6 steg för att komma över att bli avvisad

6 steg för att komma över att bli avvisad

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske har haft turen att inte bli avvisad, något som är betydligt vanligare än man kan tro. När man blir avvisad gör det ont… man får ångest och svårt att ta sig igenom dagen.

Självkänslan kan också påverkas ordentligt. Ingen tycker om att bli avvisad, även om det många gånger kan vara oundvikligt.

Att lära sig teorin är en sak och praktiken en annan, men det är viktigt att förbereda sig på det, för det kan hända när som helst.

Vi vill därför idag prata om några steg för att komma över att bli avvisad.

Ville du verkligen vara med personen?

Ibland blir vi ensamma, och det är okej, men det finns oftast något inom oss som gör att vi fortsätter söka efter någon att vara med på vår färd genom livet. I och med det är det nästintill oundvikligt att någon gång bli avvisad. Då ska du fundera på om du verkligen ville vara med personen eller om det bara var för att du ville ha någon att vara med.

Allt avvisande kan användas till din fördel för att göra dig medveten om vad du egentligen tänker och känner. Använd det för att förstå om du verkligen ville vara med personen till att börja med.

Att bli avvisad är en möjlighet

Tänk på att avvisning är en möjlighet, även om du kanske först inte tänker så. Det låter dig öva på att hantera dina känslorDet är inte en så värst trevlig situation, men i svåra situationer lär man sig hantera livet. Så se det som en möjlighet att göra dig starkare.

Glöm heller inte att allt negativt för med sig någonting positivt.

Uppfattning

När man blir avvisad fokuserar man mycket på de dåliga känslorna, men om du ser på dig själv utifrån kan du komma att förstå situationen bättre.

Kvinna vid fönster

Försök att se situationen från en tredjepersonsperspektiv. Det är svårt, men försök.

Fly inte från negativa känslor

När man blir bortstött mår man dåligt, så är det bara. Men varför undvika sina negativa känslor? Det är aldrig ett bra alternativ.  Om du flyr från det som sårar dig kommer det alltid att finnas kvar i ditt sinne. Du måste lära dig att acceptera dina känslor, även om det kan vara svårt. Det är bara så du kan komma över situationen.

Att förutsätta saker gör bara saken värre

När man möts av en negativ situation tänker man ofta att man själv har skapat den dåliga situationen. Men det behöver inte vara så. Du har inte gjort något fel… Det betyder bara att saker har hänt. Om du börjar förutsätta saker tar det längre tid att komma över det. Så förutsätt ingenting, bara acceptera situationen som den är!

Var försiktig med återkommande tankar

Du har säkert befunnit dig i en situation som har gjort att du har fått återkommande tankar angående något negativt som har hänt. Det är normalt och kan hända. Men försök lära dig att upptäcka dessa återkommande tankar.

kvinna med vind i håret

När du identifierar återkommande tankar kan du reflektera över dem och försöka hitta den bästa lösningen för att få slut på dem. Försök att identifiera dem så att du kan skilja mellan dem och övriga tankar.

Att komma över att bli avvisad är aldrig lätt och det är precis lika svårt att ta dessa steg, men nu vet du i alla fall vad som händer och vad du bör göra.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Corrales, R. U. Herramientas para incrementar la autoestima: Fortaleciendo el amor hacia mí. Guía de Apoyo Psicológico para Universitarios, 61.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.