Fördelarna med att äta svamp i den dagliga kosten

Det är bra att äta svamp, för detta livsmedel är rikt på mineraler som zink, selen, fosfor och kalium.
Fördelarna med att äta svamp i den dagliga kosten

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tro det eller ej, men man får mycket näring genom att äta svamp. Folk som inte äter kött använder ofta svamp för att förbättra sina rätter och det är även ett livsmedel som går bra att blanda med kyckling.

Svamp används ofta till risotto och omeletter. Du kan dock tillreda dem på många andra sätt och kombinera dem med olika typer av ingredienser.

Faktum är att de fungerar bra med olika typer av kryddor. De kan ätas varma eller kalla.

Fördelarna med att äta svamp

Tycker du om svamp? Tycker du om att äta dem ofta? Om du tvekar så ta en titt på de fantastiska fördelarna härunder. Olika studier har visat att svamp är ett fantastiskt livsmedel.

Då du har lärt dig alla fördelarna med svamp så kommer du inte tveka med att använda den oftare i kosten.

Den innehåller mycket antioxidanter

Svamp innehåller många näringsämnen.

Ett av dem är selen, som är ett mineral med antioxidanter som hjälper med att bibehålla hudens elasticitet, stärka immunförsvaret och motverka giftiga tungmetaller från omgivningen.

Man kan därför säga att svamp generellt hjälper till att hålla huden frisk, speciellt när det kommer till för tidigt åldrande.

Den innehåller kalium och fosfor

Svamp är också rikt på två viktiga mineraler: kalium och fosfor.

Den förstnämnda hjälper kroppen med dess neurologiska och muskulära funktioner, bibehåller normalt blodtryck och leder elektricitet (vilket är viktigt för hjärtfunktionen och muskelsammandragningar).

Den spelar också en viktig del när det gäller proteinproduktionen.

Kroppen behöver samtidigt fosfor för att producera protein och reparera cellvävnad. Den spelar därför en viktig roll i skapandet av ben och tänder och hjälper även med hud och hår.

Fosfor hjälper njurarnas hälsa och motverkar muskelsammandragningar.

Recept med svamp.

Svampar är rika på b-vitamin

Svampar är rika på B-vitaminer, som är substanser som spelar en viktig del i metabolismen så att kroppen kan få den energi som den behöver. De är också rika på niacin samt vitamin B3, B6 och B12.

Den hjälper dig att bli mätt

En annan fördel med att äta svamp är att den ger dig en stor mängd fibrer, vilket gör att du inte känner dig hungrig.

Ett bra trick för att inte äta för mycket mellan måltiderna är att använda sig av livsmedel med mycket fibrer.

Ett alternativ för att förbättra denna effekt är sallader. Försök att kombinera svamp med gröna grönsaker och fullkorn. Du kommer se att detta hjälper dig att äta mindre.

Njut av fördelarna med att äta svamp

Att äta svamp hjälper dig med att bibehålla en balanserad kost och ser till att du inte småäter mellan måltiderna. De är nyttiga, enkla att tillaga och väldigt mångsidiga.

Ät dem så mycket som möjligt i olika recept!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wasser SP. Medicinal Mushrooms in Human Clinical Studies. Part I. Anticancer, Oncoimmunological, and Immunomodulatory Activities: A Review. Int J Med Mushrooms. 2017;19(4):279-317.
  • Fernández Falcón L, Figueras Savón A, Carnet García C, Valls Alvarez M, Rodríguez Carballo A. Niacina. Aspectos esenciales. Rev Inf Cient [Internet]. 2015 [citado 29 Ene 2021];, 90(2):[aprox. 13 p.].
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.