6 återuppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk!

Att återuppvärma mat är ett bra sätt att spara pengar och undvika svinn, men vissa återuppvärmda livsmedel kan faktiskt skada din hälsa.
6 återuppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk!

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att återuppvärma mat är vanligt för att vi ska kunna njuta av en måltid senare eller minska matsvinn. Det må vara ett koncept som många utövat i åratal i hela världen, men man upptäckte nyligen att vissa återuppvärmda livsmedel kan vara skadliga för hälsan.

Det Europeiska rådet för livsmedelsinformation varnade om att återuppvärma mat som inte tillagats ordentligt kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan. Detta eftersom vissa bakterier växer exponentiellt när de utsätts för en miljö med temperaturer mellan -17° C och 65° C.

Det kan öka risken för att drabbas av livsmedelsburna sjukdomar eller andra matsmältningsproblem, såsom uppsvälldhet, kolik eller gaser. Eftersom många inte vet vilka livsmedel som inte borde återuppvärmas ska vi visa dig de sex vanligaste du aldrig borde värma igen.

1. Ris

Återuppvärm inte ris

Ris är ett av de vanligaste livsmedlen att återuppvärma. Dess textur och smak må hålla sig bra i rumstemperatur, men grynen innehåller små bakteriesporer som kan ge matförgiftning när de aktiveras av värme.

Så efter att ha tillagat riset kan höga temperaturer öka risken för matförgiftning. Det är bäst att äta det så fort det tillagats, helst inom 24 timmar. Risförgiftning orsakar obehag i magen, inflammation och i värsta fall kräkningar samt diarré.

2. Potatis

Potatis är ett väldigt näringsrikt livsmedel som kan användas i både varma och kalla recept. Risken visar sig när potatisen återuppvärms eller när den inte legat i kylskåpet på ett tag. Detta producerar sporer, som väl inne i kroppen kan orsaka obehaglig matsmältning och symptom på matförgiftning.

Det bästa sättet att inte behöva kasta potatis är att mosa dem eller använda dem i en kall sallad.

3. Selleri

Selleri på servett

Många gillar att använda sellerin rå eftersom den ger intressant smak till sallader och soppor. Men när vi använder selleri i varma recept är det bäst att äta upp allt på en gång, för att undvika risken med matförgiftning när sellerin återuppvärms.

Selleri innehåller nitrater som skapar substanser som är skadliga för hälsan när de utsätts för värme. I höga koncentrationer kan de faktiskt omvandlas till nitriter, som ökar din risk för att utveckla cancer.

4. Återuppvärmda rödbetor

Rödbetor är populära grönsaker som prisats högt i naturlig medicin för sina avsevärda mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Problemet uppstår när de utsätts för höga temperaturer. Likt selleri innehåller rödbetor en liten mängd nitrater, som inte direkt är bra för hälsan.

Näringsexperter säger istället att det bästa sättet att dra nytta av denna grönsaks egenskaper är att äta dem råa i sallader eller mixade i smoothies.

5. Kyckling

Grillad kyckling

För att äta kyckling på ett säkert sätt är det väldigt viktigt att se till att den är väl tillagad. Salmonella är väldigt vanligt bland fåglar, och ej genomkokt kyckling ökar risken för infektion. Se till att alla delar är genomkokta och att inga områden är för rosa eller saftiga.

För att förebygga matsmältningsproblem ska du äta kycklingen så snart den tillagats och inte återuppvärma den. Kyckling är ett av de återuppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk om det inte görs rätt. Även om smaken håller bra förändras sammansättningen av proteiner, vilket kan ha negativa reaktioner i magen.

Om du inte kan äta upp allt direkt kan kyckling återuppvärmas, men vid en lägre temperatur.

6. Svamp

Proteinerna i svamp förstörs enkelt av enzymer och vissa mikroorganismer. Att hålla dem vid rumstemperatur efter tillagning är därför dödligt. Vi rekommenderar inte att återuppvärma dem efter den inledande tillagningen eftersom det kan orsaka inflammation i buken, uppsvälldhet och i vissa fall diarré. Det verkar dock inte uppstå några problem så länge de återuppvärms till en temperatur över 71° C.

Avslutningsvis uppmanar vi dig att tänka på att ingredienserna i din mat skiljer sig och genomgår förändringar när de utsätts för höga temperaturer, så vissa återuppvärmda livsmedel kan vara farliga. Se till att täcka över din mat nästa gång du ska återuppvärma den så att den tillagas jämnt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Bula Rudas FJ., Rathore MH., Maraqa NF., Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr, 2015. 62 (1): 29-58.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.