Följ dessa 7 tips för att förebygga artros
Vill du förebygga artros?
Artros är en skelettsjukdom som drabbar både män och kvinnor och är vanligare hos äldre. Det orsakas av degenerering av brosket och det intilliggande benet.
Broskdegenereringen kan börja kännas av vid mellan 50 och 55 års ålder, och kan då uppvisa mer märkbara symtom.
- Brosk består av kollagen och dess grundläggande funktion är att motverka att benen gnids mot varandra.
- När denna vävnad försvinner eller försämras börjar det orsaka smärta på grund av friktion. Detta är den främsta orsaken till inflammation och deformationer i lederna.
Om denna sjukdom utvecklas till ett kroniskt tillstånd kan det leda till minskad rörlighet, så den måste behandlas i tid. I detta avseende bör vi vara uppmärksamma på ledsmärtor i kroppen eftersom det alltid är bättre att motverka och förebygga än att bota.
Hur vet jag om jag har artros?
Artros är svårare att upptäcka hos ungdomar. I de flesta fall börjar symtomen på artros uppkomma i vissa specifika leder, och det är här man bör vara uppmärksam:
- Händer och fingrar
- Området kring ländryggen
- Höfter
- Knän
- Armbågar
Tips för att förebygga artros
1. Ät kalcium
Kalcium är viktigt för skeletthälsan. Därför måste vi komma ihåg att alltid ha med det i den dagliga kosten.
Förutom att det hjälper till att förebygga artros, kan det också förhindra eller fördröja uppkomsten av andra degenerativa sjukdomar, som osteoporos. Detta är mycket vanligt hos kvinnor. Man kan gärna överväga att börja med kalcium som kosttillskott.
2. En kost rik på grönsaker
Det är viktigt att äta en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker. Dessa ger oss vitaminer och mineraler, både till skelettet och till övriga kroppen.
Bland de livsmedel som innehåller mest C-vitamin finner vi:
- Citrusfrukter (apelsin, grapefrukt, mandarin)
- Jordgubbar
- Selleri
- Morötter
- Kål
- Broccoli
3. Håll vikten
Fetma är ett hälsoproblem som är väldigt vanligt idag, och är en annan orsak till detta tillstånd.
Är man överviktig kan detta innebära mycket tryck på knäna, vilka tjänar till att stödja kroppen, och kan leda till broskskador.
4. Träning
Daglig träning är ett sätt att förebygga artros och liknande sjukdomar, så länge man tränar korrekt. Tränar man på gym måste man se till att ha en bra hållning i alla övningar, för att inte skada benen och därmed brosket.
Om man väljer att jogga, är det viktigt att vara väldigt medveten om stegen och att beräkna avstånd enligt den vikt man har.
Bland den rekommenderade träningen för att förebygga artros har vi:
- Pilates
- Yoga
- Stretching
- Simning
5. Bra hållning
För de av oss som tillbringar hela arbetsdagen sittande, är det viktigt att hållningen är korrekt. Säkerställ att kontorsstolen är ergonomisk och stödjer kroppen på rätt sätt och hjälper till att hålla kroppen i perfekt hållning.
Det rekommenderas att ta aktiva pauser varje timme och göra stretchövningar innan vi fortsätter med arbetet. Dålig hållning som uppkommer på grund av arbete eller träning, gör oss mer mottagliga för artros.
6. Träffa en läkare
När vi upplever något smärtande symtom, är det rekommenderat att träffa en specialistläkare. På så vis kan vi få reda på ifall vi drabbats av sjukdomen, och också i vilken grad sjukdomen är. Då ser läkaren vilken behandling som behöver ordineras för att lindra artrosen. Därefter måste vi fortsätta att göra regelbundna läkarbesök för att följa upp sjukdomen.
Om kroppen vid något tillfälle har haft en fraktur eller trauma som inte har läkt ordentligt, kan artros uppkomma på grund av dålig återhämtning vilket direkt påverkar brosket.
7. Ge näring till brosket
Idag finns det näringstillskott som hjälper oss att vårda våra kroppar. Man kan prova på glukosamin, hydrolyserat kollagen och hyaluronsyra, vilka är tillskott som ger näring till brosket som täcker kroppens alla ben.
Dessa är våra tips för att förebygga artros, men tänk på att det som är viktigt för en bra hälsa är att ha ett hälsosamt liv med en bra kost och goda vanor. Kom ihåg att uppsöka en läkare vid eventuella symtom, för att få en diagnos och rekommenderad behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso, A.; Álvaro-Gracia, J. M.; Andreu, J. L. et al. (2000). Manual S.E.R. de las enfermedades reumáticas. Madrid: Sociedad Española de Reumatología.
- McAlindon, T. E., et al. (2000). Glucosamine and chondroitin for treatment of osteoarthritis: a systematic quality assessment and meta-analysis. JAMA, 283 (11): 1469-1475.
- Nutritional Supplements and Osteoarthritis. WebMD. https://www.webmd.com/osteoarthritis/nutritional-supplements-osteoarthritis#:~:text=Glucosamine%20and%20chondroitin%20sulfates%20are,their%20usefulness%20in%20treating%20osteoarthritis.
- E. Grandjean, W. Hünting. 1977. Ergonomics of posture—Review of various problems of standing and sitting posture. Applied Ergonomics.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003687077900023) - A. Peña Arrebola. 2003. Papel del ejercicio físico en el paciente con artrosis. Rehabilitación.
https://doi.org/10.1016/S0048-7120(03)73402-1.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048712003734021) - King, L. K., March, L., & Anandacoomarasamy, A. (2013). Obesity & osteoarthritis. The Indian journal of medical research, 138(2), 185–193.
- Calcio, la vitamina D y sus huesos. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000490.htm
- ¿Qué es el calcio? ¿Para qué sirve? National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-DatosEnEspanol/
- Osteoartritis. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925