7 livsmedel du borde äta för att skydda hjärtat

Visste du att extra jungfruolivolja är en av de nyttigaste fetterna för att ta hand om hjärtat eftersom den hjälper till att kontrollera kolesterolet och förebygger åldrande av artärerna i förtid?
7 livsmedel du borde äta för att skydda hjärtat

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En hälsosam kost är lika viktigt för att skydda hjärtat som regelbunden fysisk träning.

Livsmedelsindustrin har invaderat marknaden med en rad olika produkter som utlovar snabb och god mat. Men idag vet vi att de kan ha negativa konsekvenser för hjärthälsan.

Näringsämnena i nyttiga livsmedel är trots allt viktiga för att främja hjärtats funktioner.

Att äta för mycket processad eller fet mat kan öka kolesterolet, blodtrycket och risken för potentiellt farliga sjukdomar.

Av denna anledning är det viktigt att äta nyttig, näringsrik mat och kontrollera sitt kaloriintag.

Vidare är det även bra att öka konsumtionen av ingredienser som erbjuder extra fördelar för att skydda hjärtat.

Idag vill vi avslöja sju av de bästa livsmedlen så att du kan inkludera dem i din kost.

1. Havre

Havre kallas för “sädesslagens drottning” och är ett av de nyttigaste och mest kompletta livsmedlen man kan inkludera i sin kost.

  • Det innehåller fibrer och omega 3-fettsyror – två essentiella näringsämnen som främjar kontroll av kolesterolnivåerna för att undvika förhårdnade artärer.
  • Det innehåller även avsevärda mängder kalium, magnesium och kalcium för kontrollerat blodtryck.

2. Rödvin

Vi vet att för stor alkoholkonsumtion kan ha oåterkalleliga effekter på kroppen. Men att dricka lite rödvin kan vara väldigt fördelaktigt för hjärthälsan.

  • Rödvin innehåller stora kvantiteter resveratrol, en antioxidativ beståndsdel som minskar dåligt kolesterol (LDL). Samtidigt ökar det närvaron av bra kolesterol (HDL).
  • Dessa substanser, såväl som dess katekiner, skyddar artärväggarna från oxidering. Vidare minskar de risken för att drabbas av ateroskleros och hjärtattacker.

3. Svarta bönor

Svarta bönor utgör en del av listan över “superlivsmedel” som hjälper till att förbättra och skydda hjärtat.

Detta tack vare innehållet av vitamin B och lösliga fibrer, två näringsämnen som hjälper till att minska dåligt kolesterol (LDL).

Vidare innehåller de även omega 3 och magnesium, som hjälper till att kontrollera blodtryck och dålig cirkulation.

4. Olivolja

Pressad olivolja – olivolja som inte utsatts för raffineringsprocesser – är en av de nyttigaste fetterna. Oljan hjälper dig att skydda hjärtat mot allvarliga sjukdomar.

De enkelomättade fettsyrorna och antioxidativa beståndsdelarna saktar ned ansamlingen av fett i artärerna och förebygger blodtrycksproblem.

Att äta olivolja regelbundet håller kolesterolet under kontroll och förbättrar elasticiteten hos artärerna för att förebygga åldrande i förtid.

5. Chiafrön

Chiafrön må ha blivit populära som ett komplement till viktnedgångsdieter, men det är bra att veta att de även är utmärkta bundsförvanter för hjärthälsan.

Trots sin pyttelilla storlek innehåller de mycket omega 3 och essentiella aminosyror. Dessa hjälper till att kontrollera kolesterol och triglycerider.

Vidare hjälper de till att hålla de inflammatoriska processerna i kroppen balanserade. De minskar dessutom risken för att drabbas av stroke, ateroskleros och andra kroniska hjärttillstånd.

6. Tranbär

Att inkludera tranbär i kosten är en väldigt hälsosam vana för hjärtat.

De innehåller betakaroten och lutein – två antioxidativa substanser som hjälper till att skydda det kardiovaskulär systemet från de negativa effekterna av fria radikaler.

Deras flavonoider och naturliga fibrer hjälper till att kontrollera fetter som ansamlas i artärerna. De förebygger sedan att dessa blir igentäppta eller förhårdnade.

De är dessutom antiinflammatoriska och avgiftande, vilket hjälper till att rensa blodet för att förebygga cirkulationsproblem.

Vill du veta mer? Läs: Fördelarna med tranbärsjuice

7. skydda hjärtat med apelsiner

Apelsiner är en välkänd källa till vitamin C och en antioxidativ frukt som hjälper till att hålla hjärthälsan på topp.

De innehåller avsevärda mängder karotenoider och flavonoider – två substanser som minimerar skadan från oxidativ påfrestning.

Deras vitamin- och mineralinnehåll håller hjärtrytmen i balans, och som om det inte vore nog minskar de även risken för inflammation.

Att dricka färskpressad apelsinjuice kan minska blodtrycket och de cirkulationsproblem som associeras med det.

Börja äta fler av dessa livsmedel regelbundet för att dra nytta av deras fantastiska fördelar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Jayachandran M, Chen J, Chung SSM, Xu B. A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem. 2018 Nov;61:101-110.
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.