Allteftersom inser vi att mindre är mer

Allteftersom inser vi att mindre är mer

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Med tiden inser vi helt enkelt att mindre är mer i livet. Tvärtemot vad många tror så får vi med tiden inte nödvändigtvis vishet och mognad. Att mogna är först och främst att bli medveten om allt vi gjort och alla våra genomlevda upplevelser så att vi kan lära oss av dem. Det är vad en ödmjuk person gör, där denne erkänner varje misstag hen gjort utan att ångra det.

För allt händer av en anledning, för att balansera saker i livet. Det finns även många som börjar inse något väldigt konkret: vad som gör oss lyckliga är inte att ha saker, samla på oss materiella ägodelar eller nå framgång, för ofta är mindre helt enkelt mer.

Lycka är något så enkelt som att älska och bli älskad. Och det upplevs bara som logiskt av en väldigt begränsad grupp människor.

Det är långt ifrån att vara självisk. Vi måste faktiskt se det som en del av den känslomässiga hälsan. Att bara ge vår kärlek till ett fåtal personer gör att vi inte blir besvikna och har falska illusioner, och ger oss den personliga balans vi siktat på.

I den här artikeln reflekterar vi över detta ämne och tar reda på varför mindre är mer.

Allteftersom kommer du lära dig och upptäcka

I ungdomen eller våra tidiga år kommer folk och saker till oss i alla olika former och storlekar, och vi accepterar allt.

 • Vi vill uppleva saker, skratta, älska, upptäcka och känna. Att sätta gränser och sätta upp barriärer betyder ofta att inte bli accepterad och att förlora chansen att gå med i gruppen.
 • Kärlek kommer med en storms intensitet. Vi låter oss själva svepas iväg av behovet hos någon som längtar efter att känna kärlek och känna sig älskad. Samma sak gäller för vänskap.

Men allteftersom öppnar vi den inre blick som kan se vad som omger oss med högre klarhet, med mer perspektiv och vishet.

Att ha en växande social krets gör dig inte lycklig

fåglar runt kvinna

Vi kan lindra ensamhet på många sätt, men att samla på oss vänner är inte det bästa. Att göra det betyder framförallt att vi tar in folk i våra liv som kanske inte är uppriktiga eller kompatibla med vår identitet.

 • Ensamhet är en typ av personlig tomhet som vi måste fylla i takt med att vi mognar för att kunna etablera fullare och mer äkta relationer med andra.
 • Allteftersom tiden går förlorar vi många vänner. Detta eftersom tiden är vis och berättar vem som är rätt för oss och vem som inte är det.
 • Bara då inser vi att autentisk och uppriktig kärlek är vad som berikar våra själar och vårt hjärtan.
 • Värderingar såsom respekt, ömsesidighet eller medhjälp, vilket är när vi förstår vad den andra personen behöver, är inte lätta att hitta.
 • När vi hittar sanna vänner eller partners som vi är helt kompatibla med vägrar vi att släppa dem eftersom det är de som ger ljus åt vår existens.

Mindre är mer i våra personliga relationer

Extroverta individer som behöver social stimulans uppskattar denna pågående interaktion med större grupper av människor, där de pratar och skrattar med folket runt sig.

 • Ju mer interaktion dessa personer har, desto lyckligare är de. Ju mer vänner de har, desto fler möjligheter att gå ut, ha roligt och påbörja nya projekt.
 • Men med tiden upptäcker till och med den här personlighetstypen att det alltid är bättre att ha ett mindre antal vänner runt sig och njuta av.
 • Det handlar inte om att bryta band, utan om att hålla sig borta från vissa personer, partners och familjemedlemmar. Det är egentligen en fråga om att inte förstärka det obekväma bandet genom att respektfullt ta avstånd från vissa människor.
fikande kvinnor

Allteftersom börjar vi bry oss mindre om vad andra tycker om oss. Vi vet att “mindre är mer” och att om de små sakerna ger oss lycka behöver vi inte något annat.

Jag nöjer mig med mindre, för jag vet att det är det BÄSTA

rosa blomma

Om du har två vänner och dessa är uppriktiga, ädla och autentiska behöver du inget annat: de är en skatt. Om du har en partner med vilken du har ett harmoniskt förhållande, som du kan växa med och som du känner att du kan vara dig själv med samtidigt som du njuter av varje stund, så har du allt.

 • Att göra våra cirklar mindre och inkludera människor såsom vår partner, vänner och vissa familjemedlemmar är inte en handling som kan kritiseras. För någon som vet vad hen har, uppskattar det och tar hand om det behövs inget annat än en liten cirkel av vänner och familj – mindre är mer.
 • Men det är inte något som alla kan se. Ibland är det vackraste i ditt liv väldigt nära dig.

Var ödmjuk så att du kan upptäcka var sann lycka finns.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Poulin F, Kiesner J, Pedersen S, Dishion TJ. A short-term longitudinal analysis of friendship selection on early adolescent substance use. J Adolesc. 2011;
 • Felmlee D, Muraco A. Gender and friendship norms among older adults. Res Aging. 2009;
 • Fuller-Iglesias HR, Webster NJ, Antonucci TC. Adult Family Relationships in the Context of Friendship. Res Hum Dev. 2013;
 • Long, R. T. (2003). The value in friendship. Philosophical Investigations, 26(1), 73-77.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.