7 "oskyldiga" vanor som utlöser hormonella obalanser

Det finns många saker i vardagen som kan verka harmlösa men som kan utlösa hormonella obalanser och påverka din hälsa. Ta reda på vilka de är i den här artikeln.
7 "oskyldiga" vanor som utlöser hormonella obalanser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hormoner spelar en väldigt viktig roll i din kropp. De reglerar din kropps främsta system. De sänds ut i kroppen av dina endokrina körtlar som stimulerar cellutveckling och vissa kognitiva processer. De deltar även i din metabolism, tillväxt och dina sexuella funktioner, så hormonell balans är definitivt viktigt för hälsan – hormonella obalanser kan med andra ord orsaka mycket kaos i kroppen.

Dessa obalanser orsakas av vissa aspekter som kan störa produktionen eller hormonernas aktivitet. Det har sedan en negativ kedjereaktion i kroppen. Om det inte kontrolleras kan det leda till många olika sjukdomar. Men många är omedvetna om att vardagliga “oskyldiga” vanor kan skapa denna obalans.

Vi listar dem här nedan.

Att inte sova ordentligt

Kvinna kan inte sova

Att ha sömnproblem eller sova mindre än rekommenderat ökar din risk för hormonproblem. Det har visat sig att det finns en nära relation mellan sömncykler och utsöndringen av vissa viktiga hormon, speciellt för kvinnor. Hormonella obalanser kan påverka ditt humör, dina blodsockernivåer och din kroppsvikt.

En kost med lågt fettinnehåll

Att ta bort alla fettkällor från din kost är vanligtvis något av det värsta du kan göra när du försöker gå ner i vikt. Det stämmer att fett innehåller många kalorier, men det är inte sant att alla är dåliga för din kropp.Nyttiga fetter, som omega 3-fettsyror, hanterar inflammationsprocesser och hjälper till att reglera hormon som östrogen.

Att begränsa ditt intag av fett ökar faktiskt risken för övervikt, och kan dessutom ge dig oregelbunden mens eller cystor.

Bra fetter hittas i:

En stillasittande livsstil

Stillasittande leder till övervikt

Fysisk inaktivitet eller en stillasittande livsstil har mycket att göra med hormonella obalanser som påverkar både män och kvinnor. Träning stimulerar utsöndring av endorfiner – en kemisk substans som främjar en känsla av välbehag och energi.  Det är också nära relaterat till hanteringen av sexhormoner, eftersom träning ger stöd åt sexlusten.

Att äta för mycket processad mat

Processat kött och andra processade livsmedel smakar gott, men de är fulla av tillsatta kemiska substanser. Med tiden orsakar dessa hormonella obalanser, samt metaboliska problem och till och med cancer. De är relaterade till ökade nivåer av kortisol, en kemikalie som är länkad till stress, depression och irritation.

Att använda för mycket handsprit

Tvättar med handsprit

Det kan verka ironiskt men det har faktiskt visat sig att överdriven användning av handsprit kan ha dåliga bieffekter. Många anser att det är bra för hygienen, men det ändrar balansen mellan bra och dåliga bakterier och försvagar ditt immunförsvar.

Kemikalierna i den är dessutom associerade med högre risk för inflammation.

Att träna för mycket kan leda till hormonella obalanser

Alla extremer är skadliga och överdriven träning är inte något undantag. En stillasittande livsstil kan vara dåligt för hälsan, men överdriven fysisk aktivitet kan också ha negativa konsekvenser. Att ägna för många timmar på gymmet höjer nivåerna av stresshormonet kortisol. Med tiden påverkar det hormonerna som reglerar din menscykel och fertilitet.

Att äta konserverad mat

Matkonserver

Konserverad mat kan verka som ett snabbt, hälsosamt val, men det är faktiskt inte fallet. Kemiska substanser som BPA har hittats i konserverad mat. Det är associerat med olika hormonella obalanser och sjukdomar. Konserverad mat innehåller också mycket konserveringsmedel som kan ha negativa konsekvenser.

Det är viktigt att du ändrar dessa vanor för att sänka din risk för att utveckla hormonella problem. Det är också en bra idé att prata med en läkare om du märker att något är annorlunda, för det är viktigt att man upptäcker saker i tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Taheri, S., Lin, L., Austin, D., Young, T., & Mignot, E. (2004). Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0010062

  • De Kloet, E. R. (2003). Hormones, brain and stress. Endocrine Regulations.

  • Kim, T. W., Jeong, J.-H., & Hong, S.-C. (2015). The impact of sleep deprivation on hormones and metabolism. International Journal of Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2015/591729

  • Cadegiani, F. A., & Kater, C. E. (2017). Hormonal aspects of overtraining syndrome: A systematic review. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1186/s13102-017-0079-8


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.