7 trick för att få bort dålig lukt i skor

När det kommer till att eliminera dåliga odörer är det lika viktigt att ta bort lukten som det är att hitta orsaken.
7 trick för att få bort dålig lukt i skor

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Hur blir man av med dålig lukt i skor? Ibland kan det inre lagret av skon ansamla svett och baciller av större intensitet, och de kan vara svåra att bli av med.

Du ska dock inte oroa dig, för det finns några enkla trick som kan hjälpa dig att bli av med svett och dålig lukt i skor. Upptäck dem nedan!

1. Bikarbonattricket

Bakpulver

Vi har tidigare nämnt de fantastiska egenskaperna hos bikarbonat för rengöring av hemmet. Bikarbonat är ett naturligt, kemiskt medel som har förmågan att absorbera både fläckar, odörer och fukt, vilket gör det till det bästa tricket för att få bort dålig lukt i skor.

Hur använder man det då? Det är väldigt enkelt: du häller bara en matsked bikarbonat på varje skos innersula. Sprid ut det väl och låt verka över natten. Du kommer redan nästa morgon märka att skorna blivit som nya.

2. Talktricket

Talk för skor

Talket verkar på samma sätt som bikarbonaten. Det har förmågan att absorbera fukt och därigenom stoppa den dåliga lukten.

Med denna teknik har du två alternativ. Det första är att du kan lägga lite talkpulver eller babypuder i varje sko och låta det stå över natten, för att sedan ta bort det på morgonen.

Det andra alternativet är också väldigt enkelt och användbart. Du applicerar talk under dina fötter innan du sätter på dig skorna, och minskar därmed svettningar. Detta är väldigt användbart och effektivt.

3. Trick för att eliminera bakterier

Lavendel

Detta råd är lika intressant som det är effektivt. Det är alltid bra att ha lite salvia och lavendel hemma. Dessa två växter eliminerar odörer väldigt effektivt.

Det du behöver göra är att placera några salviablad och kvistar av lavendel i varje sko. Placera sedan dina skor på balkongen eller uteplatsen så att den friska luften hjälper till att få bort bakterierna. På morgonen kommer dina skor vara fräscha och redo att användas.

4. Apelsin-, citron- och grapefrukttricket

Citron

Detta är ytterligare ett mycket enkelt knep. Kasta aldrig citron-, apelsin- eller grapefruktskal. Dessa är väldigt användbara för att få bort dålig lukt i skor.

Även här är det rekommenderat att lägga skalen i skorna och låta dem stå över natten. Detta är ett säkert kort.

5. Tricket med tea tree-olja

Oljor för håret

Bland de eteriska oljor som besitter desinfekterande egenskaper är tea tree-olja otvivelaktigt den mest effektiva. Du hittar den i hälsokostbutiker och på apotek. Den är inte dyr och kan användas båda för att eliminera dålig lukt från skor och som en effektiv handgel som effektivt desinfekterar dina händer.

Allt du behöver göra är att placera några droppar på dina skors innersulor två gånger i veckan. Detta kommer ta bort lukt och eliminera bakterier. Det är väldigt enkelt!

6. Hitta orsaken till lukten

Högklackat

Vi vet alla att dålig lukt i skorna kommer från vår fotsvett. Ibland har du dock säkert märkt att vissa skor luktar sämre än andra. Kanske beror det på att innersulorna absorberar mer svett och håller kvar den, vilket bidrar till att bakterier uppstår.

Om du lagt märke till att lukten från dina skor inte är lätt att bli av med så bör du regelbundet byta ut innersulorna. Om du inte kan göra detta kan du använda dig av tricken ovan för att skydda innersulorna från dålig odör och bakterier.

Tänk på att dålig lukt kan orsaka fotproblem i det långa loppet, vilket är anledningen till att det är viktigt att bibehålla god fothygien.

7. Bibehåll god hygien – kanske främsta nyckeln till att motverka dålig lukt i skor

Hälar
  • Försök att inte bära stängda skor varje dag. Det är dåligt för dina fötters hälsa och bidrar till dålig lukt.
  • När du kommer hem ska du byta skor och låta skorna du använt vädra.
  • Det spelar ingen roll om dina skor är av god kvalitet eller medelbra kvalitet – alla skor absorberar lukt. Därför måste du kontinuerligt hålla dem rena. Torka av utsidan av skorna varje dag, och för insidan kan du använde en trasa med lite tvättmedel på för att göra rent. Skrubba dem väl för att ta bort fläckar och fukt.
  • Om du är en person som normalt svettas mycket om fötterna kan det vara bra att följa tipset vi nämnde ovan: använd dig av talk eller babypuder. Det är ett enkelt trick som kan bidra till att hålla dina fötter fräscha hela dagen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.