8 tips för att hjälpa dig att äta mer grönsaker
Skulle du vilja äta mer grönsaker? Det kan vara svårt att byta vanor ibland, och det är något som kräver att man verkligen är disciplinerad, men det går!
Dessutom, om förändringen innebär att man får en bättre hälsa, bör man göra allt man kan för att omsätta den i praktiken så snart som möjligt.
Vi kommer därför att ge dig några tips på hur du kan äta mer grönsaker.
Varför bör man äta mer grönsaker?
Genom att äta mer grönsaker kommer vi få ordentligt med näringsämnen (inkluderat vitaminer, protein, fibrer och mineraler). Grönsaker kan dessutom motverka vissa sjukdomar.
Trots att de är så nyttiga så syns grönsakerna allt mindre på matborden i hemmen nuförtiden. Vad är anledningen till detta? Anledningen kanske är att det går snabbare att tillreda konserverad mat och halvfabrikat än att tillreda färska grönsaker.
Om du har barn i hemmet är det viktigt att du redan tidigt vänjer dem vid att äta mer grönsaker och frukt. Man bör använda barnmaten som ett redskap för att hjälpa dem att upptäcka olika smaker och aromer.
Genom att tidigt vänja dem vid detta kan vi förhindra att de inte vill äta hälsosamt och hjälpa dem att bibehålla en hälsosam kosthållning då de blir vuxna.
Att äta grönsaker är inte samma sak som att börja med en diet eller att man är vegetarian. Anledningen till att äta mer grönsaker är helt enkelt att man vill känna sig friskare.
Tips för att äta mer grönsaker
Man bör äta 400 gram bladgrönsaker per dag (råa om möjligt). Det kan verka mycket, men du kan börja successivt.
Du kommer märka att då du börjar äta lite så kommer din kropp vilja ha mer.
Kolla in dessa idéer för att äta mer grönsaker.
Modifiera dina recept
Du kan förändra de rätter som du äter dagligen genom att inkludera mer grönsaker. Prova exempelvis med att lägga till:
- Tärnade morötter bland dina köttbullar
- Stekt broccoli i pasta
- Skivad aubergine i lasagne
- Du kan också tillreda en utsökt omelett med sparris, spenat, svampar och broccoli som fyllning
Börja med att äta grönsaker tidigt på dagen
Man behöver inte bara äta frukt till frukost. Det är nyttigt med frukt men man kan även blanda i grönsaker.
- Man kan använda sig av gurkskivor eller tomatskivor, sellerijuice eller en omelett med spenat.
- Om du börjar äta grönsaker på morgonen kommer det bli lättare för dig att uppnå det rekommenderade dagliga intaget.
Köp grönsaker som du inte känner till
Nästa gång du går och handlar, se till att du provar en grönsak som du inte har provat innan.
Du behöver inte köpa ett kilo, utan bara tillräckligt för att du ska kunna prova hemma. Försök därefter hitta ett enkelt recept som du kan använda dig av.
Det är väldigt bra att prova olika typer av grönsaker, för man kommer då få mer näringsämnen, och man kommer inte bli trött på att äta samma sak.
Tillred soppor och smoothies
Under vintertid kan det vara gott med grönsakssoppa. Det är inte lika svårt som du tror, och du kommer också att ha rester som du kan äta senare.
Under sommaren kan det å andra sidan vara gott med en utsökt grönsakssmoothie. Man kan också blanda i frukter.
Se till att du ser grönsakerna
Kylen har speciella fack för grönsaker och frukt, men det är inte alltid de syns så bra.
Om man inte vet vilka grönsaker där finns så kan det vara svårt att använda dem. Det är bra om man har några frukter liggandes utanför kylen också för att man ska bli påmind om att använda dem.
Leta efter “alternativa” recept
Det är inte bara vegetarianer och veganer som äter sallad och tomat. Och det finns många recept man kan använda sig av för att experimentera med grönsaker.
Pumpapaté, hamburgare med rödbetor och linser, lasagne med aubergine… det finns många alternativ.
Använd dem som sidorätt
Om du tycker om kött, kyckling eller fisk så kan du använda grönsaker till att göra en sidorätt. Glöm dock bort den där typiska vardagliga salladen och prova istället exempelvis en puré med zucchini.
Hälsosamma snacks
Undvik saltade snacks och bakverk, och välj istället morötter, selleri, körsbärstomater eller gurkskivor. Till detta kan du ha olika typer av dipp som:
- Kikärter (hummus)
- Avokado (guacamole)
- Aubergine (baba ganush)
- Grekisk yoghurt och gurka (tzatziki)
Dessa snacks gör också att man inte småäter onyttig mat mellan måltiderna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- MinSalud. (2013). Perfil nacional de consumo de frutas y verduras. Fao. https://doi.org/978-92-5-307534-8
- Aranceta, J. (2004). Frutas, verduras y hortalizas. In Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
- Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
- Araya L., H., Clavijo R., C., & Herrera, C. (2006). Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
- Jacoby, E., & Keller, I. (2006). LA PROMOCIÓN DEL CONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS EN AMÉRICA LATINA: BUENA OPORTUNIDAD DE ACCIÓN INTERSECTORIAL POR UNA ALIMENTACIÓN SALUDABLE. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182006000300003
- Solís-Becerra, C. G., & Estrada-Lugo, E. I. J. (2014). PRÁCTICAS CULINARIAS Y (RE)CONOCIMIENTO DE LA DIVERSIDAD LOCAL DE VERDURAS SILVESTRES EN EL COLECTIVO MUJERES Y MAÍZ DE TEOPISCA, CHIAPAS, MÉXICO. Estudios Sociales y Humanísticos.