7 livsmedel som kan hjälpa dig att sluta snarka

januari 15, 2019
Snarkar du? Prova att lägga till dessa fantastiska livsmedel i din kost!

Snarkningar är ett obehagligt ljud som inträffar som ett resultat av svårigheter med eller blockeringar av luftvägarna. Det anses vara en av de jobbigaste nattliga åkommorna eftersom det kan störa sömnen och hindra dig från att vila ordentligt. Men kan man göra något för att sluta snarka?

Att sluta snarka

Även om de flesta fall av snarkningar vanligtvis är milda och temporära finns det personer som måste besöka läkaren på grund av obstruktiv sömnapné. Tillståndet består av en stark andningssvårighet som orsakar temporära störningar i andningen i strax över tio sekunder. När syrenivåerna faller återkommer andningen med ett högt ljud, vilket indikerar att luften försöker passera genom en smal luftväg.

Medicinskt ingripande må krävas i vissa fall, men det finns hälsosamma vanor som kan hjälpa till att avsevärt minska detta problem. Vissa livsmedel har till exempel egenskaper och näringsämnen som gör luftvägarna avslappnade och minskar risken för snarkningar när man vilar. Nedan delar vi med oss av de sju bästa livsmedlen som kan hjälpa dig att sluta snarka.

1. Tofu

kubad tofu i skål

Tofu är ett livsmedel från Östasien. Det tillreds genom en process där man koagulerar och pressar sojamjölk på ett liknande sätt som när man gör ost av mjölk. Det karaktäriseras av sin mjuka konsistens och vita färg, utöver sitt höga näringsvärde och låga mängd kalorier.

Det är även känt som ett livsmedel som hjälper folk att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Utöver det är det en bra kur mot kontinuerligt snarkande eftersom det slappnar av halsen och gör din andning regelbunden och jämn under sömnen.

2. Honung

Honung är högt skattad för sina viktiga näringsämnen och naturliga sockerarter, och är ett utmärkt livsmedel för att bekämpa åkommor som påverkar din sömnkvalitet. Eftersom honungen mjukar upp hals och luftvägar är den perfekt för att förebygga snarkning med koppling till svullnad. Vidare stimulerar honung produktionen av melatonin – en kemikalie som inducerar djup sömn och reparation.

3. Fet fisk

lax är en fet fisk

Alla sorters fet fisk innehåller stora mängder antioxidanter och omega 3-fettsyror, som medför många hälsosamma fördelar när de absorberas av kroppen. Att äta fet fisk minst två gånger per vecka rensar artärerna, minskar överflödigt kolesterol och förebygger utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar.

Vidare är det ett bra kosttillskott för personer som kämpar med att sluta snarka, eftersom de naturliga fetterna gör halsmusklerna avslappnade och minskar andningssvårigheter.

4. Vitlök

Vitlök innehåller svavelföreningar som, efter att de absorberats, avtäpper luftvägarna och förebygger utvecklingen av infektioner. När vitlöken äts rå har den en antiinflammatorisk effekt på halsen som minskar snarkningsljuden medan man sover.

5. Olivolja

kallpressad olivolja

Olivolja anses vara ett av de bästa fetterna man kan inkludera i kosten, och det är en bra kur mot obekväma och återkommande snarkningar. Oljan är rik på essentiella fettsyror och antiinflammatoriska beståndsdelar som främjar bättre sömnkvalitet. De gör detta genom att förebygga blockage eller avsmalning av luftvägarna.

6. Mandlar

Mandlar, såväl som mandelmjölken du får från dem, är bra för att bekämpa irriterande, nattliga snarkningar. De tillhandahåller avsevärda mängder vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Att konsumera dessa stärker och lugnar halsvävnaderna så att de inte påverkas av vibrationerna från andningen.

De är också väldigt mättande och minskar sömnstörningarna som associeras med hunger.

7. Rosmarin

Färsk rosmarin

Rosmarin är en nyttig ört som utöver att få rätter att smaka gott även har kraftfulla medicinska fördelar som hjälper till att skydda hälsan. Dess slemlösande, antiinflammatoriska och avtäppande egenskaper främjar behandlingen av halsirritation. De minskar även symptomen på sömnapné och vanliga snarkningar. De främjar dessutom rensning av luftvägarna, vilket hjälper till att eliminera gifter och gör att syre fritt kan passera genom dem. 

Livsmedlen vi nämnt ovan är inte en permanent lösning för att sluta snarka. Regelbunden eller daglig konsumtion av dem hjälper dock till att minska detta obehagliga symptom. Prova att kombinera dem i din kost och upptäck alla fördelarna.

Huvudbild från © wikiHow.com

Dempsey, J. A., Veasey, S. C., Morgan, B. J., & O’Donnell, C. P. (2010). Pathophysiology of Sleep Apnea. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1152/physrev.00043.2008

Franklin, K. a, Anttila, H., Axelsson, S., Gislason, T., Maasilta, P., Myhre, K. I., & Rehnqvist, N. (2009). Effects and side-effects of surgery for snoring and obstructive sleep apnea–a systematic review. Sleep. https://doi.org/10.1002/alr.21115

Ryan, S. (2016). Obstructive Sleep Apnea. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00311-8