7 livsmedel du borde äta för att kontrollera ditt kolesterol

Försöker du kontrollera ditt kolesterol? De här 7 livsmedlen kan hjälpa dig!
7 livsmedel du borde äta för att kontrollera ditt kolesterol
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Behöver du kontrollera ditt kolesterol? Det är en typ av fett som kroppen behöver (till viss del) för att fungera ordentligt.

Kolesterol är kopplat till många hälsoproblem, men en mindre dos används för att utsöndra vissa hormon som bygger viktiga kroppsstrukturer. Din lever producerar hela tiden kolesterol, men mängden kan öka med intaget av vissa livsmedel. Detta påverkar därför din blodcirkulation och det kardiovaskulära systemet. Som du redan vet kan det leda till livshotande sjukdomar.

Det är därför viktigt att du förbättrar dina kostvanor genom att minska ner ditt fettintag och öka ditt intag av livsmedel som tar bort det. I den här artikeln kommer vi prata om 7 viktiga livsmedel som kan hjälpa dig.

Kontrollera ditt kolesterol med havre

Skål med havre

Havre är inte bara ett väldigt fulländat spannmål från ett näringsperspektiv, utan även det mest hälsosamma. Det innehåller vidare en mindre mängd linolfettsyror som tillsammans med dess fiberinnehåll och lecitin bidrar till att sänka kolesterolnivåerna i blodet.

Havre innehåller även stora mängder avenasterol, en typ av fytosterol, som minskar upptaget av lipider i tarmarna och motverkar att de ackumuleras på artärväggarna.

Korn

Korn innehåller en typ av lösligt fiber som är känt som betaglukan. Efter att det absorberats i kroppen sänker det nivåerna av det dåliga kolesterolet. Näringsinnehållet påminner om havre, vilket gör det fantastiskt för personer med högt kolesterol. Korn innehåller dessutom en antioxidant som kallas tocotrienol, som hjälper till att skydda dina artärer mot oxidativa skador.

Avokado

avokado

Avokadon är känd för sina många användningsområden inom gastronomin och är dessutom ett gott livsmedel som främjar hälsan för dem med dåligt kolesterol. Avokado innehåller fleromättade fettsyror som främjar borttagandet av lipider i blodet. Dess fibrer och aminosyror hjälper också till att metabolisera fetter och motverkar att de absorberas i tarmarna. Avokado innehåller även växtsubstanser som kallas stanoler och steroler, som saktar ner upptaget av lipider i kroppen.

Ät fet fisk för att kontrollera ditt kolesterol

Fet fisk är ett bra val för de med mycket kolesterol och triglycerider. Dess höga koncentrationer av omega 3 och antioxidanter förbättrar artärernas elasticitet och förhindrar att plack ackumuleras på innerväggarna. Dessa hälsosamma fetter rensar blodet och tar bort onödiga lipider samt förbättrar arteriell vasodilation.

Du kan använda dig av följande fiskar:

 • Sardiner
 • Tonfisk
 • Lax
 • Ansjovis
 • Makrill
 • Sill

Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker är kända runt om i världen för att vara bra vid viktminskning. Deras låga kaloriinnehåll och många viktiga näringsämnen hjälper till att förbättra den metaboliska aktiviteten. Detta låter din kropp använda kalorierna på bästa sätt.

De innehåller även fibrer och antioxidantiska substanser som minskar det dåliga kolesterolet. Innehållet av stanoler och steroler saktar även ner upptaget av LDL och hjälper till att hålla artärerna friska.

Baljväxter

Baljväxter kan hjälpa dig att kontrollera ditt kolesterol, tack vare det stora innehållet av kostfiber. Detta viktiga näringsämne och de antioxidantiska komponenterna saktar ner upptaget av LDL i tarmarna. Man använder också baljväxter för att motverka övervikt.

Vi rekommenderar följande:

 • Bönor
 • Linser
 • Gröna ärtor
 • Kikärter
 • Soja

Blåbär – läckert sätt att kontrollera ditt kolesterol

blåbär

Blåbär är rika på antioxidanter och dietfiber. När din kropp absorberar dem hjälper bären till att kontrollera ditt kolesterol. Om man äter dem som de är eller dricker juicen rensar man artärväggarna och tar även bort det plack som hotar att blockera dem. Som resultat minskar risken för kardiovaskulära problem och främjar ett generellt välmående för kroppen.

Det är också viktigt att tänka på att även om dessa livsmedel kan hjälpa dig att kontrollera ditt kolesterol måste du samtidigt ha hälsosamma kostvanor i övrigt. De kommer inte vara effektiva om du i övrigt äter mat som höjer kolesterolet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
 • Arca M., Borghi C., Pontremoli R., Ferrari GM., et al., Hypertriglyceridemia and omega 3 fatty acids: their often overlooked role in cardiovascular disease prevention. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2018. 28 (3): 197-205.
 • Rivera Mancía S., Jiménez Osorio AS., Medina Campos ON., Colín Ramírez E., et al., Activity of antioxidant enzymes and their association with lipid profile in Mexican people without cardiovascular disease: an analysis of interactions. Int J Environ Res Public Health, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.