7 fantastiska fördelar med granatäpplejuice

Alla naturliga fruktjuicer erbjuder hälsofördelar, men granatäpplejuice är en riktig stjärna. Prova det!
7 fantastiska fördelar med granatäpplejuice
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att dricka naturliga juicer är bra för vår hälsa. Du har antagligen redan hört detta förut. Men även om alla frukter är näringsrika så finns det vissa som har sin egen “speciella kraft”. Granatäpplejuice är en av dessa.

I denna artikel ska vi berätta för dig om fördelarna med granatäpplejuice. Vi är säkra på att du kommer att börja dricka den efter att du läst detta!

Granatäpplen

Granatäpplejuice är nyttigt

Det träd som ger oss denna goda frukt är granatäppleträdet, som blommar mellan april och juni och kan växa sig 3 meter högt.

Frukten kommer ursprungligen från Asien, men den är numera även planterad nära Medelhavet (som Kanarieöarna), Sydamerika, Australien och Sydafrika.

Spår av granatäpplen har hittats i byar inom ökenområden. Dessa var frukter som kunde förvaras under en lång tid och var den perfekta frukten för resor som varade under veckor. 

De är också kända för att ha använts av de antika egyptierna för att tillreda en form av vin. De planterades även i Babylons hängande trädgårdar och rekommenderades av Hippocrates för att motverka feber.

Granatäpplen nämndes även i Bibeln och togs till Europa av berberna.

Mytologin runt denna frukt är också väldigt intressant.

I Grekland sades det att det första granatäppleträdet planterades av Afrodite. På Java används denna frukt inom graviditetsritualer och i Kina erbjuds den till nygifta som en önskan om att de ska få många barn.

Vilka är fördelarna med granatäpplejuice?

Efter all denna information är vi säkra på att du känner dig sugen på ett utsökt och sött granatäpple . Du kan få del av dess egenskaper genom att dricka dess juice.

Denna frukt är väldigt näringsrik. Den ger oss mineraler (kalcium, järn och kalium), vitaminer (A, C och E, och även B5) och innehåller mycket fibrer.

Bland fördelarna med granatäpplejuice hittar vi:

Den motverkar cancer

Den botar inte denna sjukdom, men den bidrar till att reducera dess symptom och är ett idealiskt tillskott till traditionella behandlingar.

Anledningen till detta är att den har flera komponenter som förstör eller försvagar cancerceller. För att bromsa utvecklingen av prostatacancer hos män rekommenderar vi 2 dl av denna juice per dag.

Den har renande effekter

Granatäpplejuice rensar levern

Granatäpplejuice är väldigt bra för levern eftersom det stärker den och bidrar till att ta bort gifter. Samma sak händer i blodet (det avgiftas och renas).

Ett glas av denna juice per dag under tre månader kommer att förbättra blodflödet. Tack vare dess innehåll av citronsyra, kalium och vatten främjar den borttagandet av vätskor och en bra njurfunktion.

Vi rekommenderar att personer med hypertoni, hyperurikemi eller njursten dricker denna juice.

Den har fördelar som motverkar stress

Att dricka denna juice på morgonen på tom mage ökar positiva känslor, vitalitet och fokus. Det reducerar även ångest och stress. Det används också i fall med insomni eller kronisk trötthet.

Den skyddar hjärtat

Granatäpple skyddar hjärtat

Att dricka granatäpplejuice flera gånger per vecka reducerar blodets kolesterolnivåer och motverkar sjukdomar som hypertoni.

Detta minskar även risken för ateroskleros. Granatäpplen motverkar även plack på artärernas väggar.

Då den har ett högt innehåll av kalium är juicen perfekt för dem som har högt blodtryck. Den innehåller även kväveoxid som får musklerna att slappna av och reglerar blodflödet.

Den skyddar hjärnan

University of Washington i USA har slagit fast att när gravida kvinnor dricker juicen, skyddar detta fostret från komplikationer (speciellt om barnet föds för tidigt).

När ett barn föds för tidigt, får det inte tillräckligt med blodflöde eller syre till hjärnan.

Men denna juice reducerar hjärnskadan och även neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

Den motverkar fetma

Både frukten och juicen bidrar till viktnedgång. Det är ett perfekt tillskott för dem som bantar eftersom det rensar bort ackumulerade gifter, har diuretiska effekter och gör dig mätt.

De ger även den energi som vi behöver för att träna ordentligt.

Den är antiviral

Granatäpplen stärker immunförsvaret

Granatäpplen stärker immunförsvaret och motverkar att vi blir sjuka, speciellt under vintern. 

Att dricka granatäpplejuice på hösten boostar din kropps försvar så att du kan motverkar influensa, förkylning och infektioner.

Fler fördelar

Granatäpplen har fler fördelar. Några av dem är:

 • Motverkar tidiga rynkor
 • Motverkar magproblem, diarré och illamående
 • Ökar antalet spermier
 • Motverkar broskförslitning
 • Reducerar symptom vid klimakteriet
 • Hjälper kroppen att absorbera järn och reducerar utvecklingen av anemi
 • Motverkar svullnader
 • Lindrar symptom vid faryngit, bihåleinflammation och öroninflammation
 • Lindrar symptom vid hemorrojder, konjunktivit och dysenteri
 • Ökar den sexuella lusten
 • Hjälper idrottare

Börja njuta av granatäpplejuice! Den är väldigt utsökt, hälsosam och har många fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(10), 4581–4589. https://doi.org/10.1021/jf000404a
 • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Guenther, L. (2015, April 3). Pomegranate. Wasafiri. Routledge,. https://doi.org/10.1080/02690055.2015.1011403

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.