9 bra anledningar att börja sticka redan idag
Att börja sticka är att upptäcka en väldigt rolig hobby. Vissa må se det som en aktivitet för äldre kvinnor, men idag görs det av personer i alla åldrar för att stimulera sinnet. Du kanske inte vet det, men att sticka är användbart för att stärka den kognitiva funktionen och främja den generella hälsan.
Det är så bra för dig att det till och med kallas för stickningsterapi!
Det bästa är att även om det kan se komplicerat ut på håll, är det faktiskt ganska enkelt att komma ihåg, och alla kan göra det, oavsett ålder. Vill du ha några anledningar till varför du bör börja sticka? Missa inte denna artikel!
Kolla även in: Varför handarbeten är bra för hjärnan
1. Det hjälper mot depression
Att sticka är ett handarbete som ökar känslan av avslappning och välmående, speciellt under depressiva perioder. Att fokusera på ett projekt som detta hjälper till att minska ångest och andra negativa symptom som kommer med depression. Medan du stickar distraheras ditt sinne, och du kan sluta tänka på vad som gör dig ledsen.
2. Det skyddar hjärnan
Personer som stickar eller utför liknande aktiviteter från tidig ålder löper mindre risk för kognitiv förändring under senare år jämfört med personer som inte tränar hjärnan på detta sätt. Denna aktivitet förbättrar minnet samtidigt som den hjälper till att minska produktionen av substanser som påverkar den cerebrala aktiviteten.
Att börja sticka kan till och med förbättra rörlighetsproblem och koncentration.
3. Det tränar synen
Det må finnas många övningar för att stärka din ögonhälsa, men att börja sticka är ett enkelt och roligt sätt att göra det. Rörelserna dina ögon gör från sida till sida hjälper till att förbättra din syn och smörjer samtidigt ögonen på naturlig väg. Detta håller synen i gott skick och sänker risken för kroniska sjukdomar såsom grå starr och makuladegenerering.
4. Det lindrar kronisk smärta
Kronisk smärta, såsom ledgångsreumatism, kan lindras med denna dagliga vana. Din hjärna koncentrerar sig på handarbetet och distraktionen hjälper till att avsevärt minska smärtan. Att föra händerna fram och tillbaka får även igång cirkulationen och lindrar inflammationen, vilket är nyckeln till smärtlindring.
5. Det ökar din lycka
Personer som regelbundet stickar tenderar att vara mindre oroade, utan istället lyckliga. När du utför denna aktivitet utsöndrar hjärnan serotonin – en signalsubstans som främjar mental hälsa.
6. Det lindrar stress
Det kanske verkar svårt inledningsvis, men att börja sticka är en avslappnande terapi som kan hjälpa dig när du känner dig stressad eller ängslig. Tekniken och koncentrationen som krävs räcker för att hålla sinnet aktivt samtidigt som de distraherar dig från vad som får dig att må så här.
Och eftersom du kan göra det varsomhelst, är det perfekt att ta med sig till avslappnande platser där du verkligen kan rensa sinnet.
7. Det ökar kreativiteten
Personer som gillar att sticka tenderar att förbättra sin fantasi och kreativitet, vilket öppnar dörrar till en rad olika projekt, oavsett om det handlar om stickning eller andra områden av livet.
8. Det förbättrar koordinationen
Att föra runt garnet med först en nål och sedan en annan är ett utmärkt sätt att förbättra den cerebrala koordinationen. Om du lägger till komplexitet till dina stickningsprojekt kommer utmaningen öka dina mentala aktiviteter, såväl som din hastighet och koncentration.
Det kan komma som en överraskning, men att börja sticka är en av de mest rekommenderade aktiviteterna för personer som lider av problem med motoriken.
Visste du? 6 kurer som lindrar karpaltunnelsyndrom
9. Det ökar din självkänsla
Att sticka är, utöver ett bra sätt att få tiden att gå, en utmaning som innefattar att nå mål. Slutförandet av ett projekt kan bli ett eget personligt mål som kan hjälpa dig att bygga upp självkänslan över tid. Att komma förbi de svåra delarna och få ett fantastiskt fint klädesplagg är till exempel en gåva till dig själv – det kommer få dig att må bra.
Som du kan se är stickning inte bara något för mormor och farmor: det är en fantastisk terapi!
Peppa dig själv att börja sticka och märk hur mycket det kan göra för din hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kenning, G. (2015). “Fiddling with Threads”: Craft-based Textile Activities and Positive Well-being. Textile: Cloth and Culture.