6 tips för att undvika att ansamla vätska i kroppen

Regelbunden träning och gott om vila är viktigt när det gäller att förhindra vätskeretention eftersom dessa faktorer bidrar till att avgifta din kropp. Läs mer i den här artikeln!
6 tips för att undvika att ansamla vätska i kroppen
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ansamla vätska i kroppen, ett tillstånd som kallas vätskeretention, är ett problem som har blivit alarmerande vanligt de senaste åren.

Även om det inte är en sjukdom i sig, kan vätskeretention utlösa en serie reaktioner som kan leda till allvarligare åkommor, såsom njursvikt eller artrit. Det uppstår när vätskor blir kvar i kroppens vävnader, ökar inflammationsnivåerna och orsakar problem med ditt cirkulations- och lymfsystem.

Det vanligaste symptomet är svullnad i lemmarna, men det kan också orsaka smärta, trötthet och svårigheter att utföra vissa rörelser.

Den goda nyheten är att det finns några hälsosamma rutiner som kan hjälpa dig att undvika att ansamla vätska i kroppen och förbättra din blodcirkulation om du utför dem regelbundet.

Idag vill vi dela sex av dessa.

1. Drick mer vatten för att undvika att ansamla vätska i kroppen

Undvik vätskeretention med vatten

Även om många människor har svårt att få i sig tillräckligt med vatten varje dag, är det viktigt att komma ihåg att dricka vatten är ett av de mest effektiva sätten att förebygga inflammation och överskott av vätska i vävnaderna.

Vattenintag ökar inte mängden vätska i kroppen, tvärtom stöder det njurfunktionen och stimulerar eliminering av vätskor genom din urin.

Den avgiftande och diuretiska kraften i vatten hjälper till att eliminera allt avfall som går genom blodomloppet, vilket kan påverka förekomsten av vätskeretention.

2. Minska ditt saltintag

Överdriven konsumtion av salt är en av de viktigaste faktorerna vid en tendens att drabbas av vätskeretention i vuxen ålder.

Uppbyggnaden av natrium orsakar en obalans i din elektrolytnivå och förändrar dina inflammatoriska processer.

På grund av detta är det viktigt att minska din konsumtion av salt i dina måltider. Kom ihåg att du också hittar höga halter av natrium i livsmedel som:

  • Korv
  • Konserver
  • Salladsdressingar och såser
  • Popcorn
  • Stekt mat och tilltugg
  • Ost

3. Se till att du får regelbunden motion

Att anta en fysisk träningsrutin är ett utmärkt sätt att undvika att ansamla vätska och drabbas av andra sjukdomar som är förknippade med det.

De rörelser du utför under varje aktivitet kan öka funktionen hos dina cirkulations- och lymfsystem. Detta uppmuntrar i sin tur eliminering av vätskor och avfall.

Träning har även fördelar för njurarnas hälsa, förbättrar din produktion av urin och förstärker urinvägarna.

4. Aktivera din cirkulation för att undvika att ansamla vätska

Undvik att ansamla vätska

Dagliga hälsosamma vanor som massage och kalla duschar är enkla sätt att främja god cirkulation.

Även om det är lätt att ignorera, eller förväxla det med andra tillstånd, har urinvägsproblem ibland ett samband med dålig cirkulation.

Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder som hjälper till att återställa blodflödet för att förhindra och behandla detta tillstånd.

5. Få en god sömn

Att få högkvalitativ sömn förebygger också förekomsten av vätskeretention och andra inflammatoriska tillstånd.

När du sover slappnar musklerna av och cirkulationen är smidigare. Dessutom utför din kropp några viktiga funktioner för avgiftning.

Detta främjar eliminering av kvarblivna vätskor och ökar också dina energinivåer för ökad produktivitet.

6. Ät mer frukt och grönsaker

Grönsaker

Daglig konsumtion av färska livsmedel som frukt och grönsaker ger din kropp en mängd fördelar för att lindra vätskeretention och förbättra din cirkulation.

Dess innehåll av antioxidanter, vatten, fiber och andra essentiella näringsämnen förbättrar din njurfunktion. Dessutom främjar de också eliminering av avfall.

Detta hjälper i sin tur till att motverka högt blodtryck, muskelsjukdomar och andra tillstånd relaterade till vätskeretention.

Är du orolig att du lider av vätskeretention? Följ dessa enkla tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aragón Vargas, L. F. (1996). Hidratación para la actividad física. Memoria del III Simposio en Ciencias del Ejercicio y la Salud.
  • Flores-Villegas, B., Flores-Lazcano, I., & de Lourdes Lazcano-Mendoza, M. (2014). Edema. Enfoque clínico. Medicina interna de México30(1), 51-55.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.