7 tecken på att du dricker för lite vatten

För att undvika hälsoproblem och behålla en god vätskebalans i kroppen, är det viktigt att dricka 6 till 8 glas vatten varje dag. Du kan också få vätska i kroppen från konsumtion av frukt och grönsaker.
7 tecken på att du dricker för lite vatten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Daglig vattenkonsumtion är en nyttig vana som alla borde inkorporera i sin rutin. Men hur vet man om man dricker tillräckligt mycket vatten så man inte får vätskebrist? Känner du till tecknen på att du dricker för lite vatten?

Denna vätska som är basen till allt vi dricker spelar en fundamental roll för vår hälsa. För det första är vatten närvarande i funktionen av alla våra organ.

Vattnets absorption i kroppen optimerar cirkulationen. Det förbättrar även cellernas syreupptag, och hjälper våra vävnader att hållas i gott skick.

Dessutom är vatten essentiellt för avsöndringssystemets detoxprocess. Det underlättar också eliminering av avfall från kroppen.

Problemet är att många dricker för lite vatten. Konsekvensen av det är att kroppen är tvungen att jobba mycket hårdare för att utföra dessa funktioner.

Även om vätskebrist inte i början visar några symptom, kan det så småningom börja uppstå obehagliga symptom. Dessa symptom kan påverka livskvaliteten negativt.

Därför är det viktigt att känna igen tecknen på att man dricker för lite vatten. Och efter att man har identifierat dem bör man öka sitt intag av vätskor så fort som möjligt.

Tecken som tyder på att du kanske dricker för lite vatten

1. Förstoppning

Förstoppning

Förstoppning är ett matsmältningsproblem som har att göra med ens oförmåga eller svårighet att tömma tarmen regelbundet.

Detta sätter igång en inflammatorisk reaktion i tarmarna, så att de hälsosamma bakteriernas aktivitet alterneras och mängden gaser i tarmen ökar.

  • Det kan förekomma som ett resultat av dåliga matval. Men det är också vanligt hos dem som inte dricker tillräckligt mycket vatten.
  • Vatten fungerar som ett glidmedel för tarmarna och underlättar transporten av avfall tills de förs bort ur kroppen. 

2. Torr hud

De första tecknen på att man dricker för lite vatten visar sig på huden då den blir torr och matt.

Dessa symptom kan såklart vara ett resultat av externa faktorer. Man bör dock inte ignorera faktumet att de även kan uppkomma på grund av vätskebrist.

  • Vatten deltar i transporten av blod genom blodådrorna. Korrekt transport av blod krävs för att upprätthålla optimal produktion av fetter i huden.
  • Utan vatten börjar hudceller dö och regenerering av celler kan inte ta plats.

3. Torr tunga och mun

Torra läppar - dricker för lite vatten?

Om man dricker för lite vatten kan vätskebristen visa sig genom en torr tunga och mun. Vätskebrist kan också minska produktionen av saliv.

  • Detta börjar ofta med en konstant känsla av att vara törstig som oftast enkelt kan fixas med att dricka vatten.

4. Påsar under ögonen

Ett annat estetiskt symptom som kan uppkomma då man dricker för lite vatten är uppkomsten av påsar under ögonen.

  • Detta symptom är ett resultat av vätskebrist eftersom det orsakar vätskeretention och inflammation.
  • Dessutom kan otillräckligt intag av vatten störa cirkulationssystemet. Vätskebrist hindrar praktiskt taget blodet från att syresätta cellerna korrekt.
  • Sammanfattningsvis kommer detta onekligen att påverka hudens hälsa.

5. Muskelsmärta

Sjuka muskler på grund av vätskebrist

Att dricka för lite nyttiga vätskor, som vatten, är en faktor som påverkar vid återkommande muskelsmärtor.

  • Vatten är väsentligt för att balansera elektrolyterna i kroppen, en substans som reglerar musklernas tillstånd.
  • Muskler behöver hållas återfuktade för att göra dem starka och fria från inflammation.

6. Migrän

Stark huvudvärk, som den man får från migrän, kan bottna i att man inte har druckit tillräckligt mycket vatten.

  • Detta beror på att vätskebrist påverkar kroppens förmåga att ge korrekt syretillförsel till cellerna och transportera näringsämnen. Detta ökar stress och spänning i skallen.
  • Vätskor är nödvändiga för att hålla nervsystemet i god funktion och för att hålla hormonell aktivitet stabil.

7. Förändringar i urinproduktion

Medicinskt urinprov

Man behöver inte ta ett urinprov för att veta att kroppen är i ett stadium av vätskebrist och desperat behöver mer vätska.

Bara genom att analysera dina urineringsvanor kan du se om du dricker för lite vatten och om det håller på att påverka dina njurar.

  • Man börjar gå mer sällan på toan och då man gör det har urinen en stark gul färg.
  • Det kan hända att lukten är starkare än vanligt på grund av bristen på vätska.
  • Ibland kan man få känslan av att man är kissnödig, men när man kommer till toan är det inget som kommer ut.
  • Tendensen att få urinvägsinfektion ökar oroande mycket.

Identifierar du dig själv i några av dessa symptom? Om du gör det, kan det vara nödvändigt att börja dricka mer vatten vid flera tidpunkter om dagen.

Se till att du får i dig minst 6 till 8 glas vatten per dag, vid sidan om att äta vätskegivande livsmedel som frukt och grönsaker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fayomi, O., I. Maconochie, and R. Body. “Is skin turgor reliable as a means of assessing hydration status in children?.” Emergency Medicine Journal24.2 (2007): 124-125.
  • Quality, D. (1996). Ammonia in Drinking-water Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Guidelines for Drinking-Water Quality. https://doi.org/10.1016/j.kjms.2011.05.002
  • Keshavarzi, A. R., Sharifzadeh, M., Kamgar Haghighi, A. A., Amin, S., Keshtkar, S., & Bamdad, A. (2006). Rural domestic water consumption behavior: A case study in Ramjerd area, Fars province, I.R. Iran. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.01.021
  • Masento, Natalie A., et al. “Effects of hydration status on cognitive performance and mood.” British Journal of Nutrition 111.10 (2014): 1841-1852.
  • Muckelbauer, R., Libuda, L., Clausen, K., Toschke, A. M., Reinehr, T., & Kersting, M. (2012). Promotion and provision of drinking water in schools for overweight prevention: Randomized, controlled cluster trial. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e318264ef5b

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.