7 intressanta användningar för citronskal

7 intressanta användningar för citronskal

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sedan antikens dagar har citron använts inom gastronomi, hälsa och skönhet. Den innehåller mycket C-vitamin, citronsyra, kalcium, magnesium, bioflavonoider, pektin och limonen, som stärker immunförsvaret och har antibakteriella och antivirala krafter som bekämpar många sjukdomar. Idag ska vi tala om några olika intressanta användningar för citronskal.

De flesta använder citron i matlagningen men tar för det mesta bort citronskalet. Under årens lopp har forskningen dock visat att skalet har 10 gånger mer vitamin än juicen, samt att citronskalet har mer mineraler och fibrer som bidrar till att ta bort gifter och motverka åldrande.

Det är många som ignorerar skalet, men det har visat positiva resultat i kampen mot cancer och för att döda cancerceller. Och det är inte allt – citronskal är även bra för att reglera blodtrycket och motverka nervositet.

Hur använder man citronskal?

  • Man kan använda citronskal på flera olika sätt. Ett av de vanligaste är att använda skalet i olika rätter och cocktails. För att göra det fryser du ner en hel citron och sedan river du den bara.
  • Ett annat sätt att dra nytta av citronskal är att tillreda en saft. Det kan dock ha en lite bitter smak.
  • Man kan också tillreda drinkar med en speciell touch. Du kan exempelvis använda skalet till vodka.
  • För att få ut det mesta av skalet kan du tillreda ett dagligt te.

Vad finns det för användningar för citronskal?

Här följer några av våra idéer:

Smaksättande

Riven citron

Efter att ha rivit skalet med frystekniken vi nämnde ovan kan du använda det för smaksättning i köket. Du kan använda det i söta rätter, på tårtor eller på citrondesserter. Strö bara på lite citronskal och njut.

Sötade skal

Det här är en riktigt bra idé för att dra nytta av skalet! Det kan ätas som det är eller i andra recept. Vill du lära dig hur man gör?

Hur gör man?

Strimla skal från 10 citroner och lägg dem i en kastrull med vatten som får koka i två minuter. Sila därefter vattnet och upprepa två gånger till. Därefter tillreder du en sirap i en annan kastrull, med 100 gram socker och lite vatten.

Blanda citronskalen och sirapen och sätt detta på svag värme tills det torkar. Därefter låter du skalen svalna på smörpapper.

Aromatiserad olja

Användningar för citronskal: olja

För att få en speciell olja med citronskalens egenskaper skär du försiktigt citronskal och lägger dem i en flaska med olivolja. För att aromen inte ska bli för intensiv borde du låta det ligga i flaskan i en månad.

Hemmagjord citrondoft

För att fixa en hemmagjord citrondoft som passar perfekt för hemmet kan du koka upp 500 ml vatten med 2 citroner, 3 kvistar färsk rosmarin och en tesked vanilj. När det har kokat upp låter du det svalna och sedan förvarar du det i kylskåpet.

Isbitar med citron

Ett annat bra sätt att ge dina cocktails en speciell touch är att lägga citronskal i iskuberna.

Te på citronskal

citroner

Som vi tidigare nämnde är te på citronskal ett av de bästa sätten att dra nytta av alla egenskaperna. Ett avkok är perfekt för att avgifta och rena kroppen.

Tillredning

Koka upp en liter vatten och när det kokar tillsätter du skalet från två citroner. Låt det sjuda i 15 minuter på låg värme. Innan du dricker tillsätter du saften från två citroner och sötar med stevia om du vill.

Prova dessa användningar för citronskal istället för att slänga denna värdefulla resurs.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.