8 överraskande fördelar med havssalt
Vet du var ditt kökssalt kommer från? Vanligt bordssalt kommer på sätt och vis från havet, men det har bearbetats innan det når dig. De främsta processtegen tar bort mineraler, magnesium och jod. Samtidigt läggs kaliumjodid och dextros till, och även en blekande agent. Detta gör att man går miste om många fördelar med havssalt.
Det görs för att det ska bli enklare att lägga till det i din mat, samtidigt som det gör att saltet ser bättre ut och håller längre.
Man trodde förr att “äkta” havssalt inte var bra för människor, men sedan dess har det visat sig att det faktiskt är bra för kroppen och att det dessutom finns många fördelar med havssalt.
Vad är havssalt?
- Som du kan föreställa dig är det en mycket mer naturlig process att ta fram havssalt än annat salt. Faktum är att du bara behöver låta det torka i solen!
- De mikroskopiska partiklarna från havet blir då kvar, samt alla de substanser som normalt sett tas bort från bordssalt: mineraler, jod och magnesium.
- Då det är en naturlig produkt är saltet inte lika vitt och innehåller inte en blekande agent.
- Det är också fuktigare än vanligt bordssalt och har en starkare smak, så du behöver inte använda lika mycket i maten.
Fördelar med havssalt
Det stärker ditt immunförsvar
De mineraler som bevaras i havssaltet förbättrar din kropps naturliga försvar. Det är därför en bra idé att byta till havssalt, speciellt när sommaren tar slut. Som du vet kommer hösten ofta med förkylningar, influensa, virus och annat… Då kan havssaltet skydda dig.
Motverkar depression
Serotonin och melatonin är två hormoner som hjärnan utsöndrar för att kontrollera stress. När du går igenom en period av depression tillverkar inte din kropp tillräckligt av dessa hormon, och som ett resultat kan du bli överväldigad av ledsamhet och stress.
Havssalt gör det enklare att bevara dessa två hormon.
Förbättrar din cirkulation
Havssalt underlättar blodflödet i kroppen. Som du vet transporterar blodet syre till de regioner i din kropp som konstant använder det för att fungera. Utan det tvingas kroppen arbeta hårdare och kan slitas ut. Därför är det bättre att byta bort bordssaltet.
Du går ner mer i vikt
Havssalt är en alkalisk produkt. Det innebär att det hjälper din mage att producera substanser som tar bort skadliga ämnen, såsom fetter. Det skyddar dig inte bara mot höga syranivåer, utan hjälper även med matsmältningen.
Minskar antalet astmaattacker
Havssalt är ett antiinflammatorisk medel, så det kan hjälpa mot astma, även om det ännu inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för detta. Effekten är så stark att vissa läkare rekommenderar att man lägger lite på tungan under en astmaattack. Om du har astma måste du dock kolla med din läkare innan du börjar med alternativa behandlingar istället för din inhalator.
Motverkar och lindrar osteoporos
Benen är uppgjorda av kalcium. Ditt skelett lagrar en fjärdedel av det salt du förtär. Det innebär att när något är fel med dina ben så kan det vara till stor hjälp att ha lite extra salt. Mineralerna i havssalt är också bra för att reparera dina ben.
Förebygger spasmer och kramper
Har du någonsin märkt att tennisspelare äter bananer under matcherna? Det är för att det innehåller mycket kalium, vilket är bra för musklerna. En av fördelarna med havssalt är att det fungerar på ett liknande sätt, då det underlättar upptaget av kalium från andra livsmedel.
Balanserar dina sockernivåer
Havssalt är perfekt för folk med diabetes eftersom det hjälper till att reglera blodsockernivåerna. Om du har problem med ditt blodsocker kan du använda dig av havssalt i din kost: det är som ett naturligt insulin.
Fördelarna med havssalt är så stora att när du vet om dem kommer du ha svårt att gå tillbaka till vanligt bordssalt. Ju tidigare du börjar, desto mer kommer du att se fördelarna och lära dig att anpassa det till dina recept.
Så vad väntar du på? Börja dra nytta av dessa fördelar med havssalt!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K. (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008