Asexuell: när du inte känner sexuell lust
Det kanske låter omöjligt att det finns folk som inte upplever sexuell lust, som inte känner attraktion för andra… Men det kallas att vara asexuell. Väldigt få känner till det. Det kan också vara en orsak till stor stress i en relation, eftersom ena parten inte nödvändigtvis känner ett behov av intimitet. De kanske till och med försöker undvika det.
Är asexualitet en konsekvens av celibat eller en religiös tro? Svaret är “nej”. Det är ett naturligt tillstånd.
Att vara asexuell, utan sexuell läggning
Eftersom asexuella inte har sexuella behov känner de oftast inte att de behöver påbörja relationer. Eftersom de inte attraheras av det andra eller egna könet har de kort sagt inte någon sexuell läggning. Därför kan asexualitet anses vara en icke-sexuell läggning.
Det har gjorts mycket lite forskning om ämnet – speciellt jämfört med den stora mängd forskning som finns om förhöjd sexlust – och många tror att de som är asexuella egentligen är undertryckta. Det stämmer att det kan verka som en konstig situation, för människor känner naturligt behovet att njuta av sexuella upplevelser.
Trots det är asexualitet inte något ovanligt, och det är inte en sjukdom eller något som karaktäriserar en undertryckt person. Det är helt enkelt en icke-sexuell läggning.
Press från samhället
Alla typer av sexuell läggning, inklusive den icke-sexuella, måste respekteras och behandlas lika. Men tyvärr händer det inte i verkligheten. Asexuella människor får utstå mycket lidande eftersom samhället tror att de är annorlunda.
Javier, en asexuell person, delade med sig av följande: “Det tog mig lång tid att hitta en partner och vara i relationer. När jag var det så var det på grund av press från samhället. Jag kände helt enkelt aldrig behovet.”
De “tvingas” till att vara som andra, att leta efter någon, att hantera frågor som, “När ska du skaffa dig en partner?”
Ofta marginaliseras de av samhället. Kan du tänka dig hur dagens sexuellt överladdade reklam måste verka för en asexuell person? Det konstanta, erotiska innehållet betyder inte något för dem. Det har tvärtom motsatt effekt.
Låg sexlust har alltid funnits
Även om vi inte har diskuterat det har låg sexlust alltid funnits, även om många inte är medvetna om det tills de är med en sexuellt aktiv partner. Så baserat på vad Javier berättade, vill asexuella människor inte vara i en relation? Även om Javier sa att han inte behövde vara med en partner vill många asexuella faktiskt vara det – men utan sex.
Det riktiga problemet uppstår när en asexuell person blir kär i en som är sexuellt aktiv. Båda måste då kunna prata om hur de kan fortsätta med relationen så att ingen behöver göra uppoffringar som de inte vill.
Att vara asexuell innebär inte att personen inte kan älska – för vi behöver alla omtanke – men det är inte alla som behöver sex. Asexuella människor känner sig ibland tvingade till att ha sex. De vill inte, men de går med på det ändå. Det är inte något de tycker om eller avskyr, men de gör det för sin partner.
Kommunikation är alltid viktigt, speciellt i dessa fall. Som Moses Catalan, ledare för Prince Lila National Queer Association, sade:
“Att vara i en relation där en partner är asexuell och den andra sexuell beror på vilken överenskommelse de kommer fram till. Det finns de som har sex innan de börjar dejta, medan andra fortsätter att ha en öppen relation.”
Har du någonsin mött någon som är asexuell? Många vet inte om att de är det, utan är omedvetna att de inte känner sig attraherade av andra.
Det viktigaste om du som asexuell vill ha en relation är att ni båda pratar om situationen för att allt ska gå så smidigt som möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
- Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
- Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.