Ät rispudding och tappa vikt

Det är en utsökt dessert som, trots vad många tror, faktiskt kan hjälpa dig att tappa vikt. Allt du behöver göra är att använda lättmjölk och ett sötningsmedel med få kalorier, kombinerat med en hälsosam diet och lite träning.

Rispudding är en typisk dessert för barn som är mättande och har många näringsfördelar, samt innehåller vitaminer, protein och kalcium. Du kan äta rispudding kall eller varm, och det är det perfekta komplementet till fysisk aktivitet.

Och som om det inte vore nog föreslår den senaste forskningen att rispudding kan hjälpa dig att tappa vikt. Det verkar nästan för bra för att vara sant! I dagens artikel vill vi dela med oss av lite mer information kring fördelarna med denna rätt.

Ät rispudding efter träningspasset

Rispudding-i-skål

Inledningsvis vill vi fokusera på näringsegenskaperna. Vi vet redan att rispudding är perfekt för de som tränar; efteråt gagnar det alla dina muskler.

Se även: Hur du gör en ansiktstoner med rismjölk

Fördelarna kan delas upp i dess tre huvudsakliga ingredienser:

Ris

Du kan använda vitt eller brunt ris. Den första sorten smälter snabbare, men den andra är nyttigare och innehåller mer fibrer.

Oavsett är ris en utmärkt källa till kolhydrater och hjälper till att återställa ditt glykogen, som försvinner från musklerna efter träning.

Mjölk

Mandelmjölk

Om du är laktosintolerant kan du använda mjölk som gjorts på mandel, kokos eller hirs. Om du använder komjölk ska du se till att det är lätt- eller skummjölk för att undvika onödigt fett.

Mjölk är packat med protein (vete och kasein) och kolhydrater (laktos), som även hjälper till att återställa glykogenreserverna. Det hjälper kroppen att assimilera aminosyrorna den behöver för att utföra alla sina viktiga sysslor.

Kanel

Kanel tillför smak till rispuddingen och har många näringsmässiga fördelar. Alla atleter bör lägga till kanel i sina dieter, då det hjälper till att bekämpa inflammation, minskar blodtrycket, lindrar influensaliknande symtom, sänker kolesterolet, bekämpar diabetes och har antioxiderande effekter som hjälper matsmältningen.

Hur man tappar vikt med rispudding

Mjölk-i-glas

Denna mättande, näringsrika och lätta energimat kan hjälpa dig att tappa vikt när du äter den efter träning eller på morgonen till frukost. Om du är den typ av person som inte gillar att äta för mycket efter att du vaknar eftersom du då känner dig ”tung” hela dagen, eller om du söker efter något annat än det vanliga kaffet eller teet, är rispudding det perfekta alternativet.

Puddingen rekommenderas även för de som utför väldigt ansträngande aktiviteter under dagen eftersom den tillhandahåller mycket mer energi än en bit frukt eller juice. När du gjort puddingen kan du förvara den i upp till tre dagar i kylskåpet.

Vi rekommenderar att du läser: 7 förvånande skäl till varför kaffe är bra för dig

Ingredienser

 • 1 liter mjölk (ditt val)
 • 200 g vitt eller brunt ris
 • 1 kanelstång
 • Skalet från en citron (valfritt)
 • Sötningsmedel efter smak (valfritt)

Beredning

 • Tillsätt mjölken, kanelstången och citronskalet i en kastrull.
 • Koka upp det.
 • Tillsätt riset och sänk till medelvärme.
 • Rör om med en träsked då och då så att det inte fastnar i botten.
 • Efter 20 minuter bör blandningen anta en krämigare konsistens.
 • Ta bort kanelstången och servera i individuella koppar eller skålar.
 • Strö malen kanel över och njut.
Rispudding-med-kanel

När du börjar äta rispudding regelbundet kan det hjälpa dig att tappa upp till två kilo i veckan. Självklart betyder det även att du måste ha koll på vad du äter och komplettera med daglig träning och två liter vatten.

En exempeldiet kan bestå av:

 • Frukost: 25 cl pudding och en kopp te
 • Brunch: En persika och ett äpple
 • Lunch: En liten portion fisk eller kyckling, en tomatsallad med morötter och 25 cl rispudding till dessert
 • Eftermiddag: En grapefrukt och en kiwi
 • Mellanmål: 25 cl rispudding och en kopp te
 • Middag: Så mycket rispudding du vill ha
 • Innan läggdags: En kopp te

Men rismjölk då?

Alla gillar inte att äta rispudding och söker efter alternativ för att tappa vikt utan att gå miste om alla fördelar med ris och mjölk. Ett bra alternativ är rismjölk, som inte bara är en utmärkt ersättare till komjölk, utan även uppfriskande och mättande.

Och det kommer mer: rismjölk har mer kalcium än mjölk från någon annan källa, vilket gör den perfekt för vegandieter, kvinnor som genomgår klimakteriet eller gravida kvinnor.

Rismjölk

Rismjölk hjälper till att bränna kalorier tack vare sina låga nivåer av mättat fett och laktos. Detta minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol samtidigt som risken för bensjukdomar minskar och matsmältningssystemet förbättras.

Den har rensande egenskaper och tillhandahåller goda mängder vitamin D, vilket enligt ny forskning även främjar fettförbränning och kan vara till stor hjälp vid viktnedgång. Andra vitaminer som hittas i rismjölk inkluderar Vitamin A, B12 och E. Den tillhandahåller även järn, magnesium och selen.

Rismjölk är lättare att smälta än andra vegetabiliska eller animaliska mjölker, så den rekommenderas för de som ofta lider av matsmältningsproblem eller halsbränna. Den är väldigt mättande och närande för patienter som genomgått operationer, är svaga eller har förlorat sin aptit.

Spårämnena som hittas i rismjölk stärker och stimulerar dessutom ditt immunförsvar, vilket hjälper dig att förebygga sjukdomar som orsakas av virus eller bakterier.

Spara

MER FÖR DIG