6 anledningar att äta russin på morgonen

Om du har russin i din frukost ger du kroppen en bra dos vitaminer och mineraler. Lär dig mer om fördelarna med denna utmärkta, torkade frukt.
6 anledningar att äta russin på morgonen

Senaste uppdateringen: 04 november, 2018

Russin gör mycket mer än att bara hjälpa mot förstoppning. Torkad frukt i allmänhet, såsom torkade fikon och dadlar, genomgår en varsam torkningsprocess där vatteninnehållet minskas, vilket lämnar kvar deras mest potenta näringsämnen.

Deras mörka färg skvallrar om den energi och de många antioxidanter som finns i deras söta mitt. Om du äter dem med måtta och helst under dagens första timmar kommer din kropp att tacka dig. Forskning från Sahlgrenska akademin säger till och med att russin kan minska risken att föda för tidigt.

Läs om 6 anledningar till varför du borde äta russin på morgonen.

1. Russin sänker högt blodtryck

Detta livsmedel hjälper till att sänka ditt blodtryck och stödjer hjärthälsan. Något vi vill klargöra från början är att russin innehåller glukos. Nyckeln till att dra mest nytta av dem är därför att äta dem regelbundet men med måtta.

Om du till exempel äter en handfull (runt 25 g) russin om dagen drar du nytta av deras höga kaliuminnehåll, vilket är väldigt bra för att sänka blodtrycket. På samma sätt kan fibrerna i russin stödja blodkärlens biokemi samtidigt som de gör dem mer flexibla.

Om du har russin i din frukost kommer du kunna tackla dagen med vetskapen att du gör något bra för din kardiovaskulära hälsa.

2. De är fulla av energi och hjälper dig att bekämpa anemi

Russin i burk

Russin innehåller en avsevärd mängd järn, vilket kan hjälpa dig att behandla anemi. De är även rika på vitamin B, som är viktigt för bildandet av nytt blod. De höga mängderna koppar i russin hjälper även till att främja ordentlig bildning av röda blodceller.

Glöm heller inte att en bra frukost är en energifylld frukost. Russin är väldigt rika på kolhydrater, vilket är perfekt för att undvika den klassiska svackan på förmiddagen.

3. De hjälper dig att rensa kroppen

Ett intressant sätt att dra full nytta av de naturliga fördelarna med detta livsmedel är genom att blötlägga dem över natten och sedan dricka vatten. Det är nyckeln till att förbättra din lever- och njurfunktion.

Även om kroppen har sin egen naturliga mekanism för rensning kan du hjälpa till genom att nyttja kurer som optimerar lever- och njurfunktionen.

Prova russinvatten för att märka skillnaden.

4. Säg farväl till förstoppning

Russin för att motverka förstoppning

När du äter russin händer något överraskande: de sväller på grund av sina olösliga fibrer. Denna naturliga process uppmuntrar rörelse i tarmarna samtidigt som du avgiftar dem och förflyttar avföring så att det kan tas bort på rätt sätt.

Om du har diarré kan dessa fibrer absorbera vätska och därigenom gradvis fixa problemet samtidigt som du får näring och bekämpar svaghet.

5. De är det bästa sättet att ta hand om benen på morgonen

Du kommer glädjas av att höra att russin, precis som fikon, är rika på kalcium. Om du äter en handfull av dem med din yoghurt ger du benen det kalcium de behöver.

Russin är en av de bästa källorna till bor – ett mikronäringsämne som ingen kost borde vara utan. Bor är viktigt för ordentlig bildning och underhåll av benen, och hjälper till att absorbera kalcium bättre. De innehåller också som sagt mycket kalium. Det är ytterligare ett viktigt näringsämne som hjälper dig att bekämpa osteoporos och ledförsämring som associeras med ålder.

6. De hjälper till att hålla kroppen alkalisk

Russin på sked

En sur kropp resulterar ofta i hudproblem såsom akne. Du påverkas även av denna obalans i pH-värdet på insidan. Artrit blir värre, och så även din risk för njursten och högt kolesterol.

Om du börjar äta en handfull russin till frukost får du i dig det kalium och magnesium du behöver. Dessa två mineraler verkar för att göra din kropp mer alkalisk. De kan neutralisera surheten som tenderar att sätta din hälsa i riskzonen.

Så, berätta…

Har du bestämt dig för vad du ska inkludera i din frukost från och med nu?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.