Alfredo-potatis - en läcker sidorätt som passar till allt

Lär dig hur man gör denna utsökta Alfredo-potatis som sidorätt till dina huvudrätter. Var försiktig med koktiden så att de bibehåller sin konsistens.
Alfredo-potatis - en läcker sidorätt som passar till allt

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alfredo-potatis har en utsökt smak och konsistens. Kombinationen med bacon och den krämiga vita såsen är fantastisk. Om du är en potatisälskare, kombinera dessa ingredienser och du får en perfekt sidorätt som passar bra till alla huvudrätter.

Denna potatisrätt som kallas Alfredo är ganska lik potatisgratängen kallad Dauphinois, med skillnaden att den innehåller fler ingredienser, vilket är vad som ger den så god och fyllig smak, och att den inte gratineras i ugn. Du bara måste prova på detta enkla recept för att själv få uppleva smaken. Din familj och dina vänner kommer att bli förälskade i denna rätt, och kommer att be om mer.

Näringsinformation för Alfredo-potatis

Tack vare ingredienserna i denna potatisrätt, innehåller den en stor mängd olika näringsämnen. Detta recept räcker till upp till fyra personer. Varje portion innehåller 488 kalorier. Kom ihåg att ditt genomsnittliga rekommenderade dagliga intag ska vara kring 2000 kalorier. Därför motsvarar denna ca 25% av din rekommenderade dagliga konsumtion.

Varje portion innehåller 12,5 g kolhydrater, motsvarande 4,2% av RDI. Mängden protein som du får från denna rätt är betydelsefull, eftersom den motsvarar 57% av ditt dagliga intag. Fettet i denna maträtt utgör 52% av RDI.

Denna maträtt innehåller också 1,7 g kostfibrer, 1,3 g socker och 105 mg kolesterol. Det är mer än uppenbart att Alfredo-potatis är näringsrikt och hjälper dig att äta nyttigt.

Recept på Alfredo-potatis

Du behöver en mängd olika ingredienser om du vill ha den äkta smaken på Alfredo-potatis. Men du kommer kanske bli förvånad över att du redan har de flesta av dessa ingredienser hemma, kanske alla till och med.

Ingredienser

 • 4 vanliga potatisar
 • 50 g hackat bacon
 • 4 msk smör (80 g)
 • 1 msk hackad lök (15 g)
 • 1 tsk hackad vitlök (5 g)
 • 5 dl mjölk
 • 4 msk mjöl (80 g)
 • 120 g riven parmesanost
 • ¼ tsk peppar (2 g)
 • 180 g riven mozzarellaost (180 g)
 • ½ tsk muskotnöt (2,5 g)
 • ½ tesked salt (2,5 g)
 • Hackad persilja (efter smak)
Hacka lite persilja för att toppa din Alfredo-potatis

Hur man tillagar gratängen

 1. Skala först potatisarna och skär dem i tärningar.
 2. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och koka tills de är mjuka. Häll bort vattnet och ställ dem åt sidan.
 3. Stek baconet krispigt. Tillsätt sedan potatistärningarna och stek dem ihop med baconet i två minuter. Stäng av värmen.
 4. Nu är det dags att göra Alfredo-såsen. Börja med att smälta smöret i en panna och stek löken och vitlöken i smöret.
 5. Tillsätt sedan mjölet snabbt och rör om tills det bildas en gyllene pasta.
 6. Tillsätt mjölken och stek tills det tjocknar en aning.
 7. Lägg nu till all ost och låt den smälta. Krydda med salt, peppar och muskot.
 8. Blanda potatisen, baconet och Alfredo-såsen i en värmetålig skål medan det fortfarande är varmt. Toppa med persilja.

Så enkelt är det att göra denna läckra Alfredo-potatis. Prova på och berätta gärna för oss om din upplevelse! Du kan ge rätten en personlig touch genom att krydda med andra ingredienser för att få den smak du vill ha. Förslagsvis kan du använda färska örter som timjan och rosmarin, eller lite chilipeppar, eller varför inte curry!

Några tips

När du kokar potatisen är det viktigt att du inte kokar den för länge, för blir tärningarna för mjuka kommer de bara att mosas sönder när du blandar dem med Alfredo-såsen. Du vill bjuda middagsgästerna på Alfredo-potatis, inte Alfredo-potatispuré!

Potatis tar inte lång tid att koka och bli mjuk. Så känner du dig osäker, kan du kolla dem var femte minut med en sticka när vattnet börjar koka. Normalt tar det ca 20 minuter att koka potatis.

Koka inte potatisen för länge

Till servering kan du strö över hackad persilja för att piffa upp. Om du vill minska fettinnehållet kan du använda minimjölk eller vegetabilisk matlagningsgrädde. Det kanske inte ger samma krämighet som med vanlig mjölk, men smaken kommer bara påverkas marginellt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.