8 saker dina fingrar säger om din hälsa

Våra händer kan visa vår hälsa eller vilken personlighet vi har. Kvinnor som har ett längre ringfinger än pekfinger sägs vara bättre på sport.
8 saker dina fingrar säger om din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Som vilken annan del av kroppen som helst är även dina fingrar viktiga. Utöver att vara ett mycket viktigt verktyg kan de även berätta saker om din hälsa.

Olika studier under de senaste åren har visat att dina fingrar kan ge information om många olika aspekter. De kan både berätta om din fysiska hälsa, och även om saker som känslor, personlighet och beteende. Detta visste du kanske inte? Läs vidare så ska du få tips på 8 saker som dina fingrar kan berätta om din hälsa.

1. Högre testosteronnivå

Olikheter när det gäller fingrarna har relaterats till hormonfaktorer, som exempelvis testosteron, som är högre hos män.

Om ditt pekfinger är kortare än normalt beror detta antagligen på att dina nivåer av testosteron är högre, oavsett om du är man eller kvinna. I nästan alla fall är längden på pekfingret kortare än ringfingret hos män, medan kvinnor har ungefär samma längd på dessa fingrar.

2. Risk för osteoartrit

Dina fingrar kan säga dig hur kroppen mår

I en studie gjord vid University of Nottingham i Storbritannien visade det sig att personer vars pekfinger är kortare än de andra fingrarna löper risk för att utveckla problem som osteoartrit. Detta problem har att göra med en brist på östrogen och för lite fysisk aktivitet, något som speciellt påverkar kvinnor.

3. Risk för prostatacancer

En studie från University of Warwick visade att män som har ett längre pekfinger än ringfinger löper en tredjedel mindre risk för att drabbas av prostatacancer i framtiden, jämfört med de som har ett längre ringfinger.

4. En genetisk fördel

Om pekfingret är längre än ringfingret kan detta indikera att personen har blivit utsatt för höga nivåer av testosteron under fostertiden. King’s College i London har gjort en studie som visade att hormonexponering i livmodern kan påverka framtida beteende.

5. Mannens fingrar kan avslöja storleken på penis

fingrar

I en studie gjord vid Gachon University i Sydkorea visade det sig att män som har ett kortare pekfinger än ringfinger har en större storlek på sin penis. Studien utfördes på 144 män.

6. Dina fingrar kan avslöja hypotyreos

Om du äter mycket salt kan detta orsaka vätskeretention, vilket kan orsaka en temporär inflammation i fingrarna. Detta kan enkelt motverkas med naturliga huskurer. Men om problemet är återkommande eller om fingrarna är svullna under en lång tid kan det bero på sköldkörtelproblem. Detta är något som kan påverka metabolismen och leda till viktuppgång och mer vätskeretention.

7. Du är bra på sport

fingrar

Studier har visat att kvinnor vars ringfinger är längre än pekfingret är bättre på sport, speciellt när det kommer till friidrott och tennis.

8. Du är bra på affärsverksamhet

Andra studier har visat att personer som har ett längre ringfinger har en tendens att vara bättre på affärer. I en studie som gjordes vid University of Cambridge visade det sig att personer inom finans som har ett längre ringfinger är 11 gånger bättre inom sin verksamhet än sina kollegor. Detta kan ha att göra med högre nivåer av testosteron.

Kom ihåg!

Förutom att det är bra att ta hand om händerna och deras utseende, kan det vara bra att tänka på hur dina fingrar ser ut. Kanske kan denna information om hur de kan vara indikatorer för din hälsa och din personlighet bli användbar en dag. Det kan hjälpa dig att upptäcka framtida problem eller svara på dina funderingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.