Är du en gammal själ? Här är 10 sätt att ta reda på det

Enligt taoister befinner sig en gammal själ i den sista fasen av sin resa på Jorden efter fem reinkarnationer. Dessa gamla själar drivs till att föra vidare sin kunskap till personerna i deras närhet.
Är du en gammal själ? Här är 10 sätt att ta reda på det

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har förmodligen hört talas om termen “gammal själ”. Det är dock inte särskilt vanligt att prata om. Det är trots allt vanligtvis något som bara diskuteras av folk som är intresserade av den spirituella världen.

Låter det som dig? Vill du veta om du är en gammal själ?

Vad är en gammal själ?

Naken kvinna

Enligt taoister har gamla själar haft fem tidigare liv. De har samlat på sig mycket erfarenhet som sedan överförts till det nuvarande livet. Man tror att efter dessa fem reinkarnationer lever personen sitt sista liv på Jorden.

För experter och lärda inom det spirituella tillståndet är människor kroppar av ben och muskler, men besitter även en själ, en ande och energi. När en gammal själ är i det sista skedet på Jorden uppstår behovet att dela med sig av sin kunskap till andra.

Det händer för att resan snart är över, och själen förbereder sig på att bli en del av universum och nå det astrala planet. Utan att veta det har du förmodligen träffat flera gamla själar. Samtidigt kan du vara en utan att ens veta det.

Vill du lära dig mer? Läs: 7 tips för att förbättra din självbild

1. En gammal själ lever bortkopplad

Gamla själar söker inte efter materiella eller sexuella njutningar. De är nöjda med sina liv som de är i stunden. De är inte beroende av externa situationer för att vara lyckliga. Det är lätt att se varför de inte är ute efter berömmelse eller erkännande. För dem är det inte något av värde på det kosmiska planet.

2. Tillfredsställelse kommer från dig själv

Om du är en gammal själ är pengar, social status och att klättra på den ekonomiska stegen inget för dig. Du går emot vad som gör andra lyckliga eftersom du känner dig nöjd med vad du gör. Gamla själar söker efter inre frid. Därför är det inte ovanligt att de går i motsatt riktning jämfört med vad samhället dikterar.

3. Du är ett ankare eller stöd för andra

En kvinna med gammal själ

Om du är en gammal själ är det väldigt vanligt att andra, utan att egentligen märka det, kommer till dig för att berätta om sina personliga problem. Detta eftersom de ser dig som en person de litar på. Du är någon de kan prata med eftersom du inspirerar styrka.

4. Du är unik och annorlunda

Gamla själar tenderar att se saker annorlunda än andra. De kan till exempel ha annorlunda vanor. De behöver mycket tid för att interagera med sitt inre jag. De behöver även tid att vara ensamma och med naturen. De är mogna för sin kronologiska ålder.

5. Artistiska förmågor är ett kännetecken för en gammal själ

Generellt sett är gamla själar personer som är dedikerade till konst, kultur och humaniora. De lutar mot att delta i artistiska aktiviteter som låter dem utveckla all sin kosmiska energi. De når ett högre medvetande med musik, då det gör dem avslappnade nog för att upptäcka sitt innersta jag. Genom litteratur överför de budskap. Genom måleri uttrycker de den mänskliga sammankopplingen.

6. Du har kronologiska frågor

Du har förmodligen en märklig affinitet för kläder, musik, seder och traditioner från en annan era. Gamla själar känner att de levt i en annan tid än den nuvarande.

7. Du är en mogen person

Är det svårt för dig att interagera med och skaffa vänner i samma ålder som du själv? Känner du att du inte kan prata om något intressant med dem? Ser de dig som konstig för att ditt sätt att uppfatta och analysera inte passar med deras? Det är ofta ett problem när du är en gammal själ.

8. En gammal själ gillar att analysera

Målning av pojke

Gamla själar tänker konstant. De analyserar alltid anledningar, orsaker och sättet som saker fungerar på. Alla små detaljer är värda att beundras eftersom de känner att de bidrar till något mycket större. Om du är en gammal själ vill du antagligen alltid veta mer och accepterar sällan ett enkelt svar.

9. Empati är ett av dina största karaktärsdrag om du har en gammal själ

Ett annat är att du lyssnar på andras åsikter utan att döma eller kritisera. Du kan sätta dig i andras skor för att hjälpa dem och förstå vad som försiggår. Det är något medfött; inte något man lär sig.

10. Du får en tydlig bild av en person på en gång

Att ha en gammal själ är att enkelt ta reda på hur en person är. Din instinkt sviker dig sällan, och på grund av det vet du hur pålitlig eller uppriktig en person är. Du kan ta beslut baserat på “känslor” som visar om du går i rätt riktning eller inte. Du begår sällan misstag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. (2016). Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la Universidad Nacional del Altiplano – Puno. Comuni@cción, 7(2): 05-14.
  • Toshihiko Izutsu. Sufismo y taoísmo: estudio comparativo de conceptos filosóficos clave. Madrid: Siruela, 2004.
  • Yutang L. La filosofía del taoismo. Revista de la Universidad Nacional. 1949;14(14):33-9.
  • Tucci G. Apología del taoísmo. Valladolid: Maxtor, 2013.
  • Arias Capdet P. La utilidad de la meditación como modalidad terapéutica: Parte I. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998;  14(2): 174-179.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.