och sättet du lever det på. Något måste förändras.

Om du inte accepterar dig själv älskar du inte dig själv

Om du inte kan acceptera dig själv som du är älskar du inte dig själv tillräckligt. Du har begått misstaget att lägga allt du är i andras händer, och nu är du vilse. Idag vill vi dela med oss av några tecken på att du inte älskar dig själv tillräckligt, så att du kan ställa dig upp och ändra på det.

Känns det som att du kan identifiera dig i något av dem? Kanske mer än ett?

vargformat hår

1. Du är inte fri att vara dig själv

Att vara vad andra vill att du ska vara sliter på dig. Det kanske verkar lätt, men sanningen är att det är mycket lättare att bara vara dig själv än att försöka vara någon som egentligen inte existerar. Om du i detta nu undrar om du verkligen är helt fri att vara dig själv, med alla dina brister och dygder, måste du ta en titt på ditt beteende.

Spenderar du för mycket tid omgiven av andra? Undviker du att vara ensam med dig själv till varje pris? Om så är fallet kanske du avfärdar den du verkligen är och undviker folkmassan för att inte tänka på det.

Du har kanske gett makten till de du spenderar all din tid med så att de kan förändra dig, och när de inte är närvarande mår du dåligt. Det är dags att ta dig bort från allt detta och upptäcka vem du verkligen är.

2. Du är rädd för att säga vad du tycker

Har du någonsin känt dig osäker under en konversation eller varit rädd att uttrycka dina åsikter om de skiljer sig från resten? Om varet är ja kanske du “formar” dig själv efter andra människor, trots att det innebär att du avfärdar och inte uttrycker dina egna övertygelser.

Om du aldrig talar är det ingen som lyssnar, och de kommer ignorera dig och inte ta dig på allvar. Var inte rädd för att vara eller tänka annorlunda. Du kanske har en bristande självkänsla, så det är något du måste ta tag i. Dina åsikter är precis lika relevanta som någon annans, och även om du tror att de är nonsens så är det inte fallet! Plocka fram dem, tala högt och tillkännage din närvaro. Dina åsikter spelar större roll än du tror.

3. Du är kritisk mot dig själv

Du är så kritisk mot dig själv att du undviker ditt eget avancemang och fastnar, utan att ens inse det. På något sätt bestraffar du dig själv för att du inte gör sakerna du borde. Du inser inte att misstag hjälper dig att lära dig och gå vidare.

Sluta kritisera dig själv – uppskatta allt du har uppnått hittills, oavsett hur litet det är, och fira även om du tror att det inte spelar någon roll. Om du gör det kommer det vara bevis för att du börjat älska dig själv.

4. Det var länge sedan du tog hand om dig själv

sprucket ansikte

Alla behöver känna sig bekväma i sitt eget skinn. Om du inte är det så gör du något fel. Om du har slutat ta hand om dig själv, klä dig väl samt äta hälsosamt, och det får dig att må dåligt, ska du ändra det! Du måste älska dig själv, vara hälsosam för dig själv, klä dig väl för dig själv – inte för någon annan. Om du inte gör det så kommer ingen göra det, så att lämna dessa ansvar i andras händer är ett allvarligt misstag.

När du börjar älskar dig själv börjar du ta hand om dig själv.

5. Du kan inte självmotivera

Du kommer aldrig få vad du vill ha om du inte litar på dina färdigheter och ger dig själv en dos positiv motivation varje dag.

Du kommer misslyckas en eller ett par gånger och det kommer finnas de omkring dig som inte ger dig stöd, men du måste fortfarande tro på dig själv och springa efter allt du vill ha. Låt inte andra stoppa dig. Värdera dina egna drömmar.

6. Du litar inte på något som har att göra med dig

Självsäkerhet är lika viktigt som motivation. Utan självsäkerhet kommer du inte bli framgångsrik i något. Har du någonsin stannat upp och tänkt på vad du är kapabel till? Har du värderat allt du har åstadkommit, oavsett hur litet det var?

Om du älskar dig själv är du självsäker och låter inte någon trampa på dig. Du kan då uppnå vad du vill och uppskatta dina misstag, som gav dig chansen att lära dig. Det verkar väl inte så svårt, eller hur?

7. Du kan inte ärligt ge dig själv till andra

fågel med band

På grund av olika omständigheter i livet kanske du känner dig rädd för att öppna upp dig till andra och visa dem vem du verkligen är. Med full medvetenhet har du skapat en rustning för att skydda dig, men som även försvagar dig.

Om du inte ger dig själv till andra, om du inte öppnar upp dig, om du inte älskar, kommer du aldrig veta hur det känns att verkligen vara älskad. Du kommer aldrig få uppleva känslan av att helt kunna lita på en annan person.

Det kommer göra dig ledsen och stärka din tro på att du är ovärdig att vara älskad. Men du förtjänar precis lika mycket kärlek som någon annan! Den enda kärlek som spelar roll nu är den du känner för dig själv.

Ibland kanske det är svårt att lita på dig själv, och kanske tror du att du inte förtjänar att älskas; det är vad som gör ont. Om det händer ska du inse att du har fel och att du måste hitta en lösning. Det är ditt liv som står på spel – dina känslor och dina drömmar. Börja värdera ditt liv för att börja värdera personen du verkligen är. Det är inte en lätt väg, men ansträngningen kommer vara värd det.

Om du inte älskar dig själv är det dags att förändra allt.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.