Allt du behöver veta för att donera ditt hår

Låt inte ditt hår gå till spillo på golvet i en salong. Bli informerad och skänk det till ett gott ändamål. Här är allt du behöver veta.
Allt du behöver veta för att donera ditt hår
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 15 december, 2022

Att donera ditt hår hjälper kvinnor och tjejer som har gått igenom den förödande upplevelsen att tappa håret. Och det är enkelt; det är bara att följa kraven som ställs av organisationer som erbjuder gratis eller billiga peruker till personer med sjukdomar som exempelvis cancer.

Som en publikation från American Society of Clinical Oncology (ASCO) säger, kan en peruk ge styrka, hopp och självförtroende till dem som kämpar med de känslomässiga utmaningarna att tappa håret på grund av sjukdomar. Vad behöver du tänka på för att bli donator? Låt oss ta en titt.

Varför donera ditt hår?

Att lida av en sjukdom som cancer kan i hög grad påverka en persons självkänsla. Som en effekt av de aggressiva behandlingarna kan man dessutom drabbas av biverkningar som håravfall, och det är normalt för patienter att känna sig obekväma med sina kroppar.

Att dessa människor får möjligheten att odla sin självkänsla är dock av yttersta vikt. Faktum är att det finns vetenskapliga bevis som belyser vikten av att hjälpa cancerpatienter med åtgärder och strategier så att de klarar av sitt fysiska och psykosociala tillstånd.

En god självuppfattning gör nämligen att de känner sig trygga och låter dem ha positiva tankar för att övervinna de utmaningar som deras sjukdom medför.

Många kvinnor och flickor måste gå igenom denna svåra situation. Att donera ditt hår till en organisation som tillverkar och levererar gratis peruker eller billiga peruker kan därför vara en god gärning som gör att de får tillbaka ett leende på läpparna och, naturligtvis, motiverar dem i denna mödosamma kamp.

Donera ditt hår
Att donera hår är en form av stöd till de kvinnor och flickor som tappat håret på grund av sjukdomar som cancer.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur man tvättar en peruk med äkta hår

Krav på hårdonation

Varken ålder eller kön är relevant när det kommer till att donera hår. Håret kommer att tas emot av organisationerna, så länge det uppfyller följande krav:

 • Det måste vara friskt. Om du ska donera, se till att håret inte är skadat av färgning, permanenter eller kemisk rakpermanent. Tänk också på att även om färgat hår godkänns (så länge det är friskt), så gör blekt hår det inte.
 • Det kan inte vara smutsigt eller blött. Hår ska levereras rent och torrt till organisationerna. Annars kan det inte användas.
 • Det grå håret får inte överstiga 5 %. Detta krav beror på det faktum att grått hår kan komplicera processen att behandla och färga håret.
 • Den måste vara minst 30 centimeter långt. Detta är den minsta längden som håret ska vara. Men för barn under 14 år sjunker minimilängden till 20 centimeter.
 • Håret ska vara klippt i samma längd och riktning. För detta kan det vara nödvändigt att samla det i flätor.

Var kan du donera ditt hår?

Om du är fast besluten att donera och uppfylla kraven är nästa steg att hitta en organisation inom området. Här finns ofta en stor variation. Låt oss ta en titt på några möjliga exempel i detalj.

 • Cancerorganisationer. I sitt uppdrag att stödja och följa med patienter och familjer har många cancerorganisationer ett program för att samla in hår för tillverkning av peruker. Ofta kan man donera hår till deras huvudkontor eller andra anslutna punkter. I vissa fall tar de även emot donationer via post. Sök på nätet för att avgöra om detta är möjligt för dig.
 • Ideella organisationer som ägnar sig åt hårinsamling. Vissa ideella organisationer gör specifikt peruker för naturliga hår för personer som genomgår behandlingar som kemoterapi. Dessa organisationer utmärker sig också ofta för att de håller solidariska frisörevenemang, förutom att de tar emot hår via post.
 • Andra sociala projekt. Andra projekt och organisationer där du kan donera ditt hår kan se väldigt olika ut. Med detta i åtanke är allt du behöver göra lite forskning för att upptäcka vad som finns närmast dig eller om det finns några andra sociala projekt eller organisationer dit du kan skicka ditt hår.

Hur du själv klipper och donerar ditt hår

Så nu är du nästan redo att klippa av och skicka ditt hår för att bli en vacker cancerperuk. Så här gör du:

 • Börja med att tvätta och torka håret. Tänk på att du inte bör använda stylingprodukter. Du måste vänta tills håret torkat innan du kan klippa det.
 • Fäst håret i en hästsvans eller fläta. Använd ett band för båda ändarna.
 • Klipp ovanför det övre bandet.
 • Lägg hästsvansen du har klippt i en stängd påse.
 • Leverera eller posta den till den förening du väljer.

Om du känner dig mer säker i händerna på en professionell frisör, kom ihåg att du också kan besöka en av solidaritetsfrisörerna som är anslutna till någon av de organisationer som ansvarar för att göra perukerna.

Donera ditt hår
För att donera ditt hår måste det vara rent och torrt. Helst ska det vara minst ca 30 cm långt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också skulle vilja läsa: De bästa frisyrerna för varje ansiktsform

Donera hjälper

Om du en dag vaknar upp och känner för att klippa av dig håret du låtit växa så länge, låt det inte gå förlorat på salongens golv. Donera det och sätt ett leende på läpparna på någon som går igenom en svår tid.

Slutligen, tänk på att om du är frisör kan du också hjälpa till genom att bli en frisör som samarbetar genom att donera hår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hibbs, S. (2018). How to Donate Your Hair to Help People With Cancer. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Available in https://www.cancer.net/blog/2018-04/how-donate-your-hair-help-people-with-cancer
 • Leite, M. A., Nogueira, D. A., & Terra, F. (2015). Evaluation of self-esteem in cancer patients undergoing chemotherapy treatment. Revista latino-americana de enfermagem, 23(6), 1082–1089. https://doi.org/10.1590/0104-1169.0575.2652
 • Dua P, Heiland MF, Kracen AC, Deshields TL. Cancer-related hair loss: a selective review of the alopecia research literature. Psychooncology. 2017 Apr;26(4):438-443. doi: 10.1002/pon.4039. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26594010.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.