Varningstecken på myom - så upptäcker du dem

Även om fibroider inte nödvändigtvis är farliga är det en god idé att träffa en gynekolog om du upplever några av dessa varningstecken på myom, så att du kan få en detaljerad undersökning.
Varningstecken på myom - så upptäcker du dem

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Myom är utväxter i livmodern, och i vissa fall kan de även finnas utanför. De är vanligtvis godartade och oftast inte associerade med ökad risk för cancerOm de växer väldigt snabbt bör de dock hållas under uppsikt av en gynekolog. Det finns vissa varningstecken på myom som indikerar att något inte står rätt till.

Vad är myom?

Innan vi går in på vilka som är vanliga varningstecken på myom, ska vi förklara vad det är.

De utvecklas när celler i livmodern börjar växa okontrollerbart och till slut bildar en solid massa. De kan även vara så små att de inte syns med blotta ögat, och de behöver heller inte orsaka obehag.

Problem uppstår när de växer sig tillräckligt stora för att trycka mot livmodern eller till och med bröstkorgen. Det orsakar obehag som ökar i takt med att tiden går.

Varningstecken på myom dyker vanligtvis upp när följande har inträffat:

  • Flera myom har redan utvecklats
  • De sitter på väldigt känsliga områden

Ju större de är, desto mer intensiva blir dina symptom.

Här kommer några varningstecken på myom att hålla utkik efter:

7 varningstecken på myom

1. Problem med blåsan

Problem med blåsan kan vara ett varningstecken på myom

Detta varningstecken behöver inte alltid vara kopplat till just myom.

När myom uppträder på ytterväggen av livmodern nära blåsan kan de börja trycka mot den. Det vanligaste symptomet är en önskan att urinera oftare än normalt. Det kan också förhindra urinering, även när blåsan är full, vilket är både obehagligt och farligt.

Om du märker att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt men efteråt inte känner att du fått tömma blåsan bör du genomgå en undersökning.

2. Tryck mot ändtarmen

Precis som med blåsan kan myom även trycka mot ändtarmen. Trycket gör i detta fall att du känner som att magen är full.

Det gör det även svårt att tömma tarmen och kan få hemorrojder att utvecklas.

Även om andra tillstånd kan ha liknande symptom är det alltid en god idé att besöka din gynekolog om du har en familjehistorik med myom.

3. Obehag eller smärta i bäckenet

Det är vanligt att stora myom orsakar känslor av obehag eller smärta i bäckenregionen.

För vissa kvinnor är det väldigt märkbart och obehagligt, speciellt när de böjer sig framåt eller ligger ned.

För andra är dock känslan en av tyngd eller mättnad.

Ett fåtal kvinnor kan uppleva akut och allvarlig smärta i bäckenregionen. Det inträffar när myomen bryts ned, vilket kan ta mellan två veckor upp till en månad.

Vidare kan myomens beståndsdelar infektera blodomloppet och omkringliggande vävnad, vilket orsakar feber.

4. Ryggsmärta

Smärta i ländryggen är ytterligare ett varningstecken på myom.

När myomet finns på den yttre väggen av livmodern kan det trycka mot nerverna i ryggraden eller ryggmusklerna.

Det kan orsaka allvarlig ryggsmärta som begränsar dina dagliga aktiviteter. På grund av dess placering kan ryggsmärtan även dyka upp tillsammans med symptomen vi nämnt ovan.

5. Smärta vid samlag

Smärta vid samlag är ett symptom

Det här symptomet beror på storleken och platsen för myomet.

Du kanske upplever obehag eller smärta under samlag som förvärras i vissa positioner eller tider på månaden.

Det viktiga är att komma ihåg att bibehålla god kommunikation med din partner så att denne vet vad roten till problemet är.

6. Riklig menstruationsblödning

Ett av de mest välkända varningstecknen på myom är riklig menstruationsblödning. Det kan leda till stora obehag eftersom flödet är allvarligt och händer på kort tid.

Problemet är att dessa episoder utöver att vara skrämmande även är smärtsamma. De kan orsaka kraftiga kramper eller smärta som är svår att bli av med.

Om ditt menstruationsflöde plötsligt ökar i kvantitet eller kommer med allvarlig smärta ska du träffa din läkare omedelbart.

Detta eftersom kvinnor med rikliga menstruationer är mer benägna att utveckla anemi, vilket kan få dem att känna sig trötta och svaga samt ge dem huvudvärk.

7. Lång menstruation eller stänkblödningar

Precis som det kan orsaka rikligt menstruationsflöde kan myom även påverka frekvensen av blödningarna.

Det kan leda till menstruationer som varar längre än sju dagar eller stänkblödningar mellan menstruationer. Det kan även komma tillsammans med kramper och allvarlig smärta.

Alla ovan nämnda symptom är potentiella varningstecken på myom, och du bör vara uppmärksam på dem. Det bästa är att uppsöka din gynekolog en gång om året. Om du upplever några av dessa symptom bör du dock uppsöka en läkare snarast.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.