Ät rispudding när du vill gå ner i vikt

Det är en utsökt dessert som, trots vad många tror, faktiskt kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Allt du behöver göra är att använda lättmjölk och ett sötningsmedel med få kalorier, kombinerat med en hälsosam kost och lite träning.
Ät rispudding när du vill gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Rispudding är en typisk dessert för barn som är mättande och har många näringsfördelar, samt innehåller vitaminer, protein och kalcium. Du kan äta rispudding kall eller varm, och det är det perfekta komplementet till fysisk aktivitet.

Och som om det inte vore nog föreslår den senaste forskningen att rispudding kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Det verkar nästan för bra för att vara sant! I dagens artikel vill vi berätta lite mer kring fördelarna med denna rätt. Du får även ett recept på hur du gör din egen rispudding!

Ät rispudding efter träningspasset

Rispudding är bra efter träningspasset

Inledningsvis vill vi fokusera på näringsegenskaperna. Vi vet redan att rispudding är perfekt för de som tränar; efteråt gagnar det alla dina muskler.

Fördelarna kan delas upp i dess tre huvudsakliga ingredienser:

Ris

Du kan använda vitt ris eller råris. Den första sorten förbränns snabbare, men den andra är nyttigare och innehåller mer fibrer.

Oavsett är ris en utmärkt källa till kolhydrater och hjälper till att återställa ditt glykogen, som försvinner från musklerna efter träning.

Mjölk

Mandelmjölk

Om du är laktosintolerant kan du använda mjölk som gjorts på mandel, kokos eller hirs. Om du använder komjölk bör du se till att det är mellan- eller lättmjölk för att det inte ska bli alldeles för fett.

Mjölk är packat med protein (vete och kasein) och kolhydrater (laktos), som även hjälper till att återställa glykogenreserverna. Det hjälper kroppen att assimilera aminosyrorna den behöver för att utföra alla sina viktiga sysslor.

Kanel

Kanel tillför smak till rispuddingen och har många näringsmässiga fördelar. Alla som tränar bör lägga till kanel i sin kost, eftersom det hjälper till att bekämpa inflammation, minskar blodtrycket, lindrar influensaliknande symtom, sänker kolesterolet, bekämpar diabetes och har antioxiderande effekter som hjälper matsmältningen.

Hur man går ner i vikt med rispudding

Rispudding är mättande och näringsrikt

Denna mättande, näringsrika och lätta energimat kan hjälpa dig att gå ner i vikt när du äter den efter träning eller på morgonen till frukost. Om du är den typ av person som inte gillar att äta för mycket direkt efter att du vaknat eftersom du då känner dig “tung” hela dagen, eller om du söker efter något annat än det vanliga kaffet eller teet, är rispudding det perfekta alternativet.

Puddingen rekommenderas även för de som utför väldigt ansträngande aktiviteter under dagen eftersom den tillhandahåller mycket mer energi än en frukt eller juice. När du gjort puddingen kan du förvara den i upp till tre dagar i kylskåpet.

Ingredienser

 • 1 liter mjölk (av valfri sort)
 • 200 g vitt eller råris
 • 1 kanelstång
 • Skalet från en citron (valfritt)
 • Sötningsmedel efter smak (valfritt)

Beredning

 • Tillsätt mjölken, kanelstången och citronskalet i en kastrull.
 • Koka upp det.
 • Tillsätt riset och sänk till medelvärme.
 • Rör om med en träsked då och då så att det inte fastnar i botten.
 • Efter 20 minuter bör blandningen anta en krämigare konsistens.
 • Ta bort kanelstången och servera i individuella koppar eller skålar.
 • Strö malen kanel över och njut.
Kanel är en väldigt nyttig ingrediens

När du börjar äta rispudding regelbundet kan det hjälpa dig att göra dig av med upp till två kilo i veckan. Självklart betyder det även att du måste ha koll på vad du äter och komplettera med daglig träning och två liter vatten.

En exempeldiet kan bestå av:

 • Frukost: 25 cl pudding och en kopp te
 • Brunch: En persika och ett äpple
 • Lunch: En liten portion fisk eller kyckling, en tomatsallad med morötter och 25 cl rispudding till dessert
 • Eftermiddag: En grapefrukt och en kiwi
 • Mellanmål: 25 cl rispudding och en kopp te
 • Middag: Så mycket rispudding du vill ha
 • Innan läggdags: En kopp te

Men rismjölk då?

Alla gillar inte att äta rispudding. Men det finns andra alternativ när man vill gå ner i vikt och man ändå vill ta del av alla fördelarna med ris och mjölk. Till exempel rismjölk, som inte bara är en utmärkt ersättare till komjölk, utan även uppfriskande och mättande.

Och det kommer mer: rismjölk innehåller med kalcium än mjölk, vilket gör den perfekt för vegandieter, kvinnor som genomgår klimakteriet eller gravida.

RIs innehåller kalcium

Rismjölk hjälper till att bränna kalorier tack vare sina låga nivåer av mättat fett och laktos. Detta minskar nivåerna av “dåligt” kolesterol samtidigt som risken för bensjukdomar minskar och matsmältningssystemet förbättras.

Den har rensande egenskaper och tillhandahåller goda mängder vitamin D, vilket enligt ny forskning även främjar fettförbränning och kan vara till stor hjälp vid viktnedgång. Andra vitaminer som hittas i rismjölk är vitamin A, B12 och E. Den innehåller även järn, magnesium och selen.

Rismjölk är lättare att smälta än andra vegetabiliska eller animaliska mjölkar, så den rekommenderas för de som ofta lider av matsmältningsproblem eller halsbränna. Den är väldigt mättande och närande för patienter som genomgått operationer, är svaga eller har förlorat sin aptit.

Spårämnena som hittas i rismjölk stärker och stimulerar dessutom ditt immunförsvar, vilket hjälper dig att förebygga sjukdomar som orsakas av virus eller bakterier.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carrera Hernández A. Beneficios del deporte en la salud. Trabajo fin de Grado en Enfermería. Universidad de Navarra.
 • Ferrari N. Making one change – getting more fiber – can help with weight loss. Harvard Medical School. Febrero 2015.
 • Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
 • Liu, L., Waters, D. L. E., Rose, T. J., Bao, J., & King, G. J. (2013). Phospholipids in rice: Significance in grain quality and health benefits: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.046.
 • Singletary K. Cinnamon: overview of health benefits. Nutrition Today. Noviembre 2008. 43 (6): 263-266.
 • Umadevi, M., Pushpa, R., Sampathkumar, K. P., & Bhowmik, D. (2012). Rice-Traditional Medicinal Plant in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.