8 medicinska fördelar med apelsinskal

Kasta inte bort apelsinskalet! Det har flera fantastiska fördelar. Upptäck vilka i den här artikeln.
8 medicinska fördelar med apelsinskal

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Apelsiner är en av de vanligaste frukterna som äts runt om i världen. Även om många inte vet det är deras skal en källa till ett brett utbud av näringsämnen som hjälper din hälsa. För många är det nästan en instinkt att kasta dem i papperskorgen. Det har dock visat sig att apelsinskal har många egenskaper som hjälper dig.

Fördelar med apelsinskal

Apelsinskalets effekter på kroppen förebygger utvecklingen av flera sjukdomar. Smaken är inte lika god som fruktköttet eller juicen, men deras aktiva föreningar är skäl nog att överväga att lägga till dem i din kost. Det finns också många recept som du kan använda dem i för att njuta av deras exotiska citrustouch, trots deras bittra smak. Därför vill vi i den här artikeln dela 8 intressanta medicinska fördelar att dra nytta av.

Ont kolesterol

1. Det sänker kolesterol

Apelsinskal har fytokemikalier och flavonoider som är bra för personer med okontrollerat kolesterol. Dessa antioxidanter rengör dina artärer och förebygger också bildandet av plack som orsakar blockeringar och blodproppar. Samtidigt har skalet fördelar för din kardiovaskulära hälsa. Det beror på att det minskar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

2. Det bekämpar halsbränna

De aktiva föreningarna i apelsinskal har en alkalisk effekt som minskar magsyraAtt inkludera skalet i dina drycker, antingen i smoothies eller teer, balanserar din matsmältnings pH-nivå. Det minskar också produktionen av för mycket syra när du har matsmältningsproblem. I händelse av allvarlig och repetitiv halsbränna borde du dricka det en gång dagligen i 20 dagar.

3. Det lindrar matsmältningsproblem

kvinna med magont
100 gram apelsinskal ger dig upp till 10,6 gram fiberförbättrar därför tarmrörelsernaförebygga irritabel tarm (IBS), diarré och inflammatoriska sjukdomar

4. Det har antibakteriella egenskaper

De naturliga extrakten i apelsinskal innehåller mycket fenol och antioxidantföreningar. Samtidigt har de antimikrobiella och antibakteriella egenskaper. Både in- och utvärtes kan skalet bekämpa en rad skadliga patogener, till exempel E. coli. eller Listeria monocytogenes.

5. Det förebygger och bekämpar luftvägssjukdomar

kvinna som är förkyld
upp till 10 gånger mer C-vitamin än apelsinjuice, en av de bästa ingredienserna för att stärka ditt immunförsvar
  • Bronkit
  • Förkylningar
  • Influensa
  • Allergier
  • Astma
  • Lungcancer

6. Det förbättrar din tandhälsa

Att tugga lite apelsinskal är en vana som låter dig:

  • Förbättra andedräkten
  • Motverka bakterier
  • Undvika bildandet av gula fläckar på dina tänder

Det har extrakt och eteriska oljor som ger dig en skyddande barriär mot de skadliga effekterna av bakteriell plack och infektioner i samband med det. Att tugga apelsinskal rekommenderas också för patienter med känsliga tänder då det minskar symtomen. Du kan applicera rivet apelsinskal som en pasta eller gnugga den inre delen mot dina tänder.

7. Det hjälper dig att gå ner i vikt

Skalet innehåller få kalorier, har fiber och har avgiftningsegenskaper som hjälper dig att gå ner i vikt. Att dricka det som te eller lägga till det i andra recept främjar kroppens rengöringsprocesser. Det förlänger också mättnadskänslan, vilket stoppar dig från att äta för många kalorier.

8. Det gynnar din hud

Det stora innehållet av C-vitamin minskar förekomsten av fläckar och andra märken som orsakas av för tidigt åldrande. Med sina extrakt hjälper apelsinskal dig att minimera och bleka dessa små fläckar, oavsett om de uppstår från solexponering, brännskador eller gifter. Apelsinskalsinfusioner fungerar som en naturlig tonic, då de rengör dina porer på djupet. Det förebygger därför bildandet av pormaskar, finnar och akne.

Som du kan se är apelsinskalet ett utmärkt hjälpmedel för hälsan. Njut av det som ett te eller njut av den exotiska smaken i många recept!

Detta kanske intresserar dig
Prova dessa hälsosamma recept på apelsinkaka
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Prova dessa hälsosamma recept på apelsinkaka

Det är alltid gott med något sött. Man bör dock även tänka på hälsan. Här bjuder vi på ett recept på apelsinkaka med hälsosamma ingredienser.