7 saker du kanske inte visste om ångest
Svårigheter att andas, hjärtklappning, extrem nervositet, mental blockering, muskelspänningar… Vem har inte upplevt en ångestattack någon gång? Det dagliga livet pressar oss ibland in i situationer där vi inte vet hur vi ska agera. Idag ska vi tala om några saker du kanske inte visste om ångest.
Den typ av ångest vi känner när vi talar inför publik eller stiger ombord på ett plan är till exempel inte livsförändrande och stör inte vår dagliga balans. Men vad händer när ångesten etablerar sig i våra liv och vi börjar känna oss som offer för rädsla och tvångstankar nästan dagligen?
Det är en hälsorisk, både fysiskt och känslomässigt. Därför är det viktigt att veta hur man hanterar daglig ångest och känner igen alla aspekter av denna obehagliga känsla.
Fortsätt läsa för att lära dig några viktiga saker du kanske inte visste om ångest och se huruvida du lider av det.
1. Att undvika eller inte veta hur man känner igen känslor resulterar i ångest
Här kommer ett exempel: du är på en familjeträff, och på grund av ett missförstånd och det påföljande grälet får du problem med en familjemedlem. Du försöker att inte tänka på det, men undviker sedan att gå på familjeträffar och kan till och med börja tänka vissa tankar och känna ett visst obehag mot medlemmar i familjen.
Vad du borde ha gjort var att se över problemet du hade med människan. Prata och resonera med dem utan att skylla på andra släktingar och undvik därigenom överbelastningen av känslomässig spänning och ångest. Att undvika eller fly från situationer gör bara problemet värre.
2. Olika kemikalier i hjärnan
Du känner förmodligen personer som blir ängsliga utan anledning. Lugna personligheter oroar sig sällan och konfronterar sina problem med känslomässig balans. Men vissa utvecklar intensiv ångest, negativa tankar och försöker till och med undvika minsta lilla problem.
Varför händer det? Varför är vissa så annorlunda jämfört med andra? Dopamin och serotonin är neurotransmittorer som generera dessa ångestprocesser, och vissa lider av excitation i hjärnkretsarna som får dem att reagera mer intensivt jämfört med andra.
3. Saker du inte visste om ångest: varningstecken
Vissa kanske inte är medvetna om hur ångest gradvis etablerar sig i deras liv, och detta kan vara farligt. Vilka är de tidiga varningstecknen?
- Huvudvärk
- Migrän
- Sömnproblem
- Irritabilitet
- Ovanlig trötthet
- Problem med matsmältningen
- Muskelkramper och skakande händer
4. Förhållandet mellan ångest och andra problem
I majoriteten av fallen dyker inte ångest upp ensamt. Det är faktiskt tydligt relaterat till andra problem som vi måste vara medvetna om:
- Vissa känslomässiga problem, svek, en förlust… Allt detta kan göra det svårt att tackla dagen och gör minsta lilla grej till en källa till ångest.
- Depression. Det är inte alltid lätt att diagnostisera, och ofta utvecklas andra problem utan att de som drabbas inser att roten till problemet är depression.
5. Kraften hos fysisk träning
Det kanske kommer som en överraskning, men enligt många läkare och psykiatriker finns det ingen bättre behandling för ångest än lite fysisk träning varje dag. Att gå ut på en promenad höjer din puls och låter dig släppa ut de gifter som orsakar kemiska förändringar i kroppen. Tänk på det. Karolinska Institutet rekommenderar till exempel träning som en del av behandlingen av depression.
6. Alla drabbas av ångest någon gång i livet
Ångest är en del av att vara människa. Vi kan alla göra fel, vi är alla rädda för något och, än viktigare, livet sätter oss ibland i situationer vi inte riktigt vet hur vi ska hantera – därigenom uppstår ångest.
Försök dock att tänka på det som en försvars- eller varningsmekanism; en varningssignal som säger att det finns något du måste göra, förändra eller konfrontera. Om du flyr verkligheten blir problemet bara större, så det är bättre att tackla stressiga situationer och lösa dem.
7. Ångest påverkar fler kvinnor än män
Enligt en studie från National University of Mexico påverkar stress och ångest kvinnor till högre grad än män, framförallt mellan åldrarna 15-50. Anledningen? Kvinnor har ofta många ansvar och fler saker att oroa sig över. Kvinnor har även en tendens att tänka på andra istället för sig själva. Allt detta leder till plötsliga ångestattacker och stress som kan hålla i sig i åratal.
Det finns dock något som är dem till gagn och som skiljer dem från män: de hanterar stress och ångest bättre eftersom det är lättare för kvinnor att tala om sina känslor. De vet hur man känner igen och hanterar dem mer effektivt.
Glöm inte allt vi har sagt och försök att konfrontera din ångest.
Listade vi några saker som du inte visste om ångest?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A. (2012). Anxiety Disorders. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition(pp. 169–176). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00028-8
- Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in Neurobiology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/S0301-0082(03)00087-X
- NHS. (2016). Generalised anxiety disorder in adults. NHS Choices, 2018(May 2014), 2014–2015. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1495-09.2009