8 rekommendationer för att äta hälsosamt

Visste du att ett väldigt hälsosamt sätt att förbättra din kost utan att förlora smaken är att tillsätta kryddor och örter istället för salt? Lär dig om det och andra tips för att göra det nyttigt och enkelt att äta.
8 rekommendationer för att äta hälsosamt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att äta hälsosamt och balanserat kan vara en tuff uppgift för vissa. Att tvingas räkna kalorier, se till att maten man äter är av hög kvalitet och köpa de nyttigaste livsmedlen är inte alltid så lätt. Problemet är att vi har sålts falska idéer om vad en hälsosam kost är, och många fortsätter göra misstag utan att inse det.

Vissa tror till exempel att de har den bästa kosten eftersom den består av mat som märkts som “light” eller “fettfri”. Sedan finns det folk som skär bort hela livsmedelsgrupper eller, ännu värre, hoppar över måltider för att minska kaloriintaget.

Men det har bevisats att man för att äta hälsosamt måste få i sig alla näringsämnen i rätt mängder samt tillräckligt med kalorier för att alla kroppsliga funktioner ska fungera.

Med det sagt har vi samlat åtta intressanta rekommendationer som kan hjälpa dig att äta hälsosamt utan att du ska behöva oroa dig.

1. Ät varierat, men inte för mycket

Ät fisk

En av hemligheterna till att äta hälsosamt och fullvärdigt är att äta flera olika livsmedel, men att hålla koll på portionerna. Det betyder att man inte alltid ska äta samma saker, utan snarare dra nytta av olika näringskällor för att åtnjuta goda, intressanta måltider.

Istället för att äta ett fåtal stora måltider om dagen är det dessutom bra att dela upp dem på 5-6 mindre måltider.

2. Ta inte bort fettet om du vill äta hälsosamt

Det vanligaste misstaget folk som försöker äta bättre gör är att sluta med allt som innehåller fett. Det må vara sant att de innehåller mest kalorier, men det är inte bra att sluta äta fett helt och hållet.

Din kropp behöver vissa fetter, och de hjälper faktiskt din kropp att göra sig av med fetter som är skadliga för hälsan. Det är fallet med omega 3-fettsyror, som hittas i livsmedel såsom:

  • Olivolja
  • Avokado
  • Nötter
  • Frön
  • Linfrön
  • Fet fisk

3. Ät mindre animaliskt protein

Dra ned på animaliska produkter

Daglig konsumtion av protein är viktigt för ett välfungerande nervsystem och bevaringen av muskelmassa. Även om animaliskt protein är det mest lättillgängliga är det rekommenderat att äta mindre animaliskt protein och istället välja vegetabiliska proteiner.

Detta eftersom de innehåller mer fett och kan leda till tarmproblem för att de är svårare att smälta. Å andra sidan ger växtbaserat protein dig fibrer, antioxidanter och andra näringsämnen som till och med kan hjälpa dig att återbefolka tarmarnas bakterieflora.

4. Begränsa ditt intag av socker och sötsaker

Socker och alla källor till raffinerat socker är den största fienden för god hälsa och hälsosam vikt. De är en av de huvudsakliga orsakerna till metaboliska åkommor, och som om det inte vore nog har deras koppling till flera typer av cancer bevisats.

Det mest oroande är dock att de är mycket beroendeframkallande, och ju mer du äter, desto mer behöver du äta. Se till att begränsa intaget så mycket som möjligt.

5. Minska din saltkonsumtion

Minska på saltet

För mycket salt är också kopplat till hälsoproblem som vätskeretention, inflammatoriska tillstånd och hypertoni. På senare år har man uppmanat allmänheten att minska sin saltkonsumtion; de  flesta får i sig upp till fem gånger mer än de rekommenderade mängderna.

Ett enkelt sätt att ersätta salt är att välja andra nyttiga kryddor, såsom örter, vinäger och gurkmeja.

6. Drick mer vatten

Alla måltidsplaner som rekommenderas av en näringsexpert måste innehålla minst åtta glas vatten om dagen. Det är viktigt för att hålla kroppen återfuktad och se till att systemen fungerar som de ska.

Vidare hjälper vatten till att minimera de negativa effekterna från fria radikaler samt främjar hudhälsan.

7. Välj ekologiska livsmedel

Ät mer grönt

Ekologiska livsmedel har kvar 100% av sina näringsämnen eftersom de inte har bearbetats eller varit i kontakt med bekämpningsmedel. Även om de är lite dyrare än konventionella produkter är det en värdig investering för att kunna dra full nytta av vad du äter.

8. Ät råa frukter och grönsaker

Att äta hälsosamt inkluderar att få i sig råa frukter och grönsaker. Detta e ftersom de har högst koncentration av näringsämnen och är väldigt bra för kroppen. Att äta frukt och grönt hjälper dig att gå ned i vikt, förbättra din matsmältning och stödja din kropps processer för avgiftning.

Är du redo att äta bättre? Följ våra tips och märk hur du kan äta bra utan att tvinga dig själv att följa en strikt diet.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117-125. PMID: 32060194; PMCID: PMC7021351.
  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.