6 sätt att ta hand om håret med vetegroddsolja
Vetegroddsolja är en grönsaksbaserad produkt som kommer från de små groddarna inuti vetekornen.
Oljan har en karaktäristisk mörkgul färg och en len, nötaktig lukt. Den innehåller mängder av viktiga näringsämnen, och har också flera medicinska och kosmetiska appliceringar.
Många företag blandar oljan i sina hud- och hårprodukter eftersom den efter att ha absorberats återfuktar, reparerar och återupplivar.
Den innehåller även essentiella fettsyror, antioxidanter och protein av hög kvalitet. Dessa hjälper till att bekämpa olika estetiska problem.
Vi delar här med oss av 6 viktiga fördelar med vetegroddsolja för håret.
Vetegroddsolja främjar hälsosam hårväxt
Att applicera vetegroddsolja på rötterna är bra för att kontrollera hårförlust och snabba upp tillväxt. Oljan innehåller många B-vitaminer som behövs för att stimulera cellväxt och vävnader.
Proteinet stärker dessutom dina hårsäckar och motverkar torrhet samt andra faktorer som påverkar hårförlust. De essentiella fettsyrorna och innehållet av vitamin-E reglerar produktionen av oljor i din hårbotten. Oljan håller även håret skinande och friskt.
Motverkar torrhet
De hälsosamma fetterna i vetegroddsolja inkluderar linolsyra och palmitinsyra. Dessa absorberas enkelt av hårbottnen och hjälper till att motverka torrt hår.
Antioxidanterna motverkar oxidativa skador som orsakas av fria radikaler. De stabiliserar även pH-obalanser som annars gör håret torrt. Vitaminerna A, D och E stärker ditt hår och håller det skinande samt återfuktar det.
Fungerar som ett naturligt balsam
På grund av den mjuka konsistensen och den höga koncentrationen av essentiella näringsämnen kan vetegroddsolja användas istället för kommersiella balsam.
Det är inte bara billigare utan ger även ditt hår fler fördelar än kemiska versioner. De hälsosamma fetterna håller ditt hår skinande och reder ut tovor som försvagar håret du borstar det.
Motverkar frissigt hår
En liten mängd vetegroddsolja hjälper dig faktiskt att bli av med friss, då konsistensen återfuktar och stärker håret. Det är en oljig produkt, men så länge den används i små mängder behöver du inte oroa dig över din naturliga oljeproduktion. Den ger dig heller inte en flottig känsla i håret.
Skyddar din hårbotten
Proteinerna, E-vitaminerna och de essentiella fettsyrorna i oljan är näringsämnen som är väldigt viktiga för hårbottnen. Först och främst reglerar de dina naturliga pH-nivåer. De främjar även borttagandet av döda hudceller som ackumuleras på skalpen.
Genom att massera oljan i hårbottnen stimulerar du cirkulation i området. Som ett resultat främjar det cellulär syresättning och transport av näringsämnen.
Oljan har även intressanta antibakteriella effekter, vilket motverkar och behandlar mjäll samt andra bakterie- och svampinfektioner.
Vetegroddsolja mot kluvna hårtoppar
Även om man inte kan läka kluvna hårtoppar är det bra att återfukta dem med vetegroddsolja för att de ska se lite bättre ut. Linolsyran, B-vitaminerna och E-vitaminerna hjälper till att reparera skador på ditt hår och motverkar kluvna hårtoppar.
Hur använder man vetegroddsolja på håret?
Vetegroddsolja kan användas för sig själv eller som en del av en hårbehandling. Beroende på vad ditt hår behöver kan du använda lite på hårbottnen, topparna eller i hela håret.
- Det är bäst att använda oljan en dag när man är ledig eftersom det är bättre att låta den verka en längre stund.
- Använd alltid en måttlig mängd, då den annars kan vara svår att skölja ur.
- Använd oljan två till tre gånger per vecka beroende på vilken typ av behandling du vill ge ditt hår.
Du hittar oljan på ett naturapotek eller i en kosmetikaaffär.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wheat germ extract. (2015).
mskcc.org/cancer-care/herb/wheat-germ-extract - Brandolini A, et al. (2012). Wheat germ: not only a by-product. DOI:
10.3109/09637486.2011.633898 - Skolnik, P. Eaglstein, W.H., Ziboh, V.A. “Human Essential Fatty Acid Deficiency.” Arch Dermatol, 1977; 113 (7): 939-941 (ref. 6751). — fatty acids and hair loss