7 tips för att bli känslomässigt stark
Livet har många upp och nedgångar , och vi vet inte alltid hur vi ska hantera dem. Rädsla och okunskap är farliga fiender i vardagen. Det kan därför vara väldigt användbart att bli känslomässigt stark för att navigera de hinder som kan uppstå.
Upptäck några tips för att stärka dina känslor och tankar här nedan.
Varför vara känslomässigt stark?
Genom att förändra vissa vanor och uppfattningar om livet kan du utveckla motståndskraft: förmågan att komma över varje situation och fortsätta framåt oavsett vad som har hänt.
Det gör dig starkare och du börjar se den positiva sidan av saker. Vi kan alla ha problem, men skillnaden är hur vi handlar när vi ställs inför motgångar.
Att vara motståndskraftig innebär inte att inget stör dig och att du inte har några problem, utan att du vet hur du ska kontrollera dina känslor och hur du använder dina förmågor för att förbättra varje situation och ta dig igenom den utan problem.
Råd för att blir mer känslomässigt stark
Det handlar inte om att låtsas vara stark, utan om att verkligen vara det.
Om du vill gråta så gråt, om du vill skrika så skrik, men stå inte bara där utan att göra något.
När du har tagit dig igenom krisen måste du agera för att förändra situationen. Tänk på följande råd för att bli känslomässigt stark:
Tänk på svårigheter som möjligheter
Oavsett hur katastrofalt det som har hänt än kan verka har du alltid möjligheten att resa dig från askan och fokusera på möjligheterna i stället för svårigheterna.
Hitta ett sätt att dra nytta av varje situation.
Identifiera utmaningarna
Känslomässig och mental styrka består i princip av att anpassa sig till svårigheter på bästa möjliga sätt. Efter att man upplevt smärta, ångest eller stress är nästa steg att gå vidare.
Förbättra dina förmågor så att du sedan kan göra planer och fullfölja dem. Tänk på dina mål från ett positivt perspektiv och kontrollera de starka impulser som försöker få dig att ge upp om dina drömmar. Du kan uppnå allt om du tar ett steg i taget.
Bli motiverad
Det är viktigt att du håller dig fokuserad på det som motiverar dig för att bli känslomässigt stark. Fokusera på de personer eller saker som är värda att kämpa för och det kommer göra så att du kan fortsätta framåt med en bra attityd och styrka . Det viktiga är att ha en klar bild av vad man vill ha och hur mycket man kan förbättras.
Acceptera misstag
Vi kan såklart inte kontrollera allt och att göra misstag är en del av att lära sig. Du har säkert hört uttrycket “Den som inte tar risker vinner aldrig något”, och vi hade kunnat lägga till “Den som inte gör misstag går aldrig framåt.”
Om du inte är villig att bemöta misstagen kommer du inte bli känslomässigt stark.
Acceptera konstruktiv kritik och låt inte oväntade saker överväldiga dig. Kom ihåg att du alltid kan hitta det positiva i det som händer. Du måste prova och försöka många gånger tills du får de resultat du vill ha. Du måste låta dig själv göra misstag.
Fokusera på dina styrkor för att bli känslomässigt stark
Om du fokuserar på de saker du gör bra kommer du bli känslomässigt stark och mer optimistisk. Om du exempelvis är bra på att städa kommer du att kunna använda denna “gåva” när kontoret blir rörigt eller du väntar ett viktigt besök.
En av dina förmågor är kanske att ha kontakt med folk och vara redo att hjälpa när andra behöver det. Kom ihåg dina gåvor, styrkor och förmågor, och låt dig guidas av det du gör bäst.
Ignorera negativa människor
Vi är tyvärr omringade av folk som pratar negativt om andra och som alltid ser det negativa i allt. De tillför inte något till ditt liv och de kan även komma att försämra det. Detta är inte någonting som kan göra dig känslomässigt stark, för du kopierar förmodligen deras vanor. Låt inte pessimisterna påverka dig!
Om någon säger till dig att du inte kan göra något, visa att de har fel. Du kan även visa dig själv att de hade fel. Distansera dig själv från de som ser problem istället för lösningar.
Håll dina känslor stabila
Även om det kanske låter svårt kan det uppnås med tålamod. Lyckan hittas inte i att ha ett stort leende 24 timmar om dagen, utan i att ha ett balanserat sinne.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/S1575-18132012000200004
- Becoña Iglesias, E. (2006). Resiliencia : definición, características y utilidad del concepto. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica. https://doi.org/10.5944/rppc.vol.11.num.3.2006.4024
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2010.10.088