Att börja med potträning: hur barnet kommer reagera
Att börja med potträning är en av milstolparna för skapandet av barnets självständighet. Hur ditt barn reagerar på att avvänjas från blöjor beror på om din tajming är korrekt eller inte.
Du kanske inte tror det, men barn lär sig generellt ganska snabbt att hålla sig. För vissa tar det lite längre tid medan andra lyckas på några veckor eller till och med dagar.
Som vi alltid säger: alla barn är olika, och det är viktigt att komma ihåg. De kommer nå denna milstolpe när de är mogna nog.
Hur du vet att ditt barn är redo att börja med potträning
Det finns alltid barn som börjar gömma sig då de behöver kissa eller bajsa. Andra kan undvika att kissa i flera timmar. Dessa är tecken på att ditt barn kan börja avvänjas från blöjan.
Å andra sidan finns det barn som endast vill kissa och bajsa i en blöja. Om så är fallet så är barnet inte redo för potträning ännu, och du kan inte tvinga det. Det är bättre att vänta med det till en bättre tidpunkt.
Du kan börja se om ditt barn är redo eller inte efter två till tre månader. Det första steget är att förbereda ditt barn.
Börja berätta för det vad som snart kommer hända, och visa det sagor och bilder, med hjälp av vilka du kan förklara vad som kommer ske och vad som förväntas av det.
Vilken är den bästa åldern att börja med potträning?
Om du försöker avvänja dina barn från användning av blöjor då de är mellan 1 1/2 och 2 år gamla kan det hända att det blir mycket svårare än om barnet är lite äldre.
Det skadar dock inte att prova eftersom vissa i den åldern inte gillar att använda blöjor eftersom de stör dem eller orsakar irriterad hud.
Detta är teoretiskt sett den perfekta tidpunkten att börja avvänja dem från blöjor och börja potträning. Du kan testa att inte sätta blöja på barnet och se vad som händer.
Att ha tålamod och uppmuntra det är nycklarna till denna process.
Den perfekta åldern att börja potträning är alltså mellan 2- och 3-årsåldern. I denna ålder kan de redan påtala sina behov och berätta för sina föräldrar om de behöver kissa eller bajsa.
Läs också: Ska man väcka barn för att byta blöja?
Tänk om de reagerar negativt på potträningen?
Många föräldrar undrar varför deras barn inte vill börja träna att gå på toaletten. Barn är inte medvetna om att de har blöja på sig, och därför blir potträning en stor utmaning.
Moderna engångsblöjor absorberar väldigt effektivt. Därför upplever vissa barn knappt någon skillnad i bekvämlighet då de har gjort sina behov i blöjan.
Då vi försöker avvänja dem från blöjan förstår de inte vad som händer, och det kan skrämma dem.
Andra barn blir rädda då de sitter på toaletten, så det är viktigt att man använder en adapter till toalettsitsen så att barnet inte känner sig obekvämt och vägrar att sitta där.
Det är även en god idé att ha en pall framför toaletten så att barnets fötter inte hänger ned.
Hur man avvänjer barnet från blöjor och börjar med potträning
För det första bör ett barn som ska börja med potträning kunna följa instruktioner. Man måste börja långsamt.
Först kan ni öva på att barnet själv drar ned sina underkläder eller blöjan, och sedan upp igen. Sen kan du be barnet att göra svårare saker, som att ta av sig blöjan och sen direkt sätta sig på pottan.
Ett annat sätt att få barnet att intressera sig av den nya processen är att involvera det i beslut kring vilken utrustning ni ska välja.
Allt ni behöver göra är att göra lite efterforskningar och testa er fram tillsammans för att hitta den mest bekväma lösningen.
Då ni har valt rätt utrustning ska du låta ditt barn välja en färg och design som det gillar. Det kommer att älska att det fick vara med och välja.
Är du beredd på olyckor?
Det är helt normalt att dina barn orsakar olyckor under tiden som de avvänjs från blöjan. De kan ha olyckor då de inte hinner till toan i tid och därför gör ifrån sig i byxorna.
Hur du hanterar dessa olyckor är väldigt viktigt. Kom ihåg att detta inte är något man lär sig över en natt.
Undvik att skälla på dem, för alla begår vi misstag. Bibehåll en positiv attityd. Din reaktion på dessa olyckor är väldigt viktig eftersom ditt barn förväntar sig att du stöttar det.
Vissa föräldrar bestämmer sig för att avvänja barnet från blöjan både på dagen och natten. Att ha blöjan på om natten i början kan dock vara det enklaste sättet, eftersom du då inte behöver byta lakan hela tiden.
Om du väljer att inte sätta blöja på barnet om natten, rekommenderar vi att du använder ett engångsunderlägg till sängen som man tar bort efter en olycka.
Finns det skillnader mellan flickor och pojkar?
Ja. Upp till 3-årsåldern är utvecklingen hos pojkar och flickor väldigt lik. Men när barnen kommer upp i 4-årsåldern blir vissa skillnader tydliga.
Å ena sidan fördubblas testosteronnivån hos barn då de fyller tre år. Å andra sidan påverkar och styr sociala influenser barnen på många olika sätt.
Dessa skillnader kan också påverka potträningen. Flickor utvecklas snabbare än pojkar under deras första år i livet, vilket innebär att de når vissa milstolpar snabbare.
Det har däremot visats att pojkar oftare är mer villiga att möta nya utmaningar och tenderar att reagera bättre på att avvänjas från blöjan.
Vad är skillnaderna?
Det är därför inte så konstigt att många flickor lär sig att gå på pottan snabbare än pojkar. De utvecklar också språket snabbare, vilket gör att de kan förklara för sina föräldrar att de behöver kissa eller bajsa.
För pojkar är det däremot på sätt och vis enklare eftersom de har det lättare än tjejer att kissa var som helst, till exempel på offentliga platser vid behov.
Detta kan göra att vissa föräldrar väntar längre med att avvänja flickor från blöjan.
Flickor lär sig potträningens rutiner snabbare. Deras kognitiva utveckling tillåter dem att lära sig de olika stegen i att gå på toa snabbare. Pojkar har svårare med detta än flickor.
Slutsatser om att börja med potträning
Under potträning är det viktigaste att man har tålamod. Potträning är ett stort steg så det är viktigt att visa ditt barn kärlek och förståelse. Kom ihåg att de bara är barn och att de lär sig så småningom
Och du som förälder lär dig också så småningom hur du på bästa sätt uppfostrar ditt barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
- María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
- KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.